Dinsdag 20/10/2020

Standpunt

De CD&V doet er alles aan om vooral zichzelf in de voet te schieten

Yves Desmet.Beeld Bob Van Mol

Yves Desmet is commentator bij De Morgen.

"Quid N-VA?" Het zijn iconische woorden in de Belgische politieke geschiedenis geworden, toen ze in 2007 stiekem gefotografeerd werden op een nota van Jean-Luc Dehaene. Hoe zou de toen nog kleine Vlaams-nationale partij zich opstellen, en wat moest de christendemocratie ondernemen tegen haar voormalige kartelpartner, die ze zelf had helpen overleven en salonfähig maken? De toen nog bescheiden partij is acht jaar later uitgegroeid tot de grootste van Vlaanderen, die genadeloos haar toenmalige kartelpartner uit het nest gestoten heeft, en er tot vandaag zonder mededogen de vloer mee blijft aanvegen.

Dat was nochtans niet de strategie, laat staan de bedoeling van de christendemocratie. De reden waarom zij geen verderzetting van de tripartite onder Elio Di Rupo aanging, ook al was die mathematisch perfect mogelijk, was de vrees dat een N-VA in de oppositie alleen nog maar groter zou worden. Net zoals dat in het verleden ook al met de Volksunie en Agalev was gelukt, zou men de beproefde methode toepassen: trek ze mee in het bad, dan zullen ze wel aantonen dat ze ook niet alles kunnen bereiken, en vanzelf zal na een tijdje de staat van genade waarin de N-VA verkeert, wel afbrokkelen.

De iconische nota uit 2007: "Quid N-VA?".Beeld BELGA

Dat lijkt vooralsnog niet alleen niet echt te lukken, de CD&V doet er zelfs alles aan om vooral zichzelf in de voet te schieten. Zelden is door een partij belabberder gecommuniceerd dan door CD&V de afgelopen week.

Men krijgt namelijk maar één kans om een eerste indruk te maken, en Open Vld, MR en N-VA waren er als de kippen bij om hun trofeeën te presenteren, zelfs nog wat blinkender dan ze in werkelijkheid zijn. CD&V speelde met verve de rol van geslagen hond, betreurde dat er niet meer inzat en slikte nog maar eens een bittere pil.

Tot men wakker schoot en een tweede ronde inzette: de nog vele onduidelijke losse eindjes van wat beslist werd, zal men nu aangrijpen om toch nog wat sociale correcties door te voeren, en te vermijden dat de btw-verhoging op elektriciteit een de facto tweede indexsprong vormt. Dat is natuurlijk wel een offensiefje dat behoorlijk na de koffie komt, en met een timing die de overige coalitiepartners, inmiddels languit van hun vakantie en overwinning genietend, niet goed begrijpen. Misschien krijgt Kris Peeters zo vandaag een beetje mediaruimte, zeggen ze onverholen, en als troostprijs is hem dat gegund, maar eenmaal eind augustus is de speeltijd voorbij, en delen wij opnieuw de lakens uit.

Zodat paradoxaal genoeg de enigen die echt hun achterban zien afkalven omwille van de regeringsdeelname, de christendemocraten zijn die deze coalitiewissel in de eerste plaats mogelijk hebben gemaakt. "Quid CD&V?", zou Jean-Luc Dehaene vandaag waarschijnlijk geschreven hebben.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234