Maandag 30/11/2020

De btw daalt, dus elektriciteitsprijzen stijgen. Of toch niet?

De kerncentrale van Tihange.Beeld BELGA

Electrabel voerde een forse prijsstijging door voor het leveren van elektriciteit. Een maatregel die er komt door de verlaging van het btw-tarief, zo legde een medewerkster van de Energielijn laconiek uit. Gisteren haastte Electrabel zich om die uitleg tegen te spreken.

Het was financieel analist Pascal Paepen die in een column voor De Morgen de kat de bel aanbond. In een brief die hij kreeg van Electrabel stond dat het bedrijf voor hem een gevoelige tariefverhoging voorziet. "Die blijkt 9,7 procent hoger te liggen in de zogenaamde piekuren. Voor het verbruik 's nachts en tijdens het weekend stijgt de prijs zelfs 14 procent. Als ik vragen heb, mag ik de energielijn bellen."

Paepen belt naar de Energielijn, en krijgt daar een behoorlijk verrassend antwoord: "Om de lagere btw te compenseren, mijnheer." Een antwoord dat van pijnlijk veel cynisme getuigt en vooral vragen doet rijzen over de btw-verlaging die minister Johan Vande Lanotte (sp.a) doorvoerde. Die zou de koopkracht van de gemiddelde Belg ten goede moeten komen, maar blijkt luidens deze uitleg vooral een aanleiding te zijn voor Electrabel om de prijzen te verhogen.

Een bedenking die ook Pascal Paepen maakt. "In het recente verleden was er al heel wat kritiek te horen op de btw-verlaging. Het positieve effect op de koopkracht van consumenten werd daarbij geminimaliseerd. De prijsverhogingen bij elektriciteitsleveranciers ter 'compensatie' van de btw-verlaging is nog een extra reden om ons vragen te stellen bij het nut van die fiscale maatregel. (...) De minopbrengst voor de overheid wordt een meeropbrengst voor de energiesector. Dat was wellicht niet de bedoeling."

Appelen en peren
Pascal Paepen belde gisteren opnieuw naar de Energielijn en kreeg opnieuw een verrassend antwoord. "De prijsstijging heeft te maken met de aanpassing aan de index", zo klonk het. Toen hij uitlegde dat de inflatie heel dicht tegen nul aanzit en dat dat onmogelijk de verklaring kon zijn, hield de medewerkster voet bij stuk. "Blijkbaar slaagt Electrabel er niet in zijn medewerkers een plausibele uitleg te laten vertellen aan de klanten", aldus Paepen. "Misschien is de prijs van de elektriciteit ook gestegen? Dat weet ik niet, maar onduidelijk is het op zijn minst."

Tom Vande Cruys, CEO van Lampiris, bevestigt dat de groothandelsprijzen voor elektriciteit de jongste maanden gestegen zijn. "Dat is geen compensatie van de verlaagde btw op elektriciteit, maar wel een direct gevolg van de sluiting van twee kerncentrales: Doel 3 en Tihange 2. Toch is het onvoldoende om zo'n forse prijsstijging te verklaren. Onze prijzen stijgen door de sluiting van kerncentrales 1 procent, niet 14 procent."

Electrabel spreekt dat bij monde van woordvoerder Anne-Sophie Hugé tegen. "Onze prijzen liggen heel dicht bij die van de concurrenten, dat kunnen consumenten makkelijk nagaan op de sites van de regulatoren en op andere vergelijkingswebsites zoals Test-Aankoop en de VREG.

"Bovendien moet je geen appelen met peren vergelijken. Als meneer Vande Cruys het over een stijging van 1 procent heeft, dan heeft hij het over een stijging op een maand, niet over een jaar. De prijzen op de energiemarkt zijn sowieso aan schommelingen onderhevig. Soms zijn die in het nadeel van de klant, zoals in het geval van Pascal Paepen, maar soms zijn die ook in zijn voordeel. Zo was er in januari een prijsdaling van tot 9 procent, die aan de klanten doorgerekend werd. Alleen horen we dan niemand, omdat het in hun voordeel is. Je kunt dus onmogelijk veralgemenen."

Misverstand
De uitleg dat Electrabel van de btw-verlaging gebruik zou maken om zijn prijzen te verhogen, klopt absoluut niet, benadrukt Hugé. "Als dat zo werd geformuleerd, dan berust dat op een misverstand. Dat is een vergissing, waarvoor we ons excuseren. Het is uiteraard niet de bedoeling dat we klanten verkeerd informeren."

Een storm in een glas water of niet? Een reactie van de minister van Energie Johan Vande Lanotte kwam er gisteren niet. "We zijn momenteel nog allerlei dingen aan uitzoeken. Een reactie komt morgen (vandaag dus, red.)", aldus de woordvoerder.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234