Vrijdag 09/12/2022

De clan Kadhafi: een Libische soap opera

Acht kinderen heeft kolonel Muammar Kadhafi en stuk voor stuk zijn ze even grillig en controversieel als hun vader, met hun eigen schandalen en verhalen over nepotisme, rivaliteit en kwistige verspilling.

“Voldoende slijk voor een Libische soap opera.” Zo beschreef een diplomaat de familie Kadhafi in een cable naar Washington. Het bericht zelf werd naar buiten gebracht door WikiLeaks. “Een familie in een neerwaartse spiraal, steeds bezig met het toedekken van een of ander schandaal om de familie-eer te verdedigen”, schreef de diplomaat nog.

Kadhafi heeft acht biologische kinderen: een zoon van zijn eerste vrouw Fathia Khaled, zes zonen en een dochter van zijn tweede vrouw Safia Farkash. Zijn oudste zoon Mohammed Kadhafi (40), een ingenieur, is voorzitter van het Libische Olympisch Comité dat 40 procent bezit van de Libyan Beverage Company. Zijn bekendste zoon is wellicht de tweede, Saif al-Islam (38), architect van opleiding en tot voor kort gedoodverfd opvolger van zijn vader. Hij studeerde aan de Al-Fateh universiteit en is voorzitter van de Gaddafi International Charity and Development Foundation. Saif al-Islam is het westerse gezicht van Libië en werd beschouwd als voorstander van hervormingen, maar door zijn uitspraak dat de militairen tot het laatste zouden strijden, kreeg dat beeld een ferme deuk.

In 2009 kwam Saif al-Islam in het nieuws als de man die Mariah Carey een miljoen dollar gaf voor een optreden van slechts vier songs op een Caribisch eiland. Niet waar, zei de man zelf en wees naar zijn broer Mutassim als de organisator van het concert. Mutassim Kadhafi (36) was een luitenant-kolonel in het Libische leger en is momenteel nationaal veiligheidsadviseur. Hij en zijn jongere broer Khamis (28) zijn rechtstreeks betrokken bij het onderdrukken van de huidige protesten. Khamis is commandant van een eliteleger dat het regime beschermt en zou verantwoordelijk zijn voor de huurlingen die nu bloedig te werk gaan. Mutassim trok zich trouwens niets aan van de kritiek op het Mariah Carey-concert en organiseerde later even dure optredens met Beyoncé en Usher.

Saadi (37) staat dan weer bekend om zijn obsessie voor voetbal, is aandeelhouder van Juventus en hoofd van het nationaal team. Toen hij jonger was, had hij zelf nog de droom voetballer te worden. Maar verder dan enkele mindere clubs kwam hij niet. Hij stond bekend als onruststoker bij de politie van verschillende Europese landen. Zijn specialiteiten: drugs, alcohol en het organiseren van extravagante feesten.

Hannibal Kadhafi (34) spant wat schandalen betreft misschien wel de kroon. Hij werd in 2008 in Genève samen met zijn vrouw aangehouden voor de mishandeling van twee dienstmeiden in een hotel. Dat leidde tot een diplomatieke crisis tussen Libië en Zwitserland. Vader Kadhafi dreigde, als Bern zich niet verontschuldigde, de olieleveringen aan het land stop te zetten en de kantoren van Nestlé en ABB in Tripoli te sluiten. Een jaar later bood de Zwitserse president Hans-Rudolf Merz dan toch zijn excuses aan. Hannibal is adviseur voor de General Libyan Marine Transport Organization, dat het monopolie heeft op de transport van Libische olie.

Aisha (31) is de enige dochter van Kadhafi. Ze is VN-goodwill ambassadrice en zette zich in voor vrouwenrechten. Ze kwam vooral in het nieuws als lid van het advocatenteam dat de verdediging op zich nam van wijlen dictator Saddam Hoessein van Irak en de Iraakse journalist Muntazar al-Zaidi, die bekend werd toen hij een schoen gooide naar president George W. Bush.

Zoon Saif al-Arab (29) tenslotte heeft het minst opvallende profiel, al schuwt ook hij de schandalen niet. Zo zou hij betrokken geweest zijn bij wapensmokkel en bij een vechtpartij in een discotheek in Duitsland.

Naast zijn biologische kinderen adopteerde Kadhafi ook een jongen, Milad, en een meisje, Hanna. Zij kwam in 1986 om het leven bij een Amerikaans bombardement op Libië.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234