Woensdag 11/12/2019

BPost

De CEO is van zijn podium gedonderd: Bpost zoekt eerherstel na verlies van 1,4 miljard euro

Bpost topman Koen Van Gerven heeft muizenissen Beeld REUTERS

Koen Van Gerven heeft het verkorven bij de beleggers. De topman van Bpost is van zijn podium gedonderd. Een Amerikaanse nachtmerrie zorgt ervoor dat de verwachte tango met PostNL verder weg is dan ooit.

De dreun van Bpost op de Brusselse beurstabellen zindert als een meanderende gongslag tot ver buiten de Bel-20. Koen Van Gerven zag Bpost woensdag liefst 22 procent van zijn beurswaarde verliezen. Goed voor een papieren afwaardering van zo'n 1,4 miljard euro. Dat schrijf je liever niet op je conto als CEO.

Een brutobedrijfswinst van zo'n 600 miljoen euro die Van Gerven de markt instuurde was nochtans bijlange niet slecht, maar als de analisten op 10 tot 20 procent meer hadden gerekend, heb je wat uit te leggen als beursgenoteerd bedrijf. En net daar hapert het. De uitleg.

De overname van het Amerikaanse e-commercebedrijf Radial bleek niet het verhoopte droomeffect, maar een boze droom te zijn. Radial, dat in oktober werd gekocht voor 700 miljoen euro, heeft te kampen met afhakende klanten, wat weegt op de cijfers. Maar vooral de hoger dan ingeschatte ziekteverzekering van het personeel bij Radial deed de wenkbrauwen fronsen bij de beleggers. Zoiets mag geen verrassing heten als je net de boeken hebt onderzocht in het kader van de overname. Dat Van Gerven ook niet kon zeggen of Radial vanaf 2020 zou bijdragen aan de groepswinst van Bpost, gezien de perikelen bij de Amerikaanse dochter, was voor tal van analisten en beleggers een teken aan de wand. Dat rechterhand en 'saneerder' Pierre Winand naar de VS wordt gestuurd ook.

Dat het vertrouwen geschonden is, valt te merken aan de aanhoudende daling van het aandeel. Dat er voorlopig geen schattenjagers het afgestrafte aandeel opvissen, heeft een reden. Die heet Herna Verhagen, de topvrouw van PostNL. Ook zij kent het klappen van de zweep. Toen PostNL nog geen maand geleden met slechter dan voorziene cijfers kwam, kreeg het aandeel een klap van 17 procent te verwerken. Meteen werd de vraag geopperd of Verhagen er wel goed aan had gedaan om Bpost eind 2016 wandelen te sturen? Zoals bekend zat Koen Van Gerven met een oorlogskas van ettelijke honderden miljoenen euro om uit te geven. Hij maakte Herna Verhagen het hof, een overname van PostNL door Bpost zou een logische zet zijn, klonk het. Beide bedrijven konden elkaar helpen in hun strijd tegen de afbrokkelende markt van de briefwisseling en de opkomst van de e-commerce.

'Vervellen'

Maar de Nederlanders schoten in een kramp en wilden niets weten van het huwelijksaanzoek. Van Gerven droop af en ging dan maar shoppen in de VS. "Te snel willen scoren, teveel geld uitgeven, en dan een kat in een zak kopen", klinkt het streng bij een beurshandelaar over de overname van Radial.

"Niet mee eens", zegt Marcel Achterberg, analist bij Degroof Petercam. "We waren altijd al voorzichtig over de overname van Radial, die voor een kwart van de omzet van Bpost tekent, wat veel is. Maar een overname in een buitenland waar je niet dagelijks aanwezig bent, houdt altijd een risico in."

Ten gronde ziet Achterberg voor zowel Bpost als PostNL hetzelfde euvel. "Het is altijd zoeken naar een balans tussen je maatschappelijke functie, de bijhorende verplichtingen en de winstgevendheid. Daarom dat de overname destijds strategisch en financieel de beste optie was. Maar die piste is nu van de baan", weet Achterberg. "Ik denk voor de komende twee tot drie jaar, want beide bedrijven hebben op dit moment elk hun issues. Bovendien is het politieke klimaat in Nederland op dat vlak gewijzigd en wordt er sneller in een soort van protectionistische kramp geschoten."

Maar postbedrijven zitten intussen wel in een lastige transitie. De brievenpost kalft almaar verder af, en de snelheid waarmee dat gebeurt, verbaast. KBC-econoom Tom Simonts : "Net als zijn concurrenten blijkt Bpost minder controle op de markt te hebben dan gedacht". Of zoals Koen Van Gerven zelf zegt: "Bpost is aan het vervellen en dat zal niet zonder pijn gaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234