Zondag 17/01/2021

De coup op BORGERHOUT

Bart De Wever zag het als een aanval op de politie en wil bodycams. Een filmpje van het incident op de Turnhoutsebaan toonde een andere versie van de feiten. Een demonstratie kreeg dan ook 150 mensen op de been. En de Borgerhoutenaar? Die ging op zondag naar de bakker.

De Stenenbrug in Borgerhout, zondagmiddag iets na 13 uur. Aan het kruispunt van de Turnhoutsebaan met de Singel stromen tientallen betogers toe. "Ik woon in de buurt en vond dat we iets moesten doen", zegt Sonja Van Geel, een zwartharige dame in een losse jeansvest. "Bart De Wever is onze burgemeester, dus hij moet ons vertegenwoordigen. Waarom zouden we al die polarisatie aanvaarden? "

Sinds vrijdag zijn de gemoederen in Antwerpen verhit over een arrestatie op de Turnhoutsebaan. Volgens politiewoordvoerder Wouter Bruyns vielen jongeren rond halfacht een fietsbrigade aan. De agenten zouden omsingeld zijn en rake klappen en schoppen hebben gekregen.

De feiten lijken duidelijk, maar kwamen zaterdagochtend ter discussie staan.

Gazet van Antwerpen meldde dat het om een groep van 70 tot 90 belagers ging. "Onbegrijpelijk hoe zo'n groep van tergende en zelfs agressieve jongeren telkens weer de reputatie van onze stad besmeuren", reageerde De Wever zaterdagochtend via Belga. "Ik hoop dat er een signaal uit de buurt komt."

Dat signaal kwam er, maar niet in de richting die hij verwacht had. Een filmpje dat zaterdag opdook, toont immers een ander verhaal. Op de beelden van Assia Missaoui (29) valt te zien hoe twintig à dertig bewoners rond de agenten staan tijdens de arrestatie, maar op afstand toekijken. Eén van hen helpt zelfs de fiets van de agenten weer recht nadat die op de grond is beland.

"Ze verdraaien de feiten", zegt Missaoui. "Mocht er al sprake zijn van gewelddadige jongeren, dan zijn ze niet te zien op mijn beelden." Ze voegt eraan toe dat de agenten af en toe buiten beeld zijn en dat ze niet weet wat daar is gebeurd. Volgens de politiewoordvoerder speelden de aanvallen zich dan weer net iets eerder af.

Nadat De Morgen op zaterdag berichtte over de beelden van Missaoui stuurde Politie Antwerpen een gedetailleerd feitenrelaas uit. De inspecteurs werden "constant belaagd, bedreigd, bekogeld, gestampt en geslagen". Een van hen is drie dagen arbeidsongeschikt na een trap in het kruis. "Er zijn verschillende kneuzingen vastgesteld door de slagen en projectielen die hij te incasseren kreeg", zegt de woordvoerder.

Getuige Missaoui trekt het feitenrelaas van de politie niet in twijfel, maar wel de communicatie van de burgemeester.

"Mij stoort het dat Borgerhoutse jongeren onterecht worden voorgesteld als losgeslagen wild", zegt Missaoui.

Heeft De Wever bewust de feiten aangedikt? Volgens de betogers op de Turnhoutsebaan wel. Volgens hen viseert hij bewust Borgerhout, waar veel mensen van vreemde afkomst wonen en waar het district wordt geleid door een linkse coalitie. "Vorige week vergeleek hij ons met terroristen, vandaag zijn we allemaal criminelen", vertelt een jonge vrouw. Ze verwijst naar een interview in Gazet van Antwerpen, waarin De Wever zei dat de bewoners in Borgerhout lijken op de terroristen in Barcelona. "Ik heb intussen een olifantenvel gekweekt, maar het blijft maar komen. Wat zal het morgen zijn?"

Nazitekens

Het valt wel op: als de betogers richting Astridplein wandelen, steekt de 'witte mars' van grotendeels blanke betogers af tegenover de overwegend gekleurde bevolking op de Turnhoutsebaan. Tom Meeuws (sp.a), Wouter Van Besien (Groen)... Allemaal hebben de linkse kopstukken gevolg gegeven aan de oproep via Facebook. Op fietsen en totebags prijken logo's zoals Ringland en Hart boven Hard.

Dat dit niet zomaar een onschuldige burgerwandeling is, bewees de uitnodiging op Facebook. Daarop is het woord Signaal opgemaakt in het lettertype van het voormalige naziblad Signal. Een folietje van anarchist Peter Terryn. "De meeste mensen hebben dat niet eens opgemerkt", lacht Terryn, die ergens in de staart wandelt. "Ik dacht: de organisatoren konden nog wel wat publiciteit gebruiken."

Terwijl links Antwerpen over de Turnhoutsebaan slentert, zetten de kleppers van N-VA alle communicatiezeilen bij. Eerst verschijnt Jan Jambon op De zevende dag. Hij verdedigt de vergelijking die zijn partijvoorzitter maakte met de terroristen in Barcelona. Daarna is het aan Bart De Wever zelf in het VTM-middagnieuws. Daar pleit hij voor bodycams bij het uniform van agenten, zodat de politie niet meer beschuldigd wordt van leugens. "Een kaakslag voor agenten", zo noemt hij de heisa rond het incident. "Nefast."

Verwevenheid

Voor Imade Annouri (Groen), mee voorop in de demonstratie is het duidelijk, de campagne voor de lokale verkiezingen is begonnen. "Bart De Wever weet dat hij niets te winnen heeft in Borgerhout. Dan voert hij maar campagne op de kap van het district."

Tom Meeuws van sp.a vindt dat er dringend opheldering moet komen over de feiten. "Als de politiewoordvoerder meegaat in een politiek verhaal, dan zit je met een probleem. De verwevenheid tussen de burgemeester en de top van de politie is te groot."

De communicatie van de politie op vrijdagavond en zaterdag was nochtans een stuk feitelijker dan die van de burgemeester. Bovendien had de politiewoordvoerder het over enkelingen die uit de groep omstanders kwamen en de agenten aanvielen, niet over 70 tot 90 aanvallers zoals Gazet Van Antwerpen schreef.

In politiekringen is ergernis te horen over de gretigheid waarmee de oppositie op dit incident inpikt. "Ik voel oneerlijkheid wanneer we een politieke speelbal lijken te zijn", zegt een bron. Het voelt voor sommige agenten alsof de oppositie bewust op zoek is naar fouten door het korps om politiek te scoren.

En de Borgerhoutenaar? Die ziet het allemaal vanop afstand gebeuren. Wij doen de test en vragen of zij weten wat er vrijdag is gebeurd. Niets gehoord of gelezen, antwoordt driekwart van hen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234