Donderdag 23/09/2021

Standpunt

De btw verhogen is behalve stuitend onrechtvaardig ronduit dom

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Bart Eeckhout is politiek journalist voor De Morgen.

N-VA-minister Johan Van Overtveldt heeft ons allen, en CD&V in het bijzonder, er nog eens goed aan herinnerd dat 'tax shift' en vermogenswinstbelasting geen synoniemen zijn. Het tweede kan een onderdeel zijn van het eerste, maar dat hoeft zelfs niet. En als het van minister Van Overtveldt afhangt, zal een verschuiving naar kapitaal zeker niet het hoofdbestanddeel zijn van de uiteindelijke shift.

Voor coalitiepartner CD&V was dat blijkbaar schrikken. Je vraagt je af waarom. Je kunt voor of tegen een verschuiving naar vermogenswinst zijn - en voor alle duidelijkheid: wij zijn voor - maar je kunt niet verbaasd zijn dat deze regering er niet wild van wordt. Een hogere bijdrage vragen aan grote vermogens om in lastige tijden de financiering van de welvaartsstaat overeind te houden, zit nu eenmaal niet in het DNA van dit kabinet.

En het zit ook niet in het regeerakkoord. Dat is een flauw en formeel argument, maar het klopt wel. CD&V weet dat. Het heeft tijdens de onderhandelingen het debat gevoerd - en verloren. Wat nu nog uit de kast rolt, zal hoogstens een symbolisch verschuivinkje naar kapitaal zijn, om van het gezeur af te zijn.

Aan praktische bezwaren is er daarbij nooit een gebrek. Nu eens is zo'n fairness tax te complex om te beregelen, dan weer zijn de inkomsten te onzeker. Daar wordt ons begrip voor gevraagd. Je zou enkel hopen dat er ooit een keer ook zoveel mededogen kan zijn voor burgers die zich meer onderaan de ladder bevinden en proberen te wroeten naar een beter bestaan - u weet wel: de mensen die volgens sommigen met hun kinderen de hele dag op café zitten.

Ook aan een verschuiving van fiscale lasten naar consumptie zitten namelijk nogal wat praktische bezwaren. Een verhoging van de btw raakt per definitie gezinnen met een lager inkomen gemiddeld harder, omdat ze een groter deel van dat inkomen moeten besteden aan noodzakelijke consumptie. De btw verhogen op een moment dat de koopkracht al onder druk staat en de binnenlandse consumptie afgeremd wordt, is behalve stuitend onrechtvaardig ronduit dom, met een vernietigend effect op de economie.

Laten we aannemen dat een eerbiedwaardig econoom als Johan Van Overtveldt niet dit scenario beoogt. Over het schrappen van enkele tariefverlagingen in de btw mag het oordeel genuanceerder zijn. Er zijn vast nog wel wat absurde btw-verlagingen te vinden. Het zal ons evenwel verbazen als daar de grote fiscale winst zit.

Tiens, voor de vermogenswinstbelasting is dat een doorslaggevend argument, voor een btw-verhoging niet. Hoe vreemd...

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234