Maandag 26/10/2020

OpinieWalter Zinzen

De burgemeester van Aarschot woont niet in het Brussels Gewest maar moeide zich toch met de Brusselse regeringsvorming

Walter ZinzenBeeld Eric de Mildt

Walter Zinzen is oud-VRT-journalist.

Professor Eric Corijn, de eminente Brusselse Brussel-kenner, formuleerde het in Terzake zo: “Voor wie denkt dat er in België twee democratieën zijn: er zijn er drie.” De verkiezingsuitslag had het al aangegeven , de ‘snelle’ regeringsformatie bevestigt het: Brussel volgt een andere koers dan Vlaanderen of Wallonië. Om van het federale nog maar te zwijgen. 

Maar niet iedereen heeft het zo begrepen. Als een duvel uit een doosje probeerde de burgemeester van Aarschot op het laatste moment de onderhandelingen te beïnvloeden. De burgemeester van Aarschot woont niet in het Brussels Gewest, zetelt niet in het Brussels Parlement, maar moeide zich toch met de Brusselse regeringsvorming. Want ze is ook voorzitter van een partij, in casu de Open Vld. 

Net zoals de andere partijvoorzitters wil mevrouw Rutten op alle mogelijke bestuursniveaus bepalen wat haar partijgenoten in hun eigen gewest doen en laten. Daarmee ondergraaft ze de fundamenten van ons federaal systeem. Decennialang is er geijverd om van het unitaire België een federale staat te maken. Autonomie voor de gewesten, dat was de strijdkreet. Nu die er is, heeft men alle verkiezingen op één hoop gegooid en wil men zelfs dat alle zes regeringen uit dezelfde partijen zijn samengesteld. Waarom was het federalisme dan eigenlijk nodig? Maar neen, partijvoorzitters hebben zich het recht toegeëigend ministers te benoemen in alle regeringen waarin hun partij zit, hoewel ze daar totaal geen bevoegdheid voor hebben. Men leze er de grondwet op na.

Hulde dus aan de Brusselse Open Vld’ers, die hun eigen koers hebben uitgezet, en zich niet door een Vlaamse burgemeester hebben laten intimideren.

Beeld ANP

Dat is des te meer zo omdat ze niet hoeven te blozen voor het regeerakkoord. Brussel kent grote problemen: de armoede, de werkloosheid, de volksgezondheid en daarmee samenhangend de mobiliteit, klimaat en milieu. De nieuwe Brusselse regering belooft op al deze domeinen een krachtige aanpak. Onbewust leggen de Brusselse politici hiermee de zwaktes bloot van het Brussels systeem. Nemen we als voorbeeld een paar maatregelen om de mobiliteit te verbeteren: zone 30, verbetering van de fietsinfrastructuur, verlenging van bus- en tramlijnen, een nieuwe metrolijn enzovoort.

Boycotten en saboteren

Niets daarvan kan gerealiseerd worden zonder de medewerking van zes politiezones (om de snelheidsbeperking te doen naleven) en 19 gemeentebesturen. Nu heeft Brussel een reputatie te verliezen als het gaat om burgemeesters en schepenen die zich met hand en tand verzetten tegen maatregelen die hen niet aanstaan. In gemeentes waar de MR – geen lid van de regering – in het bestuur zit zal men grijnzend de maatregelen van het gewest boycotten en saboteren. De verkeersveiligheid zal hen daarbij worst wezen. 

Toch staat de fusie van politiezones en gemeentes of de overdracht van bevoegdheden naar het gewest nergens in het regeerakkoord. Hoewel: er komt een Staten-Generaal waar de organisatie van gemeentes, OCMW’s en politiezones nader bekeken zal worden. Er komt bij grote evenementen één politiecommando, zoals dat al het geval was bij de Ronde van Frankrijk. Het is niet veel, maar bewijst toch dat zelfs de Franstaligen stilaan beseffen dat het zo niet verder kan.

De nieuwe regering wil ook, net zoals de vorige, een slimme kilometerheffing voor personenwagens invoeren, maar wel in overleg met de twee andere gewesten. Die gewesten willen daar evenwel niet van horen, wegens “geen draagvlak”. Daar komt dus niets van.

Beeld Photo News

Hypocriet

Wat wél blijft zijn de boetes voor vliegtuigen die te veel lawaai maken. Ook die maatregel verzuurt de relatie met Vlaanderen al jaren. Wie kan het de Brusselse politici nu kwalijk nemen dat ze de gezondheid van hun burgers ter harte nemen? Het is de federale overheid die hier in gebreke blijft. Al jaren belooft die een nieuwe vliegwet maar ze is er nog steeds niet. En vermits in de Vlaamse en de federale regering dezelfde partijen zaten, net zoals de voorzitters dat zo graag hebben, is de Vlaamse boosheid hoogst hypocriet.

Waarvan helemaal niets in huis zal komen, zo is te vrezen, is het tweetalig onderwijs, dat de nieuwe ministerploeg en dan vooral Sven Gatz wil promoten. Onderwijs is namelijk helemaal geen Brusselse bevoegdheid. Het onderwijs wordt in Brussel georganiseerd door de twee gemeenschappen. Gatz hoopt dat ze initiatieven zullen nemen om meertalig onderwijs uit te bouwen. IJdele hoop zo blijkt uit het wantrouwen tegenover twee- en meertaligheid bij zowel Frans- als Nederlandstaligen. Een ramp voor Brussel. Misschien dringt zich toch een staatshervormingetje op om die structurele fout te remediëren?

Beeld Karel Duerinckx
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234