Zondag 28/02/2021

Voetbal

De competitie stopzetten, wat gaat dat kosten?

Lionel Messi. Beeld REUTERS
Lionel Messi.Beeld REUTERS

Corona wordt voer voor (sport-)advocaten en verzekeraars. In de Premier League staat er een miljard euro op het spel. Overal in Europa buigen clubs en bonden zich over de mogelijke gevolgen van de coronacrisis. 

De cijfertjes worden aandachtig in het oog gehouden. De negen resterende speeldagen in de Premier League vertegenwoordigen nog heel wat kapitaal. 's Werelds meest bekeken competitie heeft grote tv-contracten lopen. Een overeenkomst van 5,9 miljard euro met de Britse rechtenhouders Sky Sports en BT tot 2022. Een deal van 4,8 miljard met overzeese televisiekanalen over een periode van drie jaar.

Een snelle berekening leert dat Sky en BT nog ongeveer voor 530 miljoen euro aan matchen moeten uitzenden, de buitenlandse kanalen nog voor 350 miljoen. Allemaal zaken die donderdag in overweging zullen worden genomen op de spoedvergadering van de Premier League over de nabije toekomst. Met de voornaamste bron van inkomsten zal omzichtig worden omgesprongen.

Vrijdag legde de Premier League haar wedstrijden tot 3 april stil. Een optimistische deadline, zo valt bij clubleiders te horen. Ze vrezen dat ze pas veel later de competitie zullen kunnen hervatten, na de piek van de virusverspreiding in mei. En dat het seizoen niet zal worden afgemaakt.

Sommige contracten van spelers en trainers lopen immers op 30 juni af. Wat als de resterende matchen tegen dan niet zijn gespeeld? Voer voor sportjuristen. Wordt er een kampioen uitgeroepen? Wie degradeert? Of laat de Premier League volgend seizoen uitzonderlijk 22 clubs toe, om de lagere afdelingen niet nog extra financieel te beschadigen?

De scenario's liggen er. Alleen zal er de komende weken duchtig over moeten worden gediscussieerd. Als het seizoen niet volledig wordt afgewerkt, zullen er ook financiële gevolgen zijn. Sky en BT willen hun abonnees voorlopig niet terugbetalen, maar zullen daartoe wel worden verplicht als de competitie vroegtijdig wordt stopgezet.
De rechtenhouders hebben contractueel het recht om miljoenen niet uit te betalen, als aan bepaalde voorwaarden niet wordt voldaan. En momenteel is het niet duidelijk of de Premier League verzekerd is tegen dat onverwachte verlies aan inkomsten uit het tv-contract in uitzonderlijke omstandigheden. 

null Beeld EPA
Beeld EPA

Wat betreft het verlies aan inkomsten uit matchdagen hebben de meeste clubs wel een verzekering – sommige tot 2,5 miljoen euro per wedstrijd. Wellicht zullen ze hun fans moeten vergoeden voor de tickets/abonnementen als de wedstrijden niet plaatsvinden. Jaarlijks halen de clubs zo'n 800 miljoen op aan ticket- en wedstrijdgerelateerde inkomsten (7% van de totale inkomsten). Zonder verzekering zou dat verlies ongeveer 190 miljoen over 9 speeldagen bedragen. Het is vooral onderaan de voetbalpiramide, in de lagere afdelingen, dat ze het verlies van recettes fors zullen voelen.

Commercieel moet de verliesraming nog worden opgemaakt. Ondertussen namen de aandelen van Manchester United op de beurs een forse duik. 

Serie A

Minstens 700 miljoen euro. Zoveel centen lopen de Italiaanse clubs mis als de Serie A niet wordt hervat. “We gaan er alles aan doen om de competitie te redden”, zegt Gabriele Gravina, voorzitter van de Italiaanse voetbalbond. De televisierechten van de Serie A zijn 1,37 miljard euro waard: Sky heeft 780 miljoen geboden, DAZN draagt 173 bij, buitenlandse zenders zorgen voor een inbreng van 371 miljoen. De resterende matchen zijn ongeveer 425 miljoen waard. Uit ticketverkoop zouden de clubs zo’n 75 miljoen euro moeten laten schieten. In Italië vrezen ze ook dat sponsors tot 150 miljoen euro zullen terugeisen wegens een gebrek aan exposure.

Bundesliga

De grootste crisis ooit dreigt in de Bundesliga. Wordt de competitie niet uitgespeeld, dan lopen de clubs zo’n 750 miljoen euro mis, zo bevestigen bronnen binnen de DFL (Deutsche Fussball Liga). Terwijl in andere Europese landen al veel sneller werd beslist om de competities stil te leggen, bleven ze in Duitsland hopen om de wedstrijden achter gesloten deuren te kunnen afwerken. Duitse clubs zijn niet verzekerd voor de financiële schade als de tv-inkomsten wegvallen. Als de laatste negen speelrondes niet meer kunnen afgewerkt worden, dan loopt de Liga 370 miljoen euro aan tv-geld mis. Tel daar de verminderde recettes en sponsorinkomsten bij op en je komt op een totaalbedrag van zo’n 750 miljoen euro.

La Liga

In Spanje moeten ze nog elf speeldagen zien af te werken. La Liga verwacht daardoor 494 miljoen euro aan televisie-inkomsten mis te lopen, minstens 78,1 miljoen uit abonnementen die moeten worden terugbetaald en 38,8 miljoen uit de losse ticketverkoop. Dat brengt een eerste kostenraming op ruim 610,9 miljoen euro. Grotere clubs zullen makkelijker met die verliezen overweg kunnen dan de kleinere. Ook La Liga vreest niet te zijn verzekerd. “Aangezien nog een vierde van het seizoen moet worden afgewerkt, zullen we al onze budgetten moeten herzien”, zegt Liga-baas Javier Tebas.

Ligue 1

Ook in Frankrijk maken ze stilaan de rekening. Er staan nog voor 210 miljoen euro aan wedstrijden geprogrammeerd volgens het contract met de televisiemaatschappijen. Afhankelijk van de voorwaarden in de verzekeringen die de Ligue 1 heeft afgesloten bij uitzonderlijke omstandigheden. Als de matchen toch niet plaatsvinden, wordt verwacht dat de rechtenhouders centen zullen opeisen. Aan ticketing en wedstrijdgerelateerde inkomsten halen de clubs samen 50 miljoen euro op over 10 speeldagen. Als supporters moeten terugbetaald worden, hangt dat af van de polissen die clubs hebben afgesloten. Zo was PSG niet verzekerd tegen inkomstenverlies toen het Dortmund achter gesloten deuren ontving in de Champions League.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234