Maandag 19/04/2021

'De cafés, het bier, de vrouwen'

Zeven argumenten tegen verkiezing tot saaiste citytrip

Waarom Brussel wel nog altijd oh la la is

Toeristen beschouwen Brussel als de saaiste stad van Europa, nog net dat ietsiepietsie slaapverwekkender dan Zürich of Warschau (DM 13/3). Die hondsbrutale bevindingen van de gerenommeerde reissite Trip Advisor vragen om een repliek in zeven argumenten.

Door Kris Hendrickx

Brussel l 'Toeristen zijn gewoon om een stad te consumeren', vindt de Brusselse anarcho-Vlaming Jan Bucquoy. 'In ruil voor geld krijgen ze vertier op een presenteerblaadje. Maar zo werkt Brussel niet.'

"Brussel is de enige stad waar je nog zorgeloos van café naar café kunt zwalpen zonder je blauw te betalen", stelt Jan Bucquoy, filmmaker, uitbater van café de Dolle Mol en notoir pleger van staatsgrepen. "Je raakt hier makkelijk met mensen aan de praat. De vrouwen - want daar gaat het natuurlijk allemaal om - zijn hier nog onbevangener, wilder. In Parijs zijn de dames pretentieus, in Antwerpen kent iedereen dan weer iedereen, waardoor de sociale druk veel groter is."

De losse Brusselse sfeer heeft met de bierprijs te maken, weet Bucquoy. "Je vindt hier nog cafés waar een pintje 1,30 kost. In een stad als Parijs is een tournée générale alleen al uitgesloten door de prijs van de drank. En we hebben ook nog die cafés met banken, waar je lekker dicht bij elkaar kunt schuiven."

Ook Brussels politicus en bierexpert Sven Gatz (Open Vld) wijst vooral op de rijke café- en restaurantcultuur van de hoofdstad. "Je vindt hier een prijs-kwaliteitverhouding en een diversiteit die je maar in weinig hoofdsteden ontmoet."

Gatz geeft in één adem toe dat de culinaire en caférijkdom van Brussel een goedbewaard geheim blijft. "We verkopen ons heel slecht. Brussel wordt vooral als administratieve hoofdstad van Europa gezien. En zelfs dat brengen we dan niet goed aan de man."

Bucquoy deelt Gatz' analyse. "Er is te weinig communicatie, ik zie de toeristen vaak door de stad dwalen als blinde koeien. Ik kan ze alleen maar aanraden op café te gaan en daar een gids te zoeken."

Contrast

Geen andere stad is zo afwisselend als Brussel. Van een statige boulevard afbuigen in een verloederd negentiende-eeuws volksstraatje om via art-nouveaupracht weer bij een peloton sociale woonwijken terecht te komen, het is een ervaring die je enkel in de Belgische hoofdstad meemaakt. De abrupte overgangen vind je zelfs in één straat.

"Alleen al om die contrasten zou ik graag toerist in eigen stad zijn", zegt Saskia Vanderstichele, fotografe bij Brussel Deze Week. "Je wandelt hier echt van eilandje tot eilandje, pure luxe is dat voor een fotograaf. Voorbeeldje? Neem oud-Molenbeek met zijn Marokkaanse markt, zijn geuren, terwijl je over het kanaal dan meteen in de hippe Dansaertstraat zit."

Joris Sleebus van gidsenvereniging Brukselbinnenstebuiten kent de verklaring voor het steeds veranderende Brussel. "De grote saneringen sinds de 19de eeuw hebben in Brussel voor een wirwar aan breuklijnen gezorgd, heel anders dan in Parijs waar je vijf kilometer moet lopen om tien jaar verder te gaan in de geschiedenis."

De Marollen

Elke morgen vanaf zes uur trekt zich in de Marollen een 130 jaar oud ritueel op gang. Marktventers laden er hun waren uit, van chic antiek tot plastic brol, en etaleren ze op de kasseistenen van het Vossenplein. De verkopers zijn even divers van aard en kleur als de koopwaar, dit is nog een echte rommelmarkt met Brusselse sfeer. Alles vind je hier, als je zelf maar zoekt, meteen het perfecte beeld voor Brussel als stad. Samen met de markt wordt de buurt rond het plein wakker: de Marollen, die alle toerismegerichte antiekwinkels en realityseries ten spijt hun etiket van echte volkswijk waardig blijven dragen.

"Ik hou er ook van om na afloop over de markt te lopen", vertelt Bucquoy, die zelf een kelder in de Marollen bewoont. "Alleen al met de boeken die achterblijven kan een mens zijn bibliotheek vullen. Die overblijvende spullen van de markt, dat is een beetje zoals de hele stad: als je hier contact zoekt met de mensen kun je veel krijgen, zonder daarom te betalen. Voor toeristen is dat vreemd, ze zijn gewoon te betalen voor vertier op een dienblaadje."

De markten

Bij een grondige exploratie van het Brusselse kroegenlandschap hoort een kater, die u het snelst kwijtspeelt met een bezoek aan de lokale markt. Zeker in Brussel, dat gezegend is met enkele van de grootste en indrukwekkendste markten van het land en ver daarbuiten. De bekendste is de zondagse Zuidmarkt aan het gelijknamige station. Op de immense markt kan de verveelde toerist zich onder meer vergapen aan olijfstanden en fruitverkopers met theaterallures (vooral onder de spoorwegbrug).

Wie het nog wat exotischer durft, mag in het weekend de markt van de slachthuizen in Anderlecht niet missen. Alleen al omwille van de gietijzeren dakconstructie is de megamarkt in hartje Kuregem een bezoek waard. De marché des abattoirs ademt een Marokkaanse sfeer met accenten van Vlaamse verkopers. Het geheel is gekruid met Oost-Europese aanwezigheid langs de Ropsy-Chaudronstraat, waar Polen en Roemenen aanschuiven voor hun charcuteriespecialiteiten aan "la meilleure charcuterie d'Anderlecht'. Fluisterende landgenoten van de charcuteriekopers proberen u ondertussen illegale sigaretten aan te smeren.

Overigens heeft elke Brusselse gemeente zowat haar eigen markt, met zijn eigen kenmerken. Zeker die van Jette en Sint-Gillis zijn een ommetje waard.

Panorama

De heuvels van Brussel zijn misschien minder beroemd dan die van Rome, maar de panoramische mogelijkheden zijn er in onze hoofdstad niet minder om. Verveelde toeristen worden dringend verzocht om zich naar het justitiepaleis te begeven, alwaar ze een magnifiek zicht over de Zennevallei en de - gehavende - binnenstad hebben en vervolgens met de lift de Marollen in te duiken. Een gelijkaardige ervaring kunnen Brusselgangers trouwens maken over de hele as tussen Koningstraat en Kruidtuin, in het Dudenpark, langs de Schaarbeekse Bertrandlaan of in de Vorstse wijk die niet toevallig 'Hoogte 100' heet. Fietsende citytrippers zullen dan weer ondervinden dat in Brussel niet alleen het verkeer maar ook de hellingen een uitdaging vormen.

Latijns-Germaans kruispunt

"Deze stad is een van de weinige waar de Romaanse wereld de Germaanse zo nadrukkelijk ontmoet", vindt Joris Sleebus van Brukselbinnenstebuiten. "Het moet zowat de enige stad zijn die noorderlingen als zuidelijk ervaren en zuiderlingen als noordelijk."

Die confrontatie hoor je en zie je in de stad. "Kijk naar de architectuur, die gemeentehuizen of de KVS die in neo-Vlaamse stijl zijn opgetrokken. Tegelijk dragen de 19de-eeuwse huizen van de Franstalige bourgeoisie hier nog vaak Nederlandstalige opschriften."

De breuklijn Romaans-Germaans is er maar een van vele in de stad. "Zo'n 50 procent van de bevolking is hier van buitenlandse afkomst", weet Sleebus. "Je voelt dat overal, je proeft het. Ik hoor geregeld van buitenlanders dat er nergens zo'n stad is die zoveel wereldcultuur op zo'n klein formaat biedt en dat allemaal te voet bereikbaar."

Je kunt altijd weg

Misschien wel het beste argument voor Brussel als citytripbestemming is dat je in een wip elders staat. Voldoet de mode in de Dansaertwijk of op de Louizalaan niet, dan ben je zo in Antwerpen. Saaie muziekscene? Check Gent, op een halfuurtje afstand. De dijk van Oostende ligt ongeveer even ver van de Brusselse Grote Markt als Coney Island van Manhattan.

"Een van de leukste dingen is hier toch dat je altijd weg kunt?", grinnikt Jan Bucquoy. "Er zijn drie stations en je staat in een dik uur aan zee, in de Ardennen of in het buitenland."

Joris Sleebus (Brukselbinnenstebuiten):

Nergens is er een stad die zoveel wereldcultuur op zo'n klein formaat biedt en dat allemaal te voet bereikbaar

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234