Maandag 30/01/2023

AchtergrondOperatie Sky

De Canadees-Cambodjaanse familie die onze drugsmaffia stiekem zou hebben laten communiceren

Het leidende trio achter de firma Sky Global: vader Ty Mey E., moeder Orn L. en zoon Jean-François E. Beeld Facebook
Het leidende trio achter de firma Sky Global: vader Ty Mey E., moeder Orn L. en zoon Jean-François E.Beeld Facebook

De versleutelde berichtendienst waarmee Belgische en Nederlandse drugsbaronnen gecommuniceerd zouden hebben, is vervaardigd door een Canadese firma. Een familiebedrijf, zo blijkt — waarin vader, moeder en zoon de krachten hebben gebundeld. Zij beweren ondertussen dat het niet hun software is die door de politie kon worden gekraakt, maar een namaakversie daarvan.

GVV

“Sky ECC bestaat om identiteitsdiefstal en hacking tegen te gaan, het recht op privacy te vrijwaren en de operaties van legitieme personen en bedrijven te beveiligen.” Zo rechtvaardigt het bedrijf Sky Global de versleutelde berichtendienst die ze aanbiedt sedert 2010. De firma, die gevestigd is in het Canadese Vancouver en naar eigen zeggen een zestigtal werknemers telt, bestond toen twee jaar.

Stichter is Jean-François E., een Canadees van Cambodjaanse origine die ook de rol van CEO vervult. Maar het informaticabrein is diens vader Ty Mey E., die zijn voornaam vaak tot Timmy verengelst. Hij behaalde verscheidene diploma’s in de IT aan Canadese universiteiten en heeft een lange lijst van academische publicaties op zijn actief. In het organigram van Sky Global draagt hij de titel van Chief Technology Officer.

Hip sushirestaurant

Het financiële departement is dan weer in handen van Orn L., de echtgenote van Ty Mey en moeder van Jean-François. Zij had er voordien al een lange carrière in de horeca op zitten. Zo werkte ze in verscheidene luxehotels en was ze ook sous-chef op de prestigieuze toeristentrein ‘The Rocky Mountaineer’. Die horeca is ondertussen trouwens teruggekeerd in de familie, want vorige maand zijn Jean-François en diens Canadees-Chinese verloofde een hip sushirestaurant gestart in Vancouver.

Of Sky Global willens en wetens met de misdaad heeft samengewerkt, zal moeten blijken uit het onderzoek. De firma heeft ook onverdachte producten, zoals Moola — genoemd naar een Engelse slangterm voor geld. Dat is een app waarmee je cadeaubons met kortingen kunt kopen die je niet noodzakelijk weggeeft, maar ook zelf kunt verzilveren. Stichter Jean-François E. steunt ook volop goede doelen. Zo staat hij op de lijst van topdonateurs van een stichting voor jonge daklozen en een organisatie voor watervoorziening in de derde wereld.

Criminele organisatie

Maar het federaal parket beschouwt Sky Global nu wel als een criminele organisatie. “De bedoeling van Sky ECC lijkt de opsporing en vervolging door justitie zo moeilijk mogelijk te maken”, klinkt het daar. “Zo wordt bijvoorbeeld voorzien in het automatisch wissen van alle gegevens op het toestel bij inbeslagname.” Het parket verwijt de firma ook dat die elke medewerking weigert en haar dienstverlening aanpast aan de resultaten van gerechtelijke onderzoeken wereldwijd.

Zelf zegt het bedrijf dat het niet is benaderd door de autoriteiten en dus ook geen informatie aan de politie kon geven. Meer nog: het beweert dat het niet haar software is die door de nu geviseerde verdachten werd gebruikt. Haar distributeurs in Nederland en België zouden melding hebben gemaakt van een “valse phishing-applicatie die ten onrechte werd voorgesteld als Sky ECC”. Die app zou op telefoons zijn gezet, die vervolgens via “ongeautoriseerde kanalen” werden verkocht.

In de val gelokt

Of daar iets van aan kan zijn, willen de politiediensten niet kwijt. Zelfs als Sky Global te goeder trouw is, kan het nog een uitvlucht om commerciële redenen zijn. Want als Sky ECC valt te kraken, verliest het product zijn volledige waarde. Het moet echter ook gezegd dat politiediensten al eerder misdadigers in de val hebben gelokt door hun een vals gevoel van veiligheid te geven. Zo verspreidde de Amerikaanse drugsopsporingsdienst DEA in 2010 smartphones met een versleutelingssoftware onder nietsvermoedende verdachten, waarna ze al die hun communicaties kon volgen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234