Zaterdag 18/01/2020

De comeback van Leonardo DiCaprio

film

binnenkort te zien in 'gangs of new york' en 'catch me if you can'

Wie vreesde (of juist hoopte) dat de wereldwijde DiCaprio-gekte na Titanic geen lang leven beschoren was, mag nu opgelucht ademhalen (of teleurgesteld zuchten). Eind december komen in de Amerikaanse bioscopen, met nauwelijks vijf dagen verschil, twee films met Leonardo DiCaprio in roulatie, namelijk Gangs of New York en Catch Me If You Can, gedraaid door twee nu al legendarische regisseurs, namelijk Martin Scorsese en Steven Spielberg.

Brussel

Eigen berichtgeving

Jan Temmerman

Volgens de krant USA Today is het in de filmgeschiedenis nog niet eerder vertoond dat twee dergelijke high-profile films met dezelfde ster binnen een en dezelfde week hun stormloop op de bioscoopkassa's zullen inzetten. Het zag er zelfs enige tijd naar uit dat beide films absoluut hun carrière op 25 december wilden beginnen, maar uiteindelijk heeft Miramax-baas Harvey Weinstein bakzeil gehaald en de releasedatum van Gangs of New York vijf dagen vervroegd, naar vrijdag 20 december. Maar daarmee komt dit langverwachte, grootschalige Scorsese-epos over een zeer turbulente en wreedaardige episode uit de geschiedenis van zijn geliefde New York in het kielzog terecht van The Two Towers, het tweede deel van de The Lord of the Rings-trilogie, dat op 18 december in roulatie komt.

Volgens box office-analisten, die beide op ware feiten gebaseerde DiCaprio-films tegen elkaar afwegen, is Catch Me (met het trio Spielberg, DiCaprio en Tom Hanks, en met een familievriendelijker PG 13-rating) favoriet om de grootste blockbuster te worden, maar anderzijds zijn zowat alle insiders het erover eens dat beide films een hoog Oscar-potentieel hebben. Catch Me If You Can van Steven Spielberg is gebaseerd op de gelijknamige autobiografie van Frank W. Abagnale jr. Het boek, met als ondertitel The Amazing True Story of the Most Extraordinary Liar in the History of Fun and Profit, werd in 1980 gepubliceerd. De zestiger, die in de Amerikaanse media omschreven wordt als 'een charmante charlatan' en 'buitengewone vervalser' liep op zestienjarige leeftijd van huis weg en bouwde binnen de kortste keren een carrière uit als oplichter. Hij geniet trouwens de twijfelachtige eer om als jongste misdadiger ooit terecht te zijn gekomen op de Most Wanted List van het FBI. Hij was toen niet eens achttien jaar. De rol van Abagnale wordt vertolkt door DiCaprio, terwijl Tom Hanks de rol speelt van FBI-agent Carl Hanratty, die jarenlang achter de 'con man' aanzat.

Toen Frank Abagnale uiteindelijk gearresteerd werd, had hij voor vele miljoenen dollars aan vervalste cheques weten te incasseren. Daarnaast was hij erin geslaagd om zich in de periode 1964-66 voor te doen als als copiloot bij PanAm, kinderdokter in een ziekenhuis in Georgia, procureur in Louisiana en professor Amerikaanse geschiedenis. Sinds zijn arrestatie en na zijn gevangenisstraf verdient Abagnale nu zijn brood door lezingen te geven voor het bedrijfsleven en aan de... FBI Academy.

Met Gangs of New York heeft Martin Scorsese eindelijk een droom gerealiseerd, die meer dan dertig jaar geleden begon, toen hij in 1970 het gelijknamige, in 1928 gepubliceerde boek van Herbert Asbury in handen kreeg. Daarin stond de kroniek te lezen van een chaotisch en gewelddadig stuk geschiedenis van New York, rond 1860. Vanuit Ierland stroomden toen tienduizenden doodarme immigranten toe, die door een deel van de zogenaamde Native Americans als regelrechte indringers werden uitgespuwd. In de film worden die anti-immigranten aangevoerd door de bijzonder wreedaardige William Cutting, bijgenaamd Bill the Butcher. Die rol wordt vertolkt door de Britse acteur Daniel Day-Lewis, die met Scorsese eerder al The Age of Innocence draaide.

In 1861 brak echter de Amerikaanse Burgeroorlog uit en de legers van president Lincoln hadden steeds meer manschappen nodig. In de film zit trouwens een scène waarin jonge Ieren van de boot stappen en twee formulieren moeten ondertekenen: het ene maakt van hen Amerikaanse burgers en met het andere worden ze meteen ingelijfd in het leger 'om hun land te dienen'. Gangs of New York laat ook zien hoe in 1863 in New York de zogenaamde Draft Riots uitbraken, de destructieve rellen tegen het Amerikaanse 'lotelingensysteem' waarbij zonen van rijke families zich konden vrijkopen van de dienstplicht.

In Gangs of New York speelt DiCaprio de rol van Amsterdam Vallon, die zijn Ierse vader Priest Vallon (rol van Liam Neeson) wil wreken, omdat die indertijd vermoord werd door Bill the Butcher. Van haar kant zorgt Cameron Diaz voor een complexe emotionele driehoeksverhouding. De productie van Gangs of New York, waarvoor de opnamen in de Romeinse Cinecitta-studio's gebeurden, heeft zeer veel tijd in beslag genomen. De draaiperiode werd officieel afgesloten op 30 maart 2001, maar de afwerking bleef maar aanslepen. Ook de gebeurtenissen van 11 september 2001 zorgden voor oponthoud.

Op zaterdag 4 januari komt regisseur Martin Scorsese zelf zijn Gangs of New York presenteren tijdens een exclusieve avant-première in de Henry Leboeuf-zaal van het PSK in Brussel. Dat evenement heeft te maken met Scorseses goede banden met het Filmarchief, waar hij in 1967 uit handen van de toenmalige conservator Jacques Ledoux de L'Age d'Or-prijs mocht ontvangen voor zijn korte film The Big Shave. Toen het Filmarchief in de lente van 2001 in moeilijkheden raakte, was het trouwens ook Scorsese die het, in volle draaiperiode voor Gangs of New York, met een overtuigend steunbericht te hulp snelde.

Gangs of New York draait vanaf 8 januari in de Belgische bioscopen. Catch Me If You Can volgt op 12 februari.

Met 'Gangs of New York' heeft Martin Scorsese eindelijk een droom gerealiseerd, die meer dan dertig jaar geleden begon

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234