Dinsdag 06/12/2022

De Clerck zkt. manager voor veelgeplaagd hof van beroep

Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) heeft in samenwerking met de federale overheidsdienst en het Brusselse hof van beroep een vacature uitgeschreven voor een ‘beheersdirecteur’ bij datzelfde hof. Een en ander is het gevolg van een serie negatieve audits van de Hoge Raad voor de Justitie, onder meer naar aanleiding van de ‘Fortisgate’.

“De aanstelling van een beheersdirecteur aan het hof van beroep van Brussel moet leiden tot meer bestuurscapaciteit, professionalisering en optimalisering van de werkorganisatie van het hof”, laat minister De Clerck weten in een persbericht. Precies het gebrek aan die zaken werd stevig op de korrel genomen in de opeenvolgende doorlichtingen van de Hoge Raad voor de Justitie. Met een beheersdirecteur, die voorlopig voor twee jaar wordt aangeworven, moet het hof als eerste rechtscollege in België de stap zetten naar de nieuwe architectuur.

De Clerck: “De samenwerkingsovereenkomst behelst een proefproject. Bedoeling is om lessen te trekken voor de verdere invoering van een modern management zoals vooropgesteld in de hervorming van het gerechtelijke landschap.” In de lente van 2010 bereikte de minister in de schoot van het kernkabinet een politiek akkoord om die hervorming door te voeren. Niet veel later viel evenwel de regering.

Positief onthaald

Bij het Brusselse hof van beroep wordt de vacature op algemene tevredenheid onthaald. Recent stuurde eerste voorzitter Antoon Boyen een interne mail rond met de mededeling dat “de aanstelling van een beheersdirecteur in elk geval een steun zal betekenen voor de professionalisering van het management van het hof, zonder de inhoudelijke onpartijdigheid van de raadsheren in het gedrang te brengen.”

Het rechtscollege ligt al een paar jaar fel onder vuur, vooral nadat in december 2008 aan het licht kwam dat het beruchte Fortis-arrest tot stand was gekomen na een open oorlog tussen de drie raadsheren van de 18de kamer: Paul Blondeel, Mireille Salmon en Christine Schurmans. In dat arrest werd de eerder rechtsgeldig verklaarde verkoop van Fortis aan BNP Paribas opgeschort tot de aandeelhouders zich konden uitspreken. Maar dat bleek geen unaniem verdict. Schurmans daagde haar collega’s voor de rechtbank wegens schriftvervalsing, zelf werd ze in verdenking gesteld wegens schending van het beroepsgeheim. Ook toenmalig eerste voorzitter Guy Delvoie kwam in opspraak, intussen is hij magistraat in Den Haag.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234