Zondag 13/06/2021
Mensen met mondmasker lopen door Brussel. Beeld Photo News
Mensen met mondmasker lopen door Brussel.Beeld Photo News

ColumnSaskia de Coster

De burgers verdienen op zijn minst een stem over een doorstart

Saskia de Coster is schrijver van de romans Wij en ik en Nachtouders. Haar column verschijnt tweewekelijks.

Angst is een slechte raadgever, dus de allerslechtste raadgever moet dan wel een angstige persoon zijn die raad geeft. Zowel in managementcursussen als mindfulnesscursussen hoor je: wie verlamd door angst beslissingen neemt, maakt meer fouten, is minder productief en schiet in een defensievere en conservatievere modus.

We zijn geschiedenis aan het maken en meemaken. Zal er een v.c. en n.c. zijn, voor en na corona? In elk geval is deze pandemie voor de mensheid als geheel vrij ongezien qua aanpak. Ondertussen zijn we ook al ijverig op zoek naar de lessen uit deze relatief korte lockdownperiode, die wel verstrekkende gevolgen voor de toekomst heeft.

De pauzeknop is even ingedrukt, er zijn vele signalen vanuit de overheid om die gewoon opnieuw in te drukken en zo veel mogelijk verder te gaan. Sommigen zullen vast iets als coronostalgie voelen, een milde heimwee naar die lockdownperiode van maagdelijke agenda’s, filevrij bewegen, lachen met de buren en vrijheid door keuzebeperking.

De overheid heeft een expertencommissie samengesteld, een verzameling van raadgevers dus, geleid door diensthoofd infectieziekten Erika Vlieghe. Tien specialisten met doorgedreven kennis in hun veld proberen een vlotte terugkeer te verzekeren. Naar wat we teruggaan is al een eerste cruciale vraag. Misschien is deze coronaperiode te kort om echt onze geesten en het neoliberale systeem ten gronde te verbeteren. Het is wel allerminst uitgesloten dat het virus aan een snelle comeback werkt, dus er zal sowieso behoefte zijn aan ideeën over hoe we daarmee omgaan, met die ongekende nieuwe realiteit.

De commissie van technocratische raadgevers op zich heeft een veel te enge samenstelling. Leven is meer dan een virologisch-economische aangelegenheid. Het enige middel tegen het virus is vooralsnog social distancing en het duurt minstens nog een jaar voor er een vaccin is. Zodus is het maar normaal om op zijn minst experts toe te voegen. Sowieso is er plaats nodig voor bijvoorbeeld een kinderexpert, socioloog, armoede-expert. Maar er zijn ook mensen nodig die out of the box kunnen denken, niet per se alleen topexperts.

Er is nood aan een verruiming van het blikveld. De burgers, die allemaal ongelooflijk hard hun best doen en gedaan hebben, zonder inspraak en soms zonder instemming, verdienen op zijn minst een stem over een doorstart.

Dankzij die ene eigenschap zijn mensen niet in een revolte de straat opgetrokken maar erin geslaagd verder te gaan. Het is een eigenschap die ons als soort al heeft doen voortbestaan en die misschien wel het tegendeel vergt van angst: verbeeldingskracht om verder te kunnen denken dan hier en nu en anderhalve meter, creativiteit om ook het onbekende tegemoet te treden. We hebben een breder front nodig. Met de kans voor burgers om zelf ideeën voor te stellen en er een draagvlak voor te zoeken. Daar ligt pas een verbindende taak voor de overheid.

Willen we back to normal maar met afstand? In andere landen zie je al initiatieven om niet zomaar kritiekloos verder te gaan. Er zijn grote en kleine vragen te over, zoals: waar investeerders nu geld in gaan pompen, of festivals in de toekomst drive-ins kunnen worden, of we zoals in Milaan fietssteden gaan creëren? En er zijn burgers met antwoorden. The time is now.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234