Dinsdag 26/01/2021

De Clerck biedt paars-groen CVP-hulp aan

Brussel

Eigen berichtgeving

Op de nieuwjaarsreceptie van de CVP heeft Stefaan De Clerck de hoop uitgedrukt dat de paars-groene meerderheid in 2001 meer rekening zal houden met de voorstellen van zijn partij. Volgens de voorzitter van de christen-democraten leek het er het afgelopen anderhalf jaar vaak op "dat de CVP de vijand was die aangepakt moest worden en niet de reële maatschappelijke problemen". Dat zal dit jaar veranderen kondigde De Clerck aan, want "waar de problemen echt groot worden, doet men steeds uitdrukkelijker een beroep op christen-democraten".

In tal van domeinen zouden zowel Verhofstadt als Dewael de expertise van de CVP kunnen gebruiken, vindt De Clerck. Om dat te illustreren liet hij, voor hij zelf het woord nam, zelfs het binnenlandse persoverzicht van vorige week dinsdag integraal door de luidsprekers schallen. Omdat christen-democraten "altijd hun verantwoordelijkheid opnemen" belooft De Clerck constructieve CVP-steun tijdens het Europees voorzitterschap, bij de aanpassing van de asielprocedure, bij de uitvoering van de Vlaamse zorgverzekering, bij de herwaardering van het leerkrachtenambt en natuurlijk in het euthanasiedossier. "Want voor ons wordt hier een grens overschreden die het fundamentele recht op leven banaliseert", zei de CVP-voorzitter.

De Clerck wil dan wel constructief meewerken aan "een creatievere invulling van de actieve welvaartsstaat", dat betekent niet dat hij niet een paar prikjes voor de regeringspartijen in petto had. Zolang de SP niet gelooft in het recht op leven zal de uitgestoken hand van Patrick Janssens aan de gelovigen niet geloofwaardig zijn. Ook voor Isabelle Durant, die de leiding van de NMBS-werkgroep moest afstaan aan de kabinetschef van Verhofstadt, was er een sneertje. "Klaarblijkelijk moeten steeds meer ministers tegen zichzelf beschermd worden en onder sekwester geplaatst worden", klonk het in de halfvolle Concert Noble. Vlaams minister-president Patrick Dewael gedraagt zich volgens de CVP-voorzitter dan weer steeds meer als "federaal staatssecretaris voor Vlaamse Zaken".

Voor De Clerck wordt 2001 ook het jaar waarin zijn partij zich volledig moet vernieuwen. Vertrekkend van de begrippen "authentieke vrijheid" en "menselijke verbondenheid" mag iedereen van de voorzitter meedenken over de toekomst van de CVP. Daarvoor is zelfs een speciale debatwebsite (www.axis.cvp.be) geopend. Ook het middenveld blijft trouwens welkom, benadrukte De Clerck, maar dan wel "zonder inmenging in elkaars opdracht" en "zonder verdoken agenda". (RG)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234