Woensdag 24/02/2021

Column

De complimenten van de president van Amerika: veel meer heeft een land niet nodig

null Beeld kos
Beeld kos

Bert Wagendorp is columnist bij de Volkskrant.

Barack Obama daalde maandag neer in Nederland, en een dag later in België. Hij arriveerde in het vliegende Witte Huis de Air Force One en verplaatste zich in de Marine One of in The Beast, omringd door andere vliegtuigen, helikopters en een vloot van wagens, beschermd door driehonderd geheim agenten en vergezeld van nog eens 500 andere beambten.

Barack Obama is nu eenmaal de machtigste man op aarde en macht toont zich ook in de entourage. Een president komt nooit alleen, behalve wanneer hij is afgezet.

Nederland was twee dagen in rep en roer. Er komt hier niet zo vaak een Amerikaanse president, dus nu het eindelijk weer eens zo ver was wilden we het weten ook. De sfeer hield het midden tussen Koninginnedag, de intocht van Sinterklaas en de terugkeer van Jezus op aarde. Radio, tv en internet meldden euforisch elk detail.

Er was de laatste tijd wat kritiek te horen op Obama, vanwege de afluisterpraktijken van de NSA en zijn dood en verderf zaaiende drones. Maar dat was allemaal vergeven en vergeten op het moment dat Obama in eigen persoon zijn licht liet schijnen over de Lage Landen. De magie van de macht deed zijn werk: die verandert allen die dicht in de buurt komen in lakeien.

"Good morning sir, I love your country", zei de president nadat hij op Schiphol de trap van de Air Force One was afgedaald. Merkwaardige openingszin voor iemand die voor het eerst in Nederland arriveerde, maar je moet íéts zeggen. Bovendien kon de president niet weten dat de woorden binnen de kortste keren zouden zijn terug te lezen op Facebook.

Bij de NSA kunnen ze wat, maar die Hollanders zijn ook gehaaide afluisteraars, dacht de president. Tot hij in de gaten kreeg wat onze minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans de hele tijd zat te doen met zijn smartphone. Facebook Frans maakt er een gewoonte van ons van al zijn belevenissen op de hoogte te houden, of het nu gaat om een ontmoeting met Mart Smeets in de Tour de France of de verwelkoming van de president van de USA: Frans meldt het zijn volk, meestal vergezeld van een foto. Transparanter dan Timmermans vind je ze niet, in de internationale diplomatie.

Barack Obama arriveerde met een Boeing en een reserve-Boeing, 3 vrachtvliegtuigen, 2 Sikorsky-helikopters, 6 Black Hawk-heli's, 4 zwaarbewapende Black Beasts en zijn leger beveiligers: voldoende materieel en manschappen om ons land sneller in te nemen dan de Duitsers in 1940.

Maar daar kwam Obama niet voor, hij kwam voor het Rijksmuseum in Amsterdam en het Gemeentemuseum in Den Haag. Ook een beetje voor de nucleaire top in die laatste plaats en de ingelaste bijeenkomst van de G7 in de krappe ambtswoning van onze premier natuurlijk, maar zijn bezoek had vooral een kunsthistorische component.

Kunstgeschiedenis was altijd zijn favoriete vak op school, verklaarde de president. En tegen de directeur van het Rijksmuseum zei hij dat Rembrandt zijn favoriete schilder was. Dat kwam bijzonder goed uit, want dat hele museum is gebouwd rond ons nationaal schilderij, Rembrandts De nachtwacht.

Een dag later bezocht Obama het Haagse Gemeentemuseum. Dat is vooral beroemd vanwege de schilderijen van Piet Mondriaan, ook al een favoriet. Obama weet hoe hij het zijn gastheren naar de zin moet maken en een glundering van trots op hun kaken kan toveren.
Nederland was een sterke en betrouwbare partner van de Verenigde Staten, zei de president. Dat was goed om te horen, zeker nu we ons leger zo'n beetje hebben ontmanteld en het nog niet is afgelopen met de bezuinigingen.

Barack Obama, president van de VS, complimenteerde ons tevens van harte met onze schaatssuccessen in Sotsji. We konden mooi schilderen, zei hij, maar ook heel goed schaatsen.

Heeft een volk meer nodig dan die twee vaardigheden en de complimenten van de president van Amerika?

Wij deze week niet, in elk geval.

Bier en chocolade
Deze week stond er een foto van Obama voor De nachtwacht in The New York Times, in een advertentie van het Rijksmuseum. Directeur Pijbes verwacht hordes extra Amerikaanse bezoekers, de komende zomer.

Het was een prangende vraag bij ons, de afgelopen dagen: hoeveel kost dat bezoek eigenlijk en hoeveel levert het op? Als we de kenners mogen geloven, gaat het ons een lieve duit opleveren.
"Dank oe wel", zei Barack Obama. Amerikanen hebben namelijk moeite met de u, analyseerde een hoogleraar Engelse taalkunde bij BNR het matige Nederlands van de president.

Jammer dat de president Gent niet aandeed om daar James Ensor te zien - maar misschien is dat géén favoriet van hem. Bovendien was de tijd beperkt: hij moest naar de Amerikaanse begraafplaats in Waregem. België viel in het Bozar wel de eer te beurt van een echte Obama-toespraak; behalve in kunstgeschiedenis was de president op school vast en zeker ook al heel goed in spreekbeurten.

België was een sterke en betrouwbare partner, verklaarde Obama. Gezien de staat van het Belgische leger was ook dat een mooie opsteker.

En de complimenten voor jullie bier en chocolade, zei hij.
Heeft een land meer nodig dan die twee lekkernijen en de complimenten van de president van de USA?

Woensdagavond vertrok de president naar Rome, voor een bezoek aan de Paus - mogelijk zijn evenknie in heiligheid.

Wij worden lieve en aandoenlijke landjes als een grote der aarde een nachtje komt logeren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234