Dinsdag 12/11/2019

Britse verkiezingen

De Britten trokken naar de stembus: Labour scoort sterker dan verwacht

Beeld AP

De Britten trokken vandaag naar de stembus voor vervroegde verkiezingen. De kaarten zijn geschud, de komende uren lopen alle uitslagen binnen en krijgt u reacties van winnaars en verliezers over het Kanaal.

Onze nachtploeg volgt het verloop van de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk de hele nacht op de voet.

Uitslagen, reacties en analyses leest u nu in dit live-artikel over de Britse parlementsverkiezingen.

De Britse openbare omroep BBC maakte zopas de laatste exitpoll voor deze verkiezingen bekend:

Conservative 314
Labour 266
SNP 34
Lib Dem 14
Plaid 3
Green 1
UKIP 0
Andere 18

Deze uitslag is een flinke tegenvaller voor Theresa May. Zij zag haar voorsprong slinken in de laatste rechte lijn van de campagne. Nu blijkt dat, als deze exit poll klopt, haar Conservatieve Partij niet aan een absolute meederheid raakt.

En dan zijn we in voor een razend interessante verkiezingsnacht. Want het is nu allesbehalve zeker wie het premierschap kan opeisen.

Want naast de tegenvallende score voor Mays Conservatieven valt ook de opvallend goede score voor Labour op. "May heeft Corbyn schromelijk onderschat", zeggen BBC-analisten in een eerste reactie.

Het gaat uiteraard maar om een exitpoll en niet om de definitieve uitslagen van de parlementsverkiezingen. Maar bij de recentste verkiezingen bleken die steevast een betrouwbare graadmeter te zijn.

Sterk en stabiel leiderschap. Dat was het campagnemotto van 'Team Theresa', zoals de Conservatieven zichzelf omschreven. May en de partij leken lang op weg naar een simpele en hele ruime overwinning. In de laatste weken is dat ineens omgeslagen. May verliest terrein aan Labour van Jeremy Corbyn.

De omslag begon bij de presentatie van de verkiezingsprogramma's. Eerst van Labour. De sociaaldemocraten willen het collegegeld afschaffen (dus gratis studeren), gratis kinderopvang en nationalisatie van de post, spoor en elektriciteitsbedrijven: populaire ideeën. For the many, not the few, is het motto van de partij.

Enkele dagen later presenteerde May haar plannen. Die vielen helemaal verkeerd. Ze wilde bijvoorbeeld dat gepensioneerden thuiszorg zelf zouden betalen uit de waarde van hun huis. Na protest krabbelde ze terug. Van het beeld dat de Conservatieven wilden neerzetten, sterk en stabiel, is op dat vlak niet veel meer over.

29% van de kandidaten voor de Britse parlementsverkiezingen is een vrouw. Net geen 1 op 3 dus, en dat is een record, zo blijkt uit onderzoek van The Telegraph.

Labour is de 'vrouwelijkste' speler die naar de kiezer trekt: de plaatsen op de Labour-lijsten worden voor 40% door vrouwen ingevuld. Ook The Greens, met net geen 35% vrouwen op de kieslijsten, doen het goed op dat vlak.

Krijgen de Conservatieven een absolute meerderheid, of wenkt de nachtmerrie voor de partij van May? Beeld AFP

Gaan de Britse parlementsverkiezingen over de Brexit? Premier Theresa May mag graag denken van wel, maar weinig kiezers lijken haar mening te delen.

Volgens een peiling uitgevoerd in opdracht van de Britse krant The Independent is amper 15% van de kiezers bezig met wie premier moet worden (en dus de onderhandelingen over de Brexit moet leiden).

Wat staat er dan wel op het spel tijdens deze stembusslag? Voor bijna 9 op 10 deelnemers aan de peiling is dat de openbare dienstverlening.

De sterren stonden bijzonder goed voor May aan het begin van de campagne, met scores dubbel zo groot als die van Labour. Het leek een verloren zaak te worden voor Corbyn, die hopeloos achterop hinkte.

Maar langzaam keerde het tij. Corbyn slaagde erin de kloof te dichten, in die mate zelfs dat May nu mogelijk zelfs geen meerderheid meer haalt. Sommige polls geven de premier nog een voorsprong van 8 procentpunt, andere zien de kloof verkleind tot amper 1 procent.

De meest recente peiling van YouGov voorziet - net zoals die van Ipsos Mori - geen absolute meerderheid in het parlement. Een nachtmerriescenario voor May. De Tories zouden 42 procent en 302 zetels halen - 24 te weinig voor een meerderheid. Labour zou 38 procent halen en 269 zetels.

Uiteraard blijven peilingen wat ze zijn - dat bleek al bij het Brexit-referendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waar de uitslag telkens helemaal anders was dan voorspeld..

Beeld AP

Voor de Britse premier May is het erop of eronder vandaag: kan ze haar slag thuishalen en inderdaad een groter mandaat krijgen van de kiezer om gesterkt aan de brexitonderhandeling te beginnen met de rest van de Europese Unie? Of pakt haar gok om vervroegde verkiezingen uit te schrijven verkeerd uit en komt ze gehavend uit de strijd? Van de landslide tot de ultieme vernedering: dit zijn de mogelijke scenario's.

Stemmen in een wassalon, fitnesszaal of koffieshop? In het Verenigd Koninkrijk kan het allemaal. Bekijk de beelden hier.

Beeld AP
Beeld EPA

Een laatste peiling van Ipsos Mori, die vandaag gepubliceerd is, voorspelt een iets grotere zege voor de Conservatives van Theresa May. De kloof met Labour zou nu 8 procentpunten bedragen, in de plaats van 5 in de vorige Ipsos-peiling van 2 juni.

De Conservatives zouden nu 46 procent van de stemmen behalen, een procent meer dan vorige week. De score van Labour is gedaald van 40 naar 36 procent. De resultaten zijn gebaseerd op een bevraging van bijna 1.300 mensen op 6 en 7 juni.

Beeld REUTERS

Nu ook Tim Farron (LibDems) en Paul Nuttall (UKIP) het stemhokje hebben verlaten, hebben de leiders van alle grote partijen hun stem uitgebracht. De Britten kunnen nog stemmen tot 22 uur Britse tijd, 23 uur bij ons. Daarna is het wachten tot de eerste uitslagen per kiesdistrict worden bekendgemaakt.

< Lees ook: Zo zal de Britse verkiezingsnacht verlopen

Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Jeremy Corbyn heeft zonet zijn stem uitgebracht in Holloway in Noord-Londen. Als Labour-leider is hij een van de hoofdrolspelers in de verkiezingen van vandaag. Het verschil tussen de Conservatieven en Labour in de peilingen is gaandeweg de campagne kleiner geworden.

< Is premier Jeremy Corbyn dan toch niet meer zo onwaarschijnlijk? Lees hier zijn portret.

Beeld AFP

Ook eerste minister Theresa May heeft zonet gestemd in Sonning, Berkshire. Bij aankomst begroette ze de verzamelde pers met een vrolijk "hello". De premier en haar echtgenoot Philip werden aan het stemlokaal opgewacht door een voorvechter van vaderrechten, verkleed als Elmo uit Sesamstraat.

Beeld REUTERS

Nicola Sturgeon, partijleidster van de Scottish National Party (SNP) heeft zonet haar stem uitgebracht in Glasgow. Bij de vorige verkiezingen was de Schotse nationalistische partij nog heer en meester in Schotland. Vandaag moet Sturgeon echter vrezen voor zetelverlies ten koste van de Conservatieven, wat haar pleidooi voor een tweede Schots referendum over onafankelijkheid geen goed zal doen.

Beeld AFP
Beeld AFP

Geen Britse verkiezingen zonder de hashtag #dogsatpollingstations. Veel kiezers nemen hun trouwe viervoeter mee naar het stemlokaal, en posten daar dan ook foto's van op sociale media.

Beeld AFP

"De Britse premier is vandaag in haar lichaamstaal nog even preuts en bang. Een wat vervaagd aquarel van Margaret Thatcher. Dat dit prevelende silhouet premier is van het Verenigd Koninkrijk wil je nauwelijks geloven. Zo gek zijn die Britten toch ook weer niet?"

"Haar tegenstander Jeremy Corbyn was tot voor kort de clochard van het Britse Lagerhuis. Een pacifistisch warhoofd, alles behalve een volkstribuun. Ideoloog uit vervlogen tijden toen links en rechts in het VK nog beleidsantagonisten waren."

< De eigenzinnige kijk van Hugo Camps op de Britse verkiezingen: Terwijl May steeds meer wassen beeld geworden is, heeft Corbyn de bravoure van een oppositieleider gevonden (+)

Hugo Camps. Beeld Stephan Vanfleteren

Nemen de Britse jongeren vandaag wraak voor het brexit-referendum? Peilingen voorspellen een Conservatieve zege, al hangt alles af van de jongeren. We namen poolshoogte in Uxbridge. "Er staat een olifant in de kamer, maar wanneer je erover spreekt, word je al snel beschuldigd van islamofobie. Geen enkele partij overtuigt me echt."

< Lees de reportage: Nemen de Britse jongeren vandaag wraak voor het brexit-referendum?

De meeste stemlokalen zijn vandaag ingericht in scholen, gemeenschapscentra en parochiezalen. Maar er zijn ook enkele zeer aparte stembureaus, bijvoorbeeld in een wassalon, een garage en een windmolen.

Beeld AFP
Beeld REUTERS
Beeld AFP

Het gaat bij deze verkiezingen niet alleen tussen de Tories en Labour.

De liberaal-democraten, doorgaans de derde partij van het land, zijn een van de vier partijen die met een nieuwe voorzitter naar de verkiezingen gaan. De Lib Dems, de meest pro-Europese partij in het VK, worden deze verkiezing aangevoerd door de 47-jarige Tim Farron. Hij kwam aan het hoofd van de partij na de desastreuze verkiezingsnederlaag van 2015, toen de partij van 56 zetels terugviel naar acht. Zij verzetten zich tegen een harde brexit en zouden eigenlijk liever een tweede referendum over de uittrede uit de EU zien.

Voor de Scottish National Party (SNP) staat de verkiezing dan weer in het teken van een ander referendum: dat over de Schotse onafhankelijkheid. De 46-jarige partijleidster Nicola Sturgeon hoopt de meerderheid van de Schotse zetels binnen te halen en op die manier een afwijzing van een tweede volksraadpleging over de onafhankelijkheid "democratisch onhoudbaar" te maken.

De moeilijkste opdracht lijkt evenwel weggelegd voor de 40-jarige Paul Nuttall, die als leider van het eurosceptische UKIP uit de schaduw van Nigel Farage probeert te treden. Het grootste probleem voor UKIP is dat de partij er met de Brexit al in geslaagd is om zijn programma te verwezenlijken. De partij moet dus op zoek naar een nieuw profiel. Zo trok de partij zich al terug uit de kiesdistricten waar de Conservative Party met een grote voorstander van de brexit naar de kiezer trekt. UKIP komt daardoor nog op in nauwelijks iets meer dan de helft van de kiesdistricten. Een score van vier miljoen kiezers zoals in 2015 lijkt daarom onmogelijk te herhalen.

Tim Farron van de liberaal-democraten. Beeld AFP
Nicola Sturgeon. Beeld AFP
Paul Nuttall. Beeld AFP

Volgens de laatste peiling, die de Britse krant The Independent gisteren nog hield, boekt Theresa May de grootste overwinning voor de Conservatieven sinds Thatcher. De Conservatieve partij zou tien procent hoger uitkomen dan het Labour van Jeremy Corbyn.

Indien de resultaten van de peiling vandaag ook in de stembus gereflecteerd worden, zouden de Conservatieven 74 zetels meer bekleden dan Labour, een afgetekende meerderheid die ongekend was sinds de dagen van Margaret Thatcher.

Het resultaat staat haaks op andere peilingen, die de afgelopen dagen aantoonden dat de voorsprong van May op Corbyn aan het slinken was. Een peiling van Survation, die gisteren gepubliceerd werd, voorspelde haar voorsprong nog op amper 1 procentpunt.

Beeld AFP

Wie ook de verkiezingen wint, de Britse kiezer beleeft vandaag een weinig inspirerende dag, schrijft Koen Vidal in zijn standpunt. "De meesten van hen zullen met lange tanden een electorale keuze maken voor Conservatieven of Labour: partijen met leiders die weinig enthousiasme opwekken en vooral duidelijk maken dat het Verenigd Koninkrijk in een periode van neergang is terechtgekomen."

< Lees het standpunt van Koen Vidal: Wie ook de verkiezingen wint, het VK is in een periode van neergang terechtgekomen

Beeld wouter van vooren
Beeld AFP

Ook Jeremy Corbyn heeft vanmorgen een videoboodschap verspreid. "Dit is onze dag. Onze tijd. Onze kans. Laten we vandaag samenkomen en stemmen voor Labour om Groot-Brittannië te hervormen voor iedereen, niet voor enkelen."

Jeremy Corbyn en Theresa May. Beeld AFP

"Steun me, dan kunnen we samen de brexit succesvol maken en bouwen aan een sterker Groot-Brittannië", zei May gisteravond nog in een videoboodschap aan de kiezers. Tijdens haar campagne beloofde ze "sterk en stabiel" leiderschap voor haar land tijdens het brexit-proces.

Haar boodschap werd echter overschaduwd door verschillende nieuwsfeiten in eigen land, waaronder de aanslagen in Manchester en Londen, die leidden tot onderbrekingen van de verkiezingscampagnes. Gisteren nog kreeg May bovendien kritiek op haar uitspraken over het antiterreurbeleid en de mensenrechten. Dinsdag beloofde ze om harder tegen terroristen te zullen optreden, en daartoe bereid is om de mensenrechten af te zwakken om terreurverdachten langer vast te houden of sneller te kunnen uitwijzen.

May's belangrijkste tegenstander Jeremy Corbyn van de oppositiepartij Labour, riep de kiezers dan weer op om de National Health Service te beschermen, die de afgelopen jaren het slachtoffer werd van besparingen en privatiseringen.

"Labour zal bouwen aan een Groot-Brittannië dat werkt voor iedereen, en niet enkel voor sommigen", aldus Corbyn, die stelde dat de verkiezing van vandaag "de belangrijkste is in deze generatie".

Om 7 uur plaatselijke tijd, 8 uur bij ons, zijn in het Verenigd Koninkrijk de stembureaus geopend. De Britten kunnen vandaag stemmen van 7 tot 22 uur. Verwacht wordt dat zowat twee derde van de kiesgerechtigden, of ongeveer 30 miljoen mensen, hun stem zullen uitbrengen. Daarna wordt meteen een exitpoll gelanceerd. De eerste echte uitslagen, de zogenaamde declarations per kiesdistrict, worden rond middernacht onze tijd verwacht.

Beeld REUTERS

Terwijl de Conservative Party van May in het begin van de campagne nog een ruime voorsprong had in de peilingen, met scores dubbel zo groot als die van Labour, is de kloof tussen beide partijen de afgelopen weken kleiner geworden. Volgens opiniepeilingen aan de vooravond van de verkiezing, zou de Conservative Party van May de verkiezingen winnen met een meerderheid van enkele tientallen zetels in het parlement.

Beeld EPA

Over enkele minuten gaan de stembureaus in het Verenigd Koninkrijk open. De verkiezingen zijn in het leven geroepen door premier Theresa May. Zij hoopt er sterker uit te komen, en dus meer kiezers achter zich te hebben in haar onderhandelingen rond de Brexit.

Waarom zijn er verkiezingen, welke partijen doen mee, en waarover ging de campagne? Alles wat u moet weten over de Britse verkiezingen, leest u hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234