Zondag 11/04/2021

'De Chiro, dat zijn toch die met hun korte broeken?'

Er is die ene keer per jaar dat ze samen met de Chiro een activiteit doen. Een spelnamiddag. Daar blijft het bij. Voor de rest zijn de migrantenjongeren uit de Meulenbergwijk in Houthalen-Helchteren aangewezen op zichzelf. Of op de activiteiten van het Jeugdwelzijnswerk, waar vooral veel Marokkaanse jongeren op afkomen. Maandag, dinsdag en donderdag naschoolse opvang, woensdag en zaterdag sporten en kinderwerking, vrijdag krantje maken. En dan is er nog het jeugdhuis en de moskee. 'Wat moeten wij nog bij een jeugdbeweging gaan doen?'

Houthalen-Helchteren

Van onze verslaggeefster

Sue Somers

Jeugdbeweging? Het ploegje dat op woensdagnamiddag zaalvoetbal speelt in de sporthal van Meulenberg heeft wel wat anders aan het hoofd. "Trouwens, de Chiro, dat zijn toch die met hun korte broeken en hun hemdjes?" Iedereen grinnikt. Uniformpjes zijn belachelijk. En de activiteiten van jeugdbewegingen eigenlijk ook. "Ze maken veel te weinig uitstapjes", vindt de tienjarige Aziz. "Wij gaan geregeld schaatsen of naar de film. En in de zomer gaan we naar een subtropisch zwembad en naar een pretpark." Zijn vriendje stoot hem aan. "Het Gromeins museum niet vergeten!" Aziz geeft hem een por. "Het Gallo-Romeins museum, jongen!" Zuchtend schudt hij zijn hoofd. Het vriendje zwijgt.

Abdelaziz, die daarnet nog met de bal stond te jongleren, mengt zich in het gesprek. "Jeugdbewegingen zijn niet flauw. Ik ben al enkele keren naar de Chiro geweest." Hij kijkt zijn ploegmaats nonchalant aan. "Viel wel mee, hoor. Behalve dat sjorren, of hoe noemen ze dat. Met houten palen en touwen constructies maken. Ik kon er niks van." De Chiro-carrière van Abdelaziz werd na drie zondagen al in de kiem gesmoord. "Mijn vrienden wilden niet meer mee."

Of de moslimscouts in Meulenberg voet aan grond zouden krijgen zoals in Antwerpen gepland wordt, is twijfelachtig. Het is voor de jongeren die deelnemen aan de activiteiten van het Jeugdwelzijnswerk (JWW) in Meulenberg nochtans niet moeilijk om de overstap te maken naar de Chiro. Figuurlijk dan. De lokalen van de Chiro grenzen aan die van het JWW. "Het aarden wegje dat het terrein doormidden snijdt, deelt ook Meulenberg in twee", legt Geert Daenen uit. Hij is al bijna drie decennia verbonden aan het JWW in Houthalen-Helchteren. Eerst uit idealisme, daarna heeft hij er zijn beroep van gemaakt. Hij kent de wijk en de wijk kent hem. Dat blijkt wanneer hij die woensdagmiddag met een aftands busje door Meulenberg tuft. Op elke straathoek moet hij een opgestoken hand beantwoorden. "Meulenberg heeft twee gezichten. Aan de ene kant heb je Ten Hout. Daar vind je alle jeugdverenigingen van Meulenberg, daar is de bevolking uit verschillende gemeenschappen samengesteld en de huizen zijn er van recentere datum. Hier, in de cité, wonen de migranten, Turken en Marokkanen vooral. De huizen zijn er ouder, het gemeenschapsleven staat er op een lager pitje, soms zijn er relletjes."

Een van die rellen verklaart wellicht waarom het tussen de migrantenjongeren en de jeugdverenigingen van Meulenberg nooit echt geboterd heeft. Acht jaar geleden sloeg een groepje Marokkanen een Chiro-leider dood. De dader heeft zich nooit bekendgemaakt. De verontwaardiging in Meulenberg was groot toen het groepje al na twee jaar cel weer in de wijk rondliep, alsof er nooit iets gebeurd was. De gebeurtenis speelt nog altijd in het achterhoofd van veel wijkbewoners. "Sommigen willen dat patroon doorbreken", vertelt Geert Daenen. "De leiders van de VKSJ willen bijvoorbeeld wel migranten, maar hun lokalen zijn te klein om nog meer leden toe te laten." Maar dat is niet het enige probleem. "Als we de Turkse of Marokkaanse jongeren na drie activiteiten om lidgeld vragen, dan dagen ze niet meer op", klinkt het bij de leiding van de VKSJ.

En dan is er natuurlijk de katholieke stempel van de jeugdbewegingen. Al stelt die eigenlijk niet meer zoveel voor. "Het is niet zo dat we elke zondag in de kerk zitten en tijdens elke activiteit een bezinningsmoment houden", zegt Els Groffits van de VKSJ. Toch vertrouwen Marokkaanse ouders hun kinderen liever toe aan Marokkaanse begeleiders. "Hoe het met de Turken zit, weet ik eigenlijk niet", zegt Geert Daenen. "We zien ze niet zo vaak op het JWW. Turken zijn beter georganiseerd. Ze hebben hun eigen cafés, hun eigen culturele verenigingen, hun eigen huiswerkbegeleiding. Marokkanen hebben alleen maar hun moskee en verder niets."

Bovendien, vindt Daenen, sluit het JWW beter aan bij de noden van de migrantenjongeren. "Wij doen vijftig activiteiten per week, zijn bijna elke dag met de jongeren bezig. Dat is nodig, want als er een groepje op een straathoek samentroept, wordt al snel gesproken van overlast. Dus haal je die jongeren beter van straat, zorg je ervoor dat ze wat te doen hebben. En als ze dat graag doen, wat is daar dan op tegen?"

En net als bij een andere jeugdbeweging, scheiden de wegen van de JWW'ers bij het ouder worden. Sommigen blijven bij het JWW en worden zelf begeleider, anderen vinden werk of gaan met hun zaalvoetbalploegje in de landelijke of provinciale competitie spelen. De leden van het JWW verjongen, al hoopt Geert Daenen dat zij die het JWW niet nodig hebben, gewoon hun weg naar de jeugdbeweging vinden. Mariam (9) bijvoorbeeld, die elke woensdag en zaterdag naar de kinderwerking van het JWW gaat, ziet de Chiro wel zitten. Ze is er al eens geweest. Een vriendinnetje uit haar klas had gevraagd of ze geen zin had om te komen. Het werd meteen Mariams laatste keer. "Ze maakten me uit voor dikzak." Toch schitteren de ogen van Mariam als ze over de Chiro praat. Als haar vriendinnen uit de jeugdwerking op zondag naar de Chiro zouden gaan, dan zou Mariam zo terugwillen. "Ze doen daar wel toffe dingen. En het lijkt een beetje op de jeugdwerking." Aziza (12) zou ook best willen. Als Mariam meegaat, tenminste. Of een ander vriendinnetje. "Dat zou wel tof zijn."

Mariams eerste keer op de Chiro werd meteen haar laatste. 'Ze maakten me uit voor dikzak'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234