Maandag 27/01/2020

De Crem komt nog 110 miljoen te kort op begroting

Beeld UNKNOWN

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) wil dit jaar 113 miljoen euro binnenrijven via de verkoop van overtollig materiaal. Zo staat in zijn begroting 2008. Maar uit cijfers van het Rekenhof blijkt dat hij na een half jaar nog geen 3,5 miljoen bij elkaar heeft.

Bij de bespreking van de begroting 2008 in de commissie Defensie kwam het al tot een zware discussie. Dat minister De Crem met de verkoop van materieel en infrastructuur dat het leger 'over' had zo'n 113 miljoen euro zou binnenhalen, daar geloofden maar weinig commissieleden in.

De Crems voorganger André Flahaut (PS) deed ook jarenlang verwoede pogingen om spullen te verkopen om zo het investeringsbudget wat op te krikken, zonder al te veel resultaat. Vorig jaar bijvoorbeeld schreef Flahaut in zijn begroting dat de verkoop van materieel en overtollige munitie 35,4 miljoen euro zou opbrengen. In de realiteit bleek dat slechts 9,1 miljoen euro.

Ook het Rekenhof zelf had opmerkingen bij de begroting die minister De Crem voorlegde. Ook daar werd verwezen naar de voorbije jaren, waar telkens mirakels verwacht werden van de verkoop van materieel en infrastructuur, maar waar Defensie telkens weer van aan kale reis terugkwam. Het Rekenhof zette grote vraagtekens bij de haalbaarheid van de plannen van De Crem.

De minister antwoordde echter steevast dat hij het beter zou doen dan zijn voorganger. Een antwoord waar defensiespecialist David Geerts (sp.a) alvast geen genoegen mee nam. Hij gebruikte zijn controlerecht om een stand van zaken op te vragen bij het Rekenhof. "Op datum van 17 juni 2008 waren er slechts voor 3.482.133,37 euro ontvangsten gerealiseerd uit de verkoop van materieel", stelt Geerts. "Dat geld komt van de verkoop van een aantal kleine zaken en de verkoop van 3 Mistrals. Met het jaar halverwege is dat nog bijzonder ver verwijderd van de beoogde 113 miljoen euro."

Geerts vroeg ook nog de geplande inkomsten uit verkoop op. "Dat is het bedrag dat defensie nog denkt te zullen binnenhalen aan de hand van de verkopen waar ze nu al zicht op hebben. Dat saldo bedraagt volgens het Rekenhof bijna 24 miljoen euro. Met andere woorden, als de minister een beetje geluk heeft dat alles meezit, dan haalt hij tegen het einde van het jaar hoogstens 30 miljoen euro."

Op het kabinet Defensie wou men niet reageren. Geerts wil de minister woensdag in de commissie Defensie interpelleren. (Cathy Galle)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234