Dinsdag 04/08/2020

DE CORRECTIES*

Stijn Devolder gaat voor geel

De knappe derde plaatse van Thomas De Gendt in het eindklassement van de Ronde van Italië inspireert jong en oud wielerminnend Vlaanderen. Ook in het peloton zelf, brengt de onverwachte podiumplek van de jonge Oost-Vlaming heel wat enthousiasme teweeg. Niet in het minst bij wielercoryfee Stijn Devolder: "Wat De Gendt doet is prachtig. Maar we moeten eerlijk zijn, die jongen heeft nog niets bewezen. Als De Gendt vanuit het niets op het podium kan belanden in Milaan, kan ik als tweevoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen zonder schroom het hoogste schavotje nastreven in Parijs. Ik ga mijn trainingsschema dus omgooien en me alsnog inschrijven voor de Tour de France. Tenzij ik pech heb, win ik met de vingers in de neus. Let op mijn woorden!"

Veiligheidsmaatre-gelen voor varkens

Door het plotse zomerweer en het extra lange weekend verzamelden in tuintjes over gans het land mensen zich rond het geruststellende geluid van sissend vlees. Omdat de vraag vele malen groter was dan het aanbod, hielden de varkenstelers het hele weekend hun hart vast. Wat begon met beleefde verzoeken om nog een extra biggetje, eindigde in sommige gevallen in brutale knokpartijen. De speciale interventiedienst van de politie moest op meerdere plekken, vooral in de provincie West-Vlaanderen, tussenbeide komen om de op vlees beluste massa tot bedaren te brengen. Zolang het mooie weer aanhoudt, zullen de ordediensten in verhoogde staat van paraatheid verkeren. Woordvoerder van de Boerenbond Fré Candeau schrijft de problemen toe aan een veranderende eetcultuur. "Vroeger was het op houtskool roosteren van vlees een nobele kunst. Maar nu kan de eerste de beste beunhaas zijn gasten een flinke portie geroosterd vlees voorleggen. Geen wonder dus dat we op de piekmomenten de vraag niet meer kunnen bijhouden. Misschien moesten we maar eens een barbecuebrevet invoeren, zodat we ons edel barbecuevlees enkel aan beëdigde vleesroosteraars mogen verkopen."

Drastische oplossing energieprobleem

in Tibet

De aanhoudende strenge winter in de Tibetaanse bergen en de almaar stijgende energieprijzen nopen de bevolking tot creatieve oplossingen voor het verwarmen van hun huizen. De afgelopen maanden wordt er steeds vaker gewag gemaakt van gevallen waarbij het menselijke lichaam als brandstof gebruikt wordt. Tibetkenner Guy Jatso legt uit "dat niet ieder mens zomaar in aanmerking komt om als brandstof te dienen. Het vereist jaren training om, wanneer men eenmaal in lichterlaaie staat, rustig ter plekke te blijven staan om zo energie-efficiënt mogelijk warmte af te geven. Als de 'brandstof' in kwestie gillend wegrent, tja, dan kan je naar je knusse, warme woonkamer fluiten natuurlijk." Zowel in het Westen als in het Midden-Oosten wordt met argusogen naar deze situatie gekeken. Mocht dit idee immers naar de rest van China overwaaien, zouden de traditionele energieleveranciers wel eens zwaar in de problemen kunnen komen. Met de schier onuitputtelijke en uiterst hernieuwbare bron van mensen als brandstof kan het einde van de fossiele brandstoffen wel eens sneller dan verwacht in zicht zijn.

Buranovskiye Babushki winnen Elisabethwedstrijd

Buranovskiye Babushki, een sextet van kranige oma's uit Rusland, had de critici al de mond gesnoerd door een finaleplaats voor de Koning Elisabethwedstrijd in de wacht te slepen. Afgelopen zaterdag speelden de zes bejaarden uit de Siberische toendra ook nog eens de tegenstand plat met een eigentijdse, uptempo breakbeatversie van Sjostakovitsj' concerto. Muziekkenner Kurt Van Eeghem was tot tranen toe beroerd en kon tussen het snikken door nog net uitbrengen dat hij zich "dichter bij God voelde door deze bovenaardse muzikale prestatie".

Andrej Baranov slechts tweede op Eurosong

Andrej Baranov is afgelopen zaterdag teleurstellend tweede geworden op het Eurovisiesongfestival in Baku. De Russische vioolvirtuoos moest zijn meerdere erkennen in de Zweedse Loreen, die met 'Euphoria' de eerste plaats wegkaapte. Nochtans werd algemeen verwacht dat niemand Baranov, met zijn meesterlijke uitvoering van het klassieke 'Party for Everybody', een duimbreed in de weg zou kunnen leggen. Het Europese televisiepubliek besliste daar dus anders over. "Talent is steeds minder belangrijk bij deze wedstrijd", zei specialist ter zake André Vermeulen nog.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234