Maandag 18/10/2021

De captains gaan in het verzet

Het aantal noodkreten en kritieken uit de bedrijfswereld op het regeringsbeleid neemt toe. Een van de hoogtepunten dinsdag is een persconferentie van vier topmensen uit de industrie.

Josse Abrahams

Het zijn niet de minste namen in de bedrijfswereld die dinsdag de regering de jas zullen uitvegen over het economische beleid. Antoon Dieusaert is de topman van chemiereus BASF in Antwerpen, de belangrijkste chemische vestiging in de haven, die 3.700 mensen tewerkstelt. Thomas Leysen is algemeen directeur van Umicore, de metaal- en materialengroep die de afgelopen jaren in opspraak kwam met nieuws over vervuiling in Olen en die problemen heeft met de hoge elektriciteitsrekening voor zijn vestiging in Balen. Philippe Vlerick is topman van textielbedrijf UCO en Luc Willame is de man van Asahi Glass Group, het vroegere Glaverbel, die onlangs werd verkozen tot de Waalse manager van het jaar.

Opvallend is dat de vier voor zichzelf spreken, niet voor hun bedrijfsfederatie of voor organisaties als het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) of de technologiefederatie Agoria. Er wordt een andere strategie gevolgd, waarbij hun bekendheid en reputatie wordt ingezet om de aandacht te trekken van de regering en de publieke opinie. Achter de schermen blijven de federaties meespelen. Het initiatief voor de persconferentie komt naar verluidt van Paul Soete, gedelegeerd bestuurder van Agoria, waarvan Leysen overigens voorzitter is.

'Wil men eigenlijk nog industrie in België?', is een van de thema's die morgen ter sprake zullen komen. 'Concurrentiehandicaps stilaan onhoudbaar?' is een ander thema. Met dergelijke vraagstelling is het duidelijk dat de antwoorden respectievelijk 'neen' en 'ja' zullen zijn.

Voor de VLD moet dat hard aankomen. Net nu zij de dominante partij in de regering was en naar eigen zeggen duidelijk liberale klemtonen heeft gelegd, stijgt er alleen maar gemor op uit de rangen van de bedrijven. "En deze regering heeft nog wel de belastingen verlaagd", zal ongetwijfeld de reactie in VLD-kringen zijn. Terwijl Paul Soete enkele maanden geleden nog sterk hamerde op de positieve kanten van die verlaging en absoluut niet wilde overkomen als een eeuwige criticaster, lijkt de toon bij de werkgevers de laatste maanden omgeslagen. Zo twijfelen de bedrijven aan de effecten van de belastingverlagingen als de overheid met één hand geeft en met de andere weer neemt.

De situatie op de elektriciteitsmarkt is symptomatisch. De overheid krijgt van de bedrijven de schuld in de schoenen geschoven van de hogere tarieven, terwijl de door Europa opgelegde liberalisering van de elektriciteitsmarkt net een daling had voorspeld. Dat was wel degelijk het geval in het eerste jaar van de vrijmaking van de markt voor bedrijven, maar daarna slaagde Electrabel er opnieuw in zijn positie te versterken, waardoor de stroomprijzen opnieuw stegen. De alternatieve leveranciers hielden het meer en meer voor bekeken. En zonder nieuwe spelers geen concurrentie. Bedrijven die voor hun elektriciteit voor de nieuwkomers hadden gekozen, zijn genoodzaakt om weer een beroep te doen op Electrabel en krijgen hogere prijzen voorgeschoteld dan ze voordien betaalden. Dat de markt onaantrekkelijk is voor de concurrenten van Electrabel, wordt voor een groot deel aan staatssecretaris voor Energie Olivier Deleuze toegeschreven. Bovendien zijn er zoveel heffingen en belastingen per kilowattuur in aantocht dat mogelijke prijseffecten van de liberalisering al bij voorbaat verloren gaan.

Op 12 maart is het de beurt aan het VBO om een uitlaatklep op te zetten voor het ongenoegen van de ondernemers. De werkgeversfederatie organiseert dan een forum waarop tien voorstellen worden geformuleerd die de regering de weg naar 'de Europese kopgroep' tonen, want, wat de premier ook moge beweren, volgens de bedrijfswereld behoort België daar nog lang niet toe. "Ondanks de door de regering geleverde inspanningen bevindt België zich internationaal in de middenmoot. Onze ondernemingen kampen immers nog steeds met een overmatige lastendruk, administratieve rompslomp en een gebrekkige vrijmaking van markten." De uitspraken moeten hard aankomen in liberale kringen. VLD-voorzitter Karel De Gucht verkoos gisteren nog niet te reageren op het feit dat de vier captains dinsdag een persconferentie houden.

Zelfs toen toenmalig gouverneur Alfons Verplaetse van de Nationale Bank in 1997 meer aandacht vroeg voor de diensten omdat de industrie toch "uitsterft in België", sprongen de captains niet op tafel met een gezamenlijke persconferentie. Door de "ondernemersonvriendelijke" groenen en de "pesterijen" van minister van minister van Arbeid Onkelinx onder een blauw gedoogbeleid doen ze dat nu wel.

Net nu de VLD naar eigen zeggen duidelijk liberale klemtonen heeft gelegd, stijgt er alleen maar gemor op uit de rangen van de bedrijven

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234