Zaterdag 27/02/2021

De Clerck droomt van Octopus-bis

Basis voor de onderhandelingen is de hervormingsnota ‘Naar een nieuwe architectuur voor Justitie’ van de bevoegde minister Stefaan De Clerck (CD&V). De oppositiepartijen plaatsen nu al vraagtekens bij zijn hervormingsvoorstellen: die zouden niet tot een efficiëntere werking van het gerecht leiden.

“Er is veel kritiek op. Het is aan de politiek om daar een antwoord op te formuleren”, licht De Clerck de oprichting van de werkgroep ‘Het Gerechtelijk Landschap’ toe. “We moeten er nu voor gaan. Alle actoren binnen justitie hebben aangegeven er de schouders onder te willen zetten.”Eénentwintig politici geflankeerd door diverse vooraanstaande professoren zitten iedere week samen om op basis van de hervormingsnota van De Clerck tegen eind dit jaar tot een heel nieuw politiek akkoord te komen. “We hopen een visionaire aanpak te koppelen aan een coherent concept”, laat de minister weten. Vrij vertaald: met concrete maatregelen een justitieel systeem op poten zetten dat in staat is toekomstige uitdagingen heelhuids te overleven.De Clerck verwijst nog naar het bijzonder succesvolle Octopus-akkoord uit 1998 dat de aanzet gaf voor ingrijpende hervormingen bij de politie en ook op een meer bescheiden niveau bij het gerecht. Acht politieke partijen (‘de octopus’) stonden daar aan de wieg. “Dit is de kans om de draad van Octopus weer op te pikken en ook justitie grondig van aanzien te veranderen”, benadrukt De Clerck.Over de planning is hij categoriek: “Door snel en efficiënt te werken moet er eind dit jaar een akkoord zijn.” Dat is natuurlijk nog maar het begin, beseft De Clerck ook. “De eigenlijke hervorming is een werk dat meerdere jaren en zelfs legislaturen zal duren, maar we beginnen er nu aan.”

Schandalen

Ook Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) woonde de start van de werkgroep bij. “De recente onthullingen over magistraten tonen aan dat diepgaande en structurele maatregelen nodig zijn”, zegt hij, zonder de affaire-De Tandt of Fortisgate te noemen. Die schandalen noodden oppositiepartijen sp.a, N-VA, Groen! en Ecolo eerder dit jaar tot een oproep om het departement justitie ingrijpend te hervormen. Eerder legde De Clerck zijn hervormingsnota ‘Naar een nieuwe architectuur voor Justitie’ voor aan de federale regering. Die stelde hem echter voor de keuze: of de nota zo verbreden dat de brede consensus van de verschillende politieke partijen er zijn weerslag in vindt, of de nota an sich publiceren, met de commentaren van de politieke partijen. De Clerck heeft ervoor gekozen de oppositiepartijen mee in ‘Het Gerechtelijke Landschap’ te betrekken en hanteert nu zijn nota plus bijgevoegde opmerkingen van de oppositiepartijen als discussiebasis. Kritiek behelsde tot hiertoe vooral de effectieve meerwaarde van De Clercks voorstellen, naast opmerkingen over het budget.Ook Renaat Landuyt is er met de rode pen doorgegaan: “Op basis van de nota is het me nog niet helemaal duidelijk in welke mate De Clercks voorstellen echt tot een efficiëntere justitie leiden. Hervormen is goed, maar het moet natuurlijk ook resultaat opleveren. Ik heb zo mijn twijfels of zijn voorstellen voor een verbetering van de huidige situatie zorgen.”Toch is Landuyt niet bang dat de werkgroep verzandt in partijpolitiek immobilisme, waar niemand bereid is om nog toegevingen te doen. “Bij onze samenkomst gisteren bleek eens te meer dat iedereen overtuigd is van de noodzaak van hervormingen. De doelstellingen zijn er. Het zal nu nog week na week onderhandelen worden.”Landuyt reageert wat laconiek op de aankondiging dat er tegen eind dit jaar een politiek akkoord moet zijn. “Of dat lukt? Dat moet wel zeker. Anders zouden ze het toch niet met zoveel spektakel mogen aankondigen. Ik heb nu wel al het gevoel dat de vredespijp gerookt wordt zonder dat de tabak erin zit. De komende maanden zal de werkgroep zich moeten bezighouden met de zoektocht naar de tabak.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234