Zaterdag 03/12/2022

De Coster

Saskia De Coster is schrijver en De Morgen-columnist. @saskiadecoster

Sinds woensdag wordt er voortdurend gezegd dat de pen sterker is dan het wapen. Really? Op een symbolische manier zijn woorden, hoe onwaar, grof of onbegrijpelijk soms ook, nog altijd een vorm van beschaving. Wapens zijn altijd een vorm van verlies van beschaving, maar sterk zijn ze. Als er iemand met een kalasjnikov tegenover je staat, kun je je met geen miljoen potloden, pennen en inktbuisjes verdedigen.

Woensdag drongen twee gemaskerde mannen, gewapend met kalasjnikovs, de gebouwen van het satirische magazine Charlie Hebdo binnen en joegen ze twaalf mensen de dood in. En de terreur davert verder door Parijs. Natuurlijk willen we dat de slachtoffers, de redacteurs, de agenten en de klanten van de joodse supermarkt in Parijs, en de hele vrije samenleving de uiteindelijke overwinnaars zijn. Maar al die doden, gewonden en gijzelaars, dat is een vreselijke nederlaag.

Of deze aanslagen nu het begin zijn van een hele reeks aanslagen, of dit nu een bende barbaren is die een nog grotere bende barbaren verbergt, of Mia Doornaert zich een nieuwe schminkset gaat moeten aanschaffen voor al haar mediaoptredens, of er sprake kan zijn van schuld van links of van rechts of van de hele westerse wereld die Syrië links laat liggen of haar derde generaties allochtonen niet onder controle krijgt, het zijn de taaie vraagstukken waar deskundigen en de toekomst nog lang op gaan kunnen kauwen. Wat iedereen nu al weet: geen enkel beschaafd mens uit onze liberale maatschappij wil dat het gruwelscenario van Charlie Hebdo zich herhaalt. Hopelijk kan die stem luid, overtuigend en in eendracht weerklinken.

Allerlei remedies, gaande van meer overleg tot het inzetten van het leger, zijn al de revue gepasseerd. Toch heb ik nog niemand de meest simpele, zeg maar naïeve vraag horen stellen: hoe het in Allahs naam mogelijk is dat drie mannen zich op klaarlichte dag met kalasjnikovs door het centrum van Parijs kunnen bewegen.

Drie gefrustreerde woestelingen op zichzelf staan nergens. Willen die aanvallen met loodjespistolen, dan kunnen ze snel overmeesterd worden. De helper van deze gestoorde woestelingen was niet hun god maar hun kalasjnikov. Kun je als Franse burger dan zo gemakkelijk aan een kalasjnikov raken? In België kan het op de zwarte markt blijkbaar wel, voor een zacht prijsje (DM 6/2/2010).

Wanneer er paardenvlees in lasagne wordt ontdekt, schreeuwt iedereen om meer controles. Hoe zit dat met de controle op nog veel gevaarlijker tuig, wapens? Moet die dan niet veel scherper nu, zodat het illegale circuit niet overeind kan blijven? Niemand hier snapt de lakse houding van de Amerikanen tegenover wapens, maar hoe laks zijn wij? Wij geloven graag dat we leven in een wapenvrij land maar zoiets is om vele redenen onmogelijk. Zo heeft ook België bedrijven die mee helpen het wereldwijde arsenaal wapens nog verder uit te breiden en te optimaliseren. Onze banken investeren mee het geld van de brave Belgische huisvader-huismoeder-belegger in de wapenindustrie.

En nee, die miserabele sujetten met hun wapens, dat is dus zelfs niet eens onrechtstreeks onze schuld. No way. Maar na wat er deze week allemaal is gebeurd, is de roep om een totale verbanning van alle wapens en een waterdichte controle daarop een meer dan legitieme eis. En zolang er wapens kunnen circuleren, blijkt het dus ook mogelijk om met die wapens tot in het centrum van onze steden te raken en op klaarlichte dag mensen neer te maaien. Iemand die extreem, gebrainwashed, nihilistisch, haatdragend en rijp voor het mentale sloophuis is, die is tot de grootste gruwel in staat. Maar zonder toegang tot wapens staat die daar ook maar wat te roepen met zijn kilometerslange tenen, rotte intenties en wil om een zelfgemaakte vijand kapot te maken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234