Vrijdag 05/03/2021

De Crem jaagt Belgische overlevenden Buchenwald tegen zich in het harnas

Geen gratis bussen van defensie meer voor bezoeken aan naziconcentratiekampen

De Belgische overlevenden van Buchenwald zijn geschokt omdat minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) heeft beslist geen bussen van defensie meer ter beschikking te stellen voor schoolreizen naar het vroegere uitroeiingskamp.

Door Georges Timmerman

BRUSSEL l Ook het Instituut voor Veteranen, dat internationale jongerenbezoeken aan naziconcentratiekampen organiseert, krijgt van De Crem geen steun meer.

Recentelijk heeft het Instituut voor Veteranen, ook bekend als het Nationaal instituut voor oorlogsinvaliden, oud-strijders en oorlogsslachtoffers (NIOOO), een laconieke boodschap ontvangen van minister De Crem. Daarin stond dat het project van de Vrijheidstrein, dat bijna vierhonderd jongeren uit het hele land van 10 tot 14 april naar Buchenwald en Dora zou brengen, geen steun krijgt van de minister.

De Crem argumenteert dat de gratis bussen van defensie oneerlijke concurrentie betekenen voor de privé-autocarsector. "Mijnheer Paul Baeten, voorzitter van de Groupe Mémoire, organiseert op eigen houtje jaarlijks tientallen reizen naar Buchenwald", stelt de woordvoerder van minister De Crem. "Het probleem is dat de Inspectie van Financiën een negatief advies heeft gegeven, omdat er blijkbaar geen regels bestaan voor hulp aan derden." Het project van de Vrijheidstrein kreeg dan weer geen groen licht van De Crem "omdat de financiering ervan nog niet rond was, de tussenkomst van de gemeenschappen en gewesten was nog onzeker". Over het bedrag dat defensie uitspaart met deze maatregelen spreekt de woordvoerder zich niet uit: "Het gaat zeker niet om astronomische bedragen."

De overlevenden van Buchenwald denken dat de nieuwe minister vooral het werk van zijn voorganger André Flahaut (PS) wil onderuithalen. Flahaut, die voor zijn ontslag had beloofd dat de traditie in elk geval zou worden voortgezet, reageert furieus. "Dit maakt me triestig en kwaad", zegt de voormalige bewindsman in een gesprek met de redactie. "Beslissingen als deze zijn een gevaar voor de democratie en de democratische waarden. Het is onbegrijpelijk dat dergelijke acties, die de burgerzin en het historisch bewustzijn van de jongeren bevorderen, zonder meer afgeschaft worden. Ik hoor dat refreintje over oneerlijke concurrentie al jaren, het is niet meer dan een voorwendsel. Het gaat niet om een technische, maar om een politieke beslissing. Defensie heeft net als alle andere departementen de verdomde plicht om hieraan mee te werken. Wie dit afschaft, maakt zich een medeplichtige van diegenen die de democratie en de democratische waarden bestrijden, want precies door bezoeken van jongeren aan de kampen en het contact met getuigen en overlevenden, worden ze zich bewust van het gevaar van extreem rechts." Volgens Flahaut maakt zijn opvolger ook een grote fout door de oorlogsveteranen en overlevenden van de kampen aan te vallen. "Het is waar dat hun rangen elk jaar verder worden uitgedund, maar ik kan u verzekeren: als de anciens zich kwaad maken, kunnen ze nog voor grote heibel zorgen." De woordvoerder van De Crem ontkent dat de beslissingen zouden voortkomen uit een persoonlijke aversie tegen Flahaut, en benadrukt dat De Crem "een grote voorstander is van herinneringseducatie".

Het Instituut voor Veteranen, een parastatale die door Flahaut bij defensie werd ondergebracht, zorgde ervoor dat tijdens het voorbije schooljaar 3.800 leerlingen een bezoek brachten aan verschillende historische sites in België in het kader van zijn project 'Oog in oog met de herinnering'. Het project bestaat sinds 1998 en omvat pedagogische daguitstappen naar historische sites in België. Opmerkelijk is dat de leerlingen tijdens zo'n uitstap telkens een overlevende van de Tweede Wereldoorlog of een recenter gewapend conflict ontmoeten voor een debat. De leerlingen, van twaalf tot achttien jaar, kwamen uit alle Belgische provincies en alle onderwijsnetten. Tot de verschillende sites die bezocht konden worden, behoorden het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk in Mechelen, het fort van Eben-Emaal in Luik, de Dodengang en het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Ieper, het Joods Museum van Deportatie en Verzet in Mechelen, het Nationaal Museum van de Weerstand in Anderlecht en het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234