Dinsdag 19/01/2021

De Clercks weg is ondoorgrondelijk

Buurtweg 14, de weg die in Waasmunster dwars door het domein van textielfabrikant Jan De Clerck loopt, blijft voor heibel zorgen. Twaalf jaar nadat De Clerck onrechtmatig de openbare weg afsloot voor het publiek en er zijn immense villa neerpootte, oordeelde de Raad van State eind vorig jaar dat de weg opnieuw open moest. Maar de provincie Oost-Vlaanderen kan daar nog altijd anders over beslissen en opende een nieuw onderzoek. 'Wat valt er eigenlijk nog te onderzoeken?' vraagt Patrick Robberecht van de natuurvereniging vzw Durme zich af. 'Er is geen enkele reden waarom je de afsluiting van een openbare weg zou toelaten.'

Waasmunster

Van onze medewerker

Thomas Dierckens

Er lijkt maar geen einde te komen aan het gebakkelei rond de buurtweg 14 in het Oost-Vlaamse Waasmunster. De bewuste weg loopt dwars door het 50 hectare grote domein Schoonhoudt van textielbaron Jan De Clerck, die er in 1992 een grote villa neerpootte en tegelijk de buurtweg afsloot. Destijds keurden zowel de toenmalige Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening Theo Kelchtermans (CD&V), de bestendige deputatie van Oost-Vlaanderen en het gemeentebestuur van Waasmunster de verplaatsing van de weg goed. Maar dat was niet naar de zin van sommige buurtbewoners en natuurliefhebbers van vzw Durme. Zij stapten naar de Raad van State, die hen meer dan tien jaar na datum gelijk gaf. Huidig minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (VLD) schrapte daarop de goedkeuring voor de verlegging en vroeg aan de bestendige deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen om het dossier opnieuw te onderzoeken.

Om De Clerck aan te manen de weg open te stellen verstuurde het gemeentebestuur van Waasmunster ondertussen een brief naar de NV Schoonhoudt met de vraag tegen 1 maart 2004, maandag dus, de poort tot de weg open te zetten, maar de gemeente is niet van plan om op te treden als De Clerck dat weigert. "We wachten de beslissing van de provincie af. Het zou al te stom zijn om de weg nu open te maken om hem na een paar weken opnieuw te moeten sluiten", aldus Eric Van Mele, schepen van Ruimtelijke Ordening in Waasmunster. "En dan nog, als we de weg nu opnieuw zouden openstellen, dan zou de gemeente de toegang ervan onmiddellijk met een bord verbieden. Op de plaats van de weg zijn er immers waterpartijen aangelegd door de familie De Clerck. Als er een voertuig of een persoon in het water terechtkomt, is de gemeente daar verantwoordelijk voor en dat risico willen we niet lopen."

Patrick Robberecht van natuurvereniging vzw Durme kan niet lachen met dat argument: "Dan moeten ze die vijvers maar dempen. Het is ongelooflijk dat, zelfs nadat de Raad van State na tien jaar uitspraak heeft gedaan in het dossier, de buurtweg nog altijd niet open mag voor het publiek. Voor het gemeentebestuur is het natuurlijk interessant dat de provincie de zaak opnieuw moet onderzoeken want zo blijven ze zelf buiten schot. Maar wat valt er eigenlijk nog te onderzoeken? Er is geen enkele reden waarom je de afsluiting van een openbare weg zou toelaten."

In Waasmunster zelf lijken maar weinig inwoners wakker te liggen van de buurtweg 14. De familie De Clerck is in de streek graag gezien, niet het minst voor de werkgelegenheid die zijn Domo-fabriek er schept. "Ze zouden een standbeeld moeten oprichten voor Jan De Clerck", vertelt Maurice Thuysbaert in café Den Engel op het marktplein van Waasmunster. "Tien jaar geleden was het gebied rond zijn villa nog een woestenij, nu is het een prachtig natuurgebied. Dat wegske dat afgesloten is, dat stoort me niet. Als je ziet wat hij voor de streek doet, dan mag hij dat hebben. Schrijf maar dat hij hier voor veel werk zorgt."

Dat de vele wandelaars, wielrenners en landbouwvoertuigen nu op een doodlopende straat uitkomen waar vroeger doorgang was, deert ook oud-gemeenteraadslid Leopold Van Havermaet (CD&V) niet. "Als het de bedoeling is om te wandelen, dan kunnen ze toch een stukske om doen zeker. Waarom zou die weg nu opnieuw open moeten? Dat is toch dikke zever, allez."

Patrick Robberecht schudt het hoofd bij het horen van de commentaar van zijn dorpsbewoners. "Het gaat hier om een privé-persoon die een stuk van het openbare domein inneemt om zijn gronden te verenigen. Het is duidelijk dat De Clerck liefst niet te veel pottekijkers rond zijn villa wil. Als iedereen begint met de weg af te schaffen die te dicht bij zijn woning loopt, zijn er binnenkort geen wegen meer in Vlaanderen."

Bij de bestendige deputatie van Oost-Vlaanderen zijn ze voorzichtig met commentaar op de buurtweg. Gedeputeerde Alexander Vercamer (CD&V), verantwoordelijk voor buurtwegen, wil wel kwijt dat de deputatie het dossier zo snel mogelijk zal afronden. Of hij de eerder genomen beslissing van de provincie in 1992 zal tegenspreken, kon hij niet zeggen. "Laten we het erbij houden dat er ondertussen een andere maatschappijgeest is met een andere verhouding tussen publiek en privaat belang. Ook de deputatie is nu anders samengesteld, dus behoort een andere beslissing zeker tot de mogelijkheden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234