Donderdag 02/02/2023

'De concurrentie is veel te braaf voor Sven Nys'

Een gezonde dosis opbouwende kritiek kan nooit kwaad, zegt viervoudig wereldkampioen veldrijden Roland Liboton. 'De dominantie van Nys is verbluffend, maar de rest laat zich doen.'

Veldrijden is een sport waarbij één uur lang door modder, zand en bos wordt geraasd en op het einde wint Sven Nys.

Roland Liboton: "Op dit moment wel. Maar de feestdagen komen eraan. Een belangrijke periode, waarin de crossen elkaar razendsnel opvolgen. Nys rijdt al twee maanden op eenzame hoogte. Benieuwd hoe lang hij dat nog gaat volhouden."

Het is wachten op een dipje van de Belgische kampioen, zegt Albert.

"Ja. Anders ziet het er niet goed uit voor de rest. Maar wat ik me zit af te vragen: kunnen ze nu echt niet beter? Komaan, zeg. Nys is 36, acht à tien jaar ouder dan Albert en Pauwels. Als die twee trainen en zich verzorgen zoals het hoort, dan moeten ze met hun onmiskenbare talent op zijn minst toch altijd Nys' spoor kunnen houden?"

Waar wringt dan volgens jou het schoentje bij wereldkampioen Albert?

"Eerst dit: ik ben onvoorwaardelijk fan van Niels. Maar wat me opvalt is dat hij zijn topperiodes nooit langer dan vier, vijf weken kan aanhouden. Dat is jammer. Al ben ik ervan overtuigd dat we de allerbeste Albert dit seizoen nog te goed hebben.

"Uit goeie bron vernam ik dat hij nog wat overgewicht met zich meezeulde. Dat moet toch stilaan weggesmolten zijn. Er is tijd noch ruimte om nu nog 20 procent te verbeteren. Maar het moet toch gaan gebeuren. De klassementen krijgen vaste vorm, de kampioenschappen komen in zicht. Vluchten kan niet meer. Die lange reeks wedstrijden zal hem goed doen. Ik zie hem groeien met de dag. Niels is op een leeftijd gekomen waarop hij zijn lichaam perfect kan inschatten en goed weet waar hij mee bezig is. Ik denk dat zijn tweede piek eraan komt."

Pieken is het codewoord van het moderne veldrijden.

"Er is er maar één die een heel seizoen op topniveau kan crossen: Nys. Zijn motor valt pas stil in februari. Hopelijk niet weer op het wereldkampioenschap. Dat was voor Sven al zo vaak 'de cross teveel'. Ik kan verkeerd zijn, maar ik zie hem in Louisville nog één keer wereldkampioen worden. Er zal niet zoveel volk zijn in de VS, wat automatisch de druk verlicht en waardoor hij volledig zichzelf kan zijn. Hij moet het nú doen. Want in 2014 is het allicht te laat."

Zie jij hem nog doorgaan na februari 2014?

"Niet meteen. Hij zal zeker in schoonheid afscheid nemen. Maar aan dat afscheid is hij nog lang niet toe. Het is als een elastiek, natuurlijk. Je rekt hem zo lang uit tot hij knapt. Nys is daar vatbaar voor, hij is ook maar een mens. Maar ik geloof niet dat het zal gebeuren. Zonder zware valpartij of ziekte zal zijn ster blijven schitteren tot de laatste dag dat hij crost.

"Weet je wat zijn grootste wapen is? Dat hij zijn sport graag blijft beoefenen. En elke dag weer met evenveel plezier en enthousiasme op zijn fiets kruipt. Als hij door de bossen van Langdorp raast, rammelen de bomen, hoor. Die niet aflatende beroepsernst zorgt ervoor dat zijn lichaam voorlopig nog geen tekenen van extreme slijtage vertoont."

De dominantie van Nys is indrukwekkend. In de herfst van zijn carrière beheerst hij meer dan ooit alle facetten van het veldrijden en wint hij waar, wanneer en hoe hij dat wil.

"Simpel: Nys is superieur, terwijl de anderen onder hun vertrouwde niveau blijven. Maar ik snap ze soms niet goed. Als ik door Stamsnijder in bepaalde onderdelen werd overklast, wist ik wat me te doen stond.

"Slecht starten, zoals Albert blijft doen? Alsjeblieft, werk daaraan. Niels moet altijd bij de eerste vijf het veld indraaien. Nu moet hij al een paar keer over zijn toeren gaan voor zijn cross goed en wel kan beginnen. Nutteloos energieverbruik, vind ik."

Ze moeten maar wat harder trainen, vindt Lars Boom. Tot grote ergernis van Albert.

"Het klonk cru. En dat Niels zoiets niet graag hoort, kan ik aannemen. Maar voor sommige jongens gaat het echt wel op. Ik vind de doorsnee veldrijder anno 2012 te veel op de weg trainen en te weinig in het veld. De explosiviteit, het interval, die korte snokken: ze gaan eruit, zo. Nys zien ontploffen op de Koppenberg? Amai! Logisch dan, dat je niet meekan."

Is het dat ook wat Kevin Pauwels tot een schim van zichzelf maakt?

"Ik weet niet hoe Kevin traint. Feit is dat hij vorige winter stukken sterker voor de dag kwam. Pech, rugpijn, valpartijen... Oké, het speelt mee. Maar als je niet 100 procent bent, slaat natuurlijk alles tegen. Als hij straks Belgisch of wereldkampioen wordt, spreken we anders. Dan is zijn seizoen gered. Maar zo eenvoudig ligt dat uiteraard niet. Alles op de kampioenschappen zetten, houdt een groot risico in."

Af en toe moet hij de rol van kopman binnen de ploeg zelfs aan Vantornout laten.

"Klaas is, naar zijn normen, aan een fantastisch seizoen bezig. Zijn beste tot dusver. Hij is ook de enige die al rechtstreeks in de clinch is durven gaan met Nys. Het was op het randje in Asper-Gavere. Agressief, maar zeker niet onsportief. Mooi zo, Klaas.

"Dat mis ik bij de rest: strijdlust, winnaarsmentaliteit. Gooi er eens een stevige vloek tegenaan, sta op en vecht. 'Nys wint weer? Wacht maar tot volgende week', zouden ze moeten denken. Hoe vaak gaan ze met Sven niet met hangende oren de laatste ronde in? Terwijl ze op voorhand weten dat ze geklopt zijn. Veel te braaf, allemaal. Zo kun je nooit een koers winnen. Albert moet het bij wijze van spreken kotsbeu worden dat Nys altijd de bovenhand haalt. En die van 36 eens een goeie, figuurlijke lap verkopen."

Boom en Stybar waren jongens die Nys van in het begin van de cross met hun moordend tempo konden verstikken.

"Ik mis het karakter van Stybar en de klasse van Boom. En daarmee wil ik niemand van de huidige generatie kwetsen of hun kwaliteiten minimaliseren. Ik heb stuk voor stuk bewondering voor die gasten. Sommigen lopen over van het talent. Alleen: gebruik dat talent, doe er iets mee. Maak van je hart een steen, rijdt door die muur."

"Liever wordt er gewacht op cadeaus met een gouden strik, zoals er de voorbije weken al een paar door de schoorsteen vielen. Vorige zondag nog, in Leuven, nam Nys een snipperdag.

"Terwijl hij in een paar ronden tijd vanuit twintigste positie toch nog doorduwt naar de derde plaats. Zonder moeite. Waarmee hij aangeeft hoe goed hij is. Hij geeft het publiek nog waar voor zijn geld en belandt op het podium. Proper gespeeld, je kan hem niets verwijten.

"Veel flagranter was het toch in Niel, waar hij in de slotronde meer achteruit dan vooruit liep. En in Gieten moest hij zich inhouden om in de laatste rechte lijn niet tegen de compleet stilvallende Vantornout op te botsen. 10.000 euro, klinkt het in de wandelgangen."

Verkocht, bedoel je?

"Ik denk niet dat er geld mee gemoeid is, dat hebben die mannen genoeg. Een cadeau, oké. Zo heb ik er in mijn tijd ook wel een drietal weggeschonken aan Stamsnijder. Crossen die een speciale betekenis voor hem hadden en die hij heel graag wilde winnen. Maar die ik vroeg of laat ook van hem terugkreeg. Het ene plezier was het ander waard."

'Cadeaus geef je enkel met Kerstmis en Sinterklaas', vindt Eddy Merckx.

"Van Eddy neem ik dat aan. Hij was echt de allergrootste en kon zich dat kannibalisme veroorloven. Maar in het kleine crosswereldje is het een beetje leven en laten leven. Zo niet jaag je iedereen tegen je in het harnas. En win je niets meer. Wees gerust: een cross van levensbelang zal Sven nooit zomaar wegschenken. In de kleinere crossen mag het niet de spuigaten uitlopen. De mensen zijn niet blind, zoiets kan heel slecht overkomen. Het gevaar dat je ook je bloedeigen supporters te kijk zet, is groot."

De cijfers spreken hoe dan ook voor zich. Van de 23 crossen die er tot op heden echt toe deden won Nys er twaalf. Albert komt aan zeven, Pauwels en Vantornout - elk twee - pikten slechts kruimels mee. Het tijdperk Liboton-Stamsnijder lijkt opnieuw tot leven te komen. Met af en toe een vleugje Zweifel of een lik Thaler.

"Met dat verschil dat 'Stammie' en ik even sterk waren en de details het verschil maakten. De kloof tussen Nys en de rest is te groot. Het publiek verwacht natuurlijk van de wereldkampioen dat hij week na week zijn regenboogtrui showt en uitblinkt.

"Anderzijds kan ik er best inkomen dat die eens zegt van 'stop, zo niet brand ik mezelf helemaal op'. Inzien en toegeven waar je limieten liggen, is geen schande. Het zijn geen machines, die altijd en overal op volle kracht draaien."

Vrees je voor de toekomst van deze steeds meer krimpende discipline?

"Neen. Nergens voor nodig.

Met Albert en Pauwels is er in Vlaanderen leven na Nys.

Vergeet ook Tom Meeusen niet. Een supertalent, dat op zijn 24ste stilaan mag ontluiken. We hebben opnieuw een goeie Zwitser, Taramarcaz.

"In Nederland slijpen Lars van der Haar en Mathieu van der Poel de messen. En zelfs in Frankrijk rijdt met Duval en Boulo weer potentieel rond. Alleen in Tsjechië hinken ze schijnbaar wat achterop. Maar maak je geen zorgen. De cross sterft niet. Nooit."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234