Zondag 05/12/2021

Update

"De Crem maakt het leger totaal ongeloofwaardig"

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Het rommelt bij het leger. De combinatie van de vele buitenlandse missies, een nieuwe besparingsronde van 35 miljoen euro, het sterk dalende personeelsaantal en uitblijvende investeringskredieten leidt tot een desastreuze cocktail bij Defensie, zo staat te lezen in een interne nota die circuleert bij de legertop. Het materiaal is versleten, er is te weinig budget en ook op personeelsvlak loopt het mis, melden de Coreliokranten.

"De Crem maakt het leger totaal ongeloofwaardig. Hij is zijn eigen hervormingsplan helemaal aan het ondergraven", zegt de Defensiestaf, die klaagt dat de noodkreten bij De Crem in dovemansoren vallen.

Hervormingen
Een van de belangrijkste doelstellingen van het hervormingsplan was te komen tot minder, maar volledig bemande eenheden. Volgens de legerstaf is er echter geen bereidheid tot investeren en komen trainingen in gevaar doordat het budget voor munitie, brandstof en simulaties onder druk staat.

"Door opeenvolgende besparingen is het budget sinds 2009 met 245 miljoen euro gedaald. Dat is alleen houdbaar als je de ambities grondig bijstelt. Minder mensen in buitenlandse operaties dus en op een kleiner aantal "theaters" actief. Maar nu doen we net het omgekeerde", luidt het. Stafchef Charles-Henri Delcour zou de problemen al meermaals aangekaart hebben bij De Crem, maar zonder resultaat.

"En avant, marche!"
Volgens De Crem staat de nota vol onnauwkeurigheden en is hij irrelevant. "Defensie is hervormd en staat er. We zijn een kleine, maar betrouwbare partner geworden. Het is niet 'après moi le déluge', maar 'en avant, marche!'", verklaarde De Crem in De Ochtend op Radio 1.

De minister noemt het niet meer dan logisch dat het leger moet besparen, maar verwijst naar landen zoals Nederland en Groot-Brittannië, waar de inspanningen veel groter zijn. Bij ongewijzigd beleid zou 70 procent van het budget naar het personeel zijn gegaan en was er geen enkele ruimte voor investeringen. Nu is dat wel het geval, al gebeurt dat weliswaar in schijven, dixit De Crem, die er nog op wijst dat hij ook nog bestaande schulden moest afbetalen.

Performant
De Crem wijst er tevens op dat de F-16's samen met de Amerikaanse de meest performante van de wereld zijn en dat het personeel zeer goed wordt betaald. "Velen vinden overigens de weg terug naar het leger (...) Maar voor sommigen zal het nooit genoeg zijn", luidde het.

Slotsom: "Dit is op de hoek van een tafel geschreven (...) Door dergelijke nota's schiet de legertop in zijn twee voeten tegelijk. Defensie is hervormd en staat er. We zijn een kleine, maar betrouwbare partner geworden. De publieke opinie heeft dat besluit al lang getrokken". Dat het leger met 34.000 mensen de buitenlandse missies niet zou aankunnen, "dat gelooft geen hond".

Sp.a vraagt parlementair debat
Sp.a-Kamerlid David Geerts wil dat het parlement zich over de situatie bij Defensie buigt. De Vlaamse socialist wijst erop dat De Crem deze week nog in de bevoegde Kamercommissie de begroting van zijn departement kwam voorstellen. Nu uit de nota blijkt dat de stafchef grote bedenkingen heeft bij dit budget is een parlementair debat op zijn plaats, meent Geerts. "De openlijke kritiek van de legerleiding op de minister is eigenlijk ongezien. Dit bewijst dat de malaise in het departement zeer groot is. Daarom vind ik dat het parlement zich moeten kunnen buigen over de situatie. Want eigenlijk is het toch niet te begrijpen dat de minister dinsdag een begroting voorstelt, die de dag erna afgebrand wordt door de legerleiding", stelt Geerts.

Failliet
Ook de socialistische en de christelijke vakbond hebben kritiek op het beleid van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V). "Met De Crem als minister gaat het leger failliet", luidt het bij de socialistische vakbond ACOD Defensie. "We kunnen niet tot in het oneindige blijven inleveren", zegt Walter Van den Broeck van de christelijke vakbond ACV-Openbare Diensten. (belga/sam/sps/tma)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234