Vrijdag 19/08/2022
De in brand gestoken gsm-mast in het Limburgse Pelt.

Telecom

De bron van een wereldwijd viraal gaande 5G-complottheorie: een huisarts uit Wilrijk

De in brand gestoken gsm-mast in het Limburgse Pelt.Beeld rv

Tot hiertoe werd in België ‘maar’ één zendmast in brand gestoken. De dader was vermoedelijk iemand die ten onrechte gelooft dat het coronavirus een gevolg is van het uitrollen van het 5G-netwerk. Oerbron van de wereldwijd viraal gaande theorie is een huisarts uit Wilrijk.

Douglas De Coninck

“Op die ene foto zie je een enorme steekvlam”, zegt burgemeester Frank Smeets van Pelt. “De daders hebben vlamversnellers gebruikt. De metalen constructie is nog grotendeels intact, maar alle kabels zijn gesmolten. Een deel van onze gemeente heeft een tijd zonder dekking gezeten, maar dat kregen de operatoren gelukkig snel weer opgelost.”

Psychose

De zendmast naast de voetbalterreinen van Sporting Grote Heide in Pelt werd midden april de eerste Belgische die werd vernield. In Groot-Brittannië krijgt men het aantal uitgeteerde zendmasten nauwelijks nog geteld. Er gingen er begin april dertig in één nacht in vlammen op in Birmingham. Er fikten er nog meer weg in Liverpool en Melling. In Nederland staat de teller op 18. Woensdagnacht werd in Vlissingen een zendmast in brand gestoken.

YouTube verwijderde intussen duizenden filmpjes waarin vloggers aan de hand van wereldkaarten het bewijs laten zien van een verband tussen G5 en corona. Facebook, Twitter, Microsoft en Google spraken met elkaar af dat alarm slaan over 5G en andere stralingsvormen heus nog wel kan, maar dat berichten over een verband met het coronavirus worden verwijderd.

Een van de eersten die een filmpje uitgeveegd zag, was de Brit David Icke. Hij is een ex-profvoetballer en schreef in 1999 het boek The Biggest Secret, waarin hij beweerde dat toenmalige leiders als George W. Bush, Bill Clinton en de Nederlandse koningin Beatrix afstammelingen zijn van de Reptilians, een ras van buitenaardse wezens.

Een technicus onderzoekt de vernielde zendmast in het Limburgse Pelt. In het VK en Nederland werden al tientallen masten in brand gestoken. Beeld BELGA
Een technicus onderzoekt de vernielde zendmast in het Limburgse Pelt. In het VK en Nederland werden al tientallen masten in brand gestoken.Beeld BELGA

Algoritmes

Zoals het coronavirus zelf ooit door een ongelukkig toeval ontstond, is dat ook het geval met deze hoax. Het Britse Wired situeert het begin van de psychose in de Antwerpse regionale editie van Het Laatste Nieuws van 23 januari. Dat publiceerde toen een interview met de Wilrijkse huisarts Kris Van Kerckhoven onder de kop: “5G is levensgevaarlijk en niemand die het weet.” Op dat ogenblik waren in de stad Wuhan 440 mensen besmet en waren er 9 overleden. Volgens de arts was er een “link” met de kort daarvoor in gebruik genomen 5G-zendmasten. Iets waar absoluut geen enkel bewijs voor is.

De krant verwijderde al na twee uur de digitale versie van het interview van zijn site, maar net die beslissing had volgens Wired fatale gevolgen. Het “gecensureerde” bericht won net daardoor enkel aan kracht: “De algoritmes waren slim genoeg om een virale trend te zien en verder aan te drijven, maar ook te dom om de idiotie van zijn inhoud op te merken.”

Brecht Decoene, moraalfilosoof en bestuurslid bij de sceptische vereniging SKEPP: “Er doen intussen verschillende theorieën de ronde. Van ‘corona is niet echt’ tot ‘corona is wel echt, maar het gaat om het vaccin dat we later verplicht moeten nemen’. De Nederlandse Janet Ossebaard, die zich van experte in graancirkels omschoolde tot coronaspecialiste, suggereert dat het vaccin nanoelektronica bevat die aangestuurd kan worden met 5G.”

Screenshot

In het dagelijks leven is Kris Van Kerckhoven adviserend arts bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Zijn werkgever legde hem na de branden in Nederland en Groot-Brittannië een media-spreekverbod op, en dat valt hem zwaar.

Van Kerckhoven, in een telefoongesprek: “Wij zijn vaak bezig over de Verlichting en de boekverbrandingen, maar wat is dit dan? Zodra je een link naar bepaalde studies op Facebook zet, wordt dat verwijderd. Als je zegt dat Wuhan de eerste stad in China was met 5G en je plakt er een screenshot bij van een overheidsmededeling daarover, dan verdwijnt dat gewoon.”

De arts stuurt het beeldfragment door, een bericht van 16 april 2018, dat zegt dat Wuhan “door de centrale overheid is uitgekozen als pilootstad voor 5G”. In China werd 5G eerst uitgerold in Peking, Shangai en Guangzhou. Ook in die drie steden ging dat gepaard met hoera-communicatie als waren het pilootsteden. Het coronavirus heeft zich intussen verspreid in tal van landen waar geen 5G is, zoals Iran, India en Japan.

Van Kerckhoven stuurde op 30 maart een mail naar minister Maggie De Block (Open Vld), viroloog Marc Van Ranst en minister Wouter Beke (CD&V), argumenterend dat de Spaanse griep van 1918 en 1919 niks te maken had met besmettingen: “Deze is begonnen in Amerikaanse militaire bases waar men draadloze telegrafie uittestte.”

Immuunsysteem

De arts, zo valt te begrijpen, linkt het SARS-virus aan 3G en het MERS-virus aan 4G, en hij blijft maar mailen en alarmeren. “Elke update van onze communicatievormen gaat gepaard met een verzwakking van ons immuunsysteem”, zegt hij. Brecht Decoene: “Wat mij het meeste zorgen baart is het aspect antivax. Mensen die geloven in een link tussen 5G en corona zijn als vanzelfsprekend ook antivaxxers. Uiteindelijk ontstaat het idee dat vaccineren niet meer nodig is.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234