Donderdag 09/02/2023

De Clerck: politie faalde bij ontsnapping justitiepaleis

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) vindt dat de politie een ‘ernstige verantwoordelijkheid’ draagt in de ophefmakende ontsnapping van drie beklaagden uit het Brusselse justitiepaleis. In een interview met De Morgen zegt De Clerck dat hij daarover een brief gestuurd heeft aan commissaris-generaal Koekelberg.

De kritiek op de spectaculaire ontsnapping uit een Brusselse raadkamer concentreert zich op Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V), maar die wil niet alleen door de zure appel heen bijten. “Ik begrijp goed dat de publieke opinie geschokt reageert op een ontsnapping uit een rechtbank waarbij wapens worden gebruikt”, zegt hij aan De Morgen. “Maar ik zie niet in wat mijn ontslag aan de oplossing bijdraagt. Temeer omdat mij als minister geen enkele intentionele fout te verwijten valt. Ik draag geen rechtstreekse verantwoordelijkheid: in essentie is dit een politiezaak, en een kwestie van infrastructuur.”De Regie der Gebouwen, met als voogdijminister Didier Reynders (MR), en de politie, waarover minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) sinds kort de plak zwaait, zijn zijns inziens evenzeer verantwoordelijk. Vooral de politie heeft steken laten vallen bij de inschatting van het risicogehalte van dit dossier, oordeelt De Clerck. “Ik heb een verslag gevraagd aan de politie omdat ik niet goed snap hoe het komt dat zo’n dossier op het laagste veiligheidsniveau gequoteerd wordt voor transport en in de raadkamer. Het is duidelijk dat deze beklaagden een hoger risiconiveau moesten krijgen. Men heeft niet alle informatie ingewonnen om dit dossier te beoordelen. Dat is de verantwoordelijkheid van de politie. Zij heeft een ernstige inschattingsfout gemaakt. Punt. Ik neem hier de volle verantwoordelijkheid, maar ook de Regie der Gebouwen, Binnenlandse Zaken en de politie hebben hun aandeel.”De Clerck heeft twee brieven verstuurd naar de politie waarin hij hen ter verantwoording roept. De eerste brief is bestemd voor de lokale politie van Brussel, zone Zuid, met de vraag op welke informatie de agenten zich gebaseerd hebben bij de (foute) beoordeling van dit dossier. De tweede brief zal terechtkomen bij Fernand Koekelberg, de commissaris-generaal van de federale politie. Daarin vraagt de minister aan Koekelberg om terstond meer aandacht te besteden aan de risicoanalyse van het transport van gevangenen en de beveiliging van de beklaagden in de raadkamer.

Aanpassing infrastructuur

Toch past De Clerck voor een rondje ‘zwartepiet doorschuiven’. “Ik ga niet roepen om het ontslag van collega Turtelboom. Ik wil gerust nu door de storm gaan, maar dan eis ik wel van mijn betrokken collega’s dat ze me even loyaal steunen in mijn hervormingsplannen om komaf te maken met dit soort incidenten.” De Clerck blijft er ook bij dat de infrastructuur van de gerechtsgebouwen te wensen overlaat. Voor het eind van dit jaar wil hij dat de regering beslist of het Brusselse justitiepaleis een gerechtsgebouw blijft, wat ingrijpende aanpassingen vergt om nieuwe ontsnappingen te verhinderen. De Clercks voorkeur gaat duidelijk naar de bouw van een zwaar beveiligde zone binnenin het Brusselse justitiepaleis waar strafzaken kunnen doorgaan. De rest van het gebouw kan dan vrij toegankelijk blijven voor het grote publiek. De bevoegde Dienst Monumenten & Landschappen heeft al laten weten dat ze dat niet ziet zitten. “Toch is dat de gemakkelijkste oplossing”, meent De Clerck. “Maar dan moet men mee willen om in dat gebouw te investeren. En dan heb ik het niet over het installeren van een alarmknop, twee camera’s of drie detectoren, maar over het fundamenteel herdenken van het gebruik van een deel van het gebouw.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234