Vrijdag 15/11/2019

De club der schaamte

Eén zit met een probleem en dat situeert zich op weekdagen rond half tien 's avonds. Het is niet te begrijpen hoe De club ooit op het scherm is geraakt.

Zou er íémand zijn die de spelregels van De clubbegrijpt? Na pakweg dertig afleveringen blijft het een raadsel hoe die quiz verloopt. Oké, je moet enkele niet al te intelligente vragen beantwoorden, tot daar zijn we mee. Maar wat is dat eigenlijk met die pins die op de gouden jasjes steken?

En hoe raak je nu in 'de club' van Siska Schoeters? Je moet een finale spelen, maar die is eigenlijk overbodig als je net daarvoor iemand naar huis gespeeld hebt. Denken we tenminste, want helemaal zeker zijn we het niet.

Tot daaraan toe, kun je denken, want er zijn wel meer tv-quizzen die wat denkwerk vergen om alles goed te snappen. Maar laat denkwerk nu net een misbare eigenschap zijn voor een hersendodend programma als De club. We kijken elke keer met open mond naar het schouwspel dat Schoeters en co. op het scherm opvoeren.

Nu moet je je voorstellen: ooit moet iemand de quiz bij de VRT gaan pitchen zijn. Zou er toen niemand gedacht hebben dat dit er misschien wat over is? Dat de spelregels niet echt te begrijpen zijn? Dat die gouden jasjes gewoon belachelijk zijn? Dat het concept van zo'n clubje misschien een beetje ridicuul is? Dat een opdracht als 'bel zo snel mogelijk naar een BV' redelijk van de pot gerukt is? En dan wisten ze nog niet dat het geginnegap van Schoeters en co. op de sofa zo onnozel zou zijn.

Maar toch zette men bij Eén het licht op groen voor De club. Ergens moet je wel bewondering hebben voor wie dat heeft kunnen verkopen.

VRT onwaardig

Ooit werd er in het Vlaams parlement schamper gesproken over het illustere We're going to Ibiza, nog zo'n quizje dat de openbare omroep onwaardig is. De openbare omroep beloofde toen plechtig dat er nooit nog zulke programma's zouden komen. Helaas, want De clubmoet niet onderdoen.

Alleen lijkt niet iedereen dat te beseffen. Eén zond maandag nog een persbericht rond over het 'spectaculaire record' van Véronique De Kock die 'erin was geslaagd maar liefst negentien deelnames in het spelprogramma te overleven.'

Met plaatsvervangende schaamte is het wachten tot 22 september. Dan is het gedaan metDe club, hopelijk voorgoed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234