Zaterdag 28/05/2022

De brief van Jules

Elke week op deze plaats: onze tv-watcher schrijft een brief aan een tv-figuur en tipt dé programma's van de week, onder meer: de blijde terugkomst van De slimste mens ter wereld, De wereld draait door blaast 10 kaarsjes uit en Studio Flagey.

Geachte heer Wauters,

Beste Koen,

Het is hemeltergend hoe de consument tegenwoordig bedrogen wordt. We rijden al jaren rond met wagens vol 'sjoemelsoftware' waardoor we meer vervuilen dan we dachten, de dure energielabels op onze elektronica kloppen voor geen meter en de argeloze tv-kijker wordt schaamteloos op flessen getrokken door ritselende programmamakers.

Samen met een klein miljoen anderen keek ik vol spanning toe hoe in het Zuid-Afrikaanse Hoedspruit vier zwaarbewapende mannen in ware commandostijl een stel stropers op groot wild te grazen namen. Toch straf dat zoiets gebeurt net nu die Koen Wauters in de buurt is, bedacht ik, maar ik stelde me er verder geen vragen bij. Project K - zo werd ons tot in den treure verzekerd - was immers "de waarheid en niets dan de waarheid". Een vriendelijk bulderend kijkcijferkanon met als held een pezig alfamannetje dat met bloed, zweet en tranen grenzen verlegde om alsnog zijn jongensdromen te vervullen.

Bekende schermgezichten die bereid zijn om helemaal tot het gaatje te gaan tot ze bijna gewone stervelingen lijken, scoren altijd prima op het scherm. Ook ik keek er graag naar, Koen, en als ik het iemand gunde om op kosten van de baas de wereld af te reizen, dan was jij het wel. Je hebt al zoveel bereikt, dat elke vorm van afgunst geen zin meer heeft en er enkel bewondering rest voor een bij leven al legendarische superster, die alles wat hij aanraakt meteen in goud doet veranderen.

Geamuseerd zag ik hoe je als keukenkluns eieren klutste in de sterrenkeuken van Sergio Herman. Niet goed genoeg om in een peperkoekenhuisje te mogen wonen, maar wel een lekker brokje televisie. Ik was oprecht blij toen je na een slopend weekje als hulpambulancier als 'beloning' een openhartoperatie mocht bijwonen en na een eentonige tocht door de woestijn met een 'zonnewagen' achter het stuur van een F1-bolide mocht kruipen.

Enthousiast volgde ik je zelfs helemaal tot in Zuid-Afrika, waar je in opdracht van Marc Sleen samen met Urbanus een olifant moest redden. Het leverde vertederende beelden op met vriendelijke dikhuiden, een spannende confrontatie met gewetenloze ivoorjagers en uiteindelijk ook de door de oude tekenaar beloofde Nero-wafelenbak en een fijn 'prentje'. Eind goed, al goed.

De machobaas van de 'commando's' had de stropers voor alle duidelijkheid "guilty as hell" genoemd, en de operatie een geweldig succes. Meer hoefde dat niet te zijn. Tot uitlekte dat het spectaculaire toneeltje in scène was gezet door een stelletje ingehuurde acteurs die om de productiekosten te drukken, zo overtuigend mogelijk probeerden te doen alsof. Zoals gebruikelijk, werd eerst in alle toonaarden verontwaardigd ontkend. Tot de bewijslast zo overweldigend werd dat de grote baas van boosdoener TvBastards - zelden was een naam zo toepasselijk - moest toegeven dat er wel degelijk sprake was van flagrant kijkersbedrog.

Nu kijk ik er al lang niet meer van op dat men de realiteit naar believen bijkleurt en de feiten verdraait tot ze in het zaligmakende format passen. Al blijft het toch iedere keer weer slikken als het vertrouwen beschaamd wordt door malafide programmamakers, die de kijkers voor onnozelaars houden en menen dat ze hen ongestraft kunnen beliegen. Maar wat me nog het meest stoorde, was dat jij het middelpunt was van deze media-heist. De boven elke verdenking verheven übersympatico, de Vlaamse volksheld par excellence en de vlot scorende tv-spits ging plots met de billen bloot. "Koen Wauters wist nergens van omdat hij oprecht verbaasd moest reageren toen de 'commando's' uit de bush stormden", liet een woordvoerder verdacht snel weten. Je mag het me niet kwalijk nemen, Koen, maar ik weet nog altijd niet of ik hem mag geloven. Wat ik wel zeker weet, is dat ik werd opgelicht. Dat doet me oprecht verdriet.

Rolmodellen met een voorbeeldfunctie mogen immers nooit op hun voetstuk wankelen. En dat doe jij nu wel een beetje.

Want laten we wel wezen. Ofwel werd je als ster van de show grandioos gerold door je ploeg, en ben je een naïeve marionet. Ofwel ben je een veel beter acteur dan je prestaties in gelukkig lang vergeten films als My Blue Heaven en Intensive Care deden vermoeden.

Was de heroïsche tocht over de Mont Ventoux en andere Franse cols ook doorgestoken kaart en/of werd er door 'De bastards' nog met andere jongensdromen gefoefeld? Hoewel ik je meer met mijn hart dan met mijn verstand het voordeel van de twijfel gun, heeft de geloofwaardigheid van Project K zo'n knauw gekregen dat ik - een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen - de volgende afleveringen aan mij voorbij zal laten gaan. Te goed is half gek.

Jij kent mij niet. Ik jou wel. Ooit zaten we zij aan zij op de tribune van het toen nog succesvolle Club Brugge en leek iedereen zich af te vragen wie die gast naast Koen Wauters was. Het simpele feit dat ik in je nabijheid mocht vertoeven en je een paar keer - "Dat was toch geen buitenspel!", "Wie heeft die goal gemaakt?" - het woord tot me richtte, leverde me zelfs even de vluchtige status van 'assistent-BV' op. Ik keek bewonderend toe hoe je geroutineerd met de overweldigende aandacht omging en besefte dat het een hele klus moet zijn om als vedette zonder kapsones wereldberoemd te zijn in Vlaanderen. Zelf ben ik al lang een trouwe fan, Koen. En dat zal ik ondanks het gemanipuleerde Project K ook blijven. Daarvoor is mijn respect voor de veelzijdige vakman te groot.

Ooit het voorwerp van verlangen voor hordes hunkerende bakvissen in wilde Clouseau-tijden. Doorgegroeid tot een no-nonsense performer die nog steeds moeiteloos Sportpaleizen uitverkoopt. Een charismatische presentator van een waslijst programma's, waarvan de meeste, in tegenstelling tot hun gastheer, al lang in de vergetelheid zijn gesukkeld. Ik heb ze (bijna) allemaal gezien. Van de Super 50 met de toen nog prille Francesca Vanthielen over Familieraad, Wedden dat?!, het veelbelovende Binnen zonder bellen en het verschrikkelijke Moeders en dochters tot X-Factor,Idool en Belgium's got talent.

Ook ik zat op het puntje van mijn stoel toen je in Wauters vs. Waes rolstoelgewijs en in tranen nipt de duimen moest leggen voor je collega-mannetjesputter. Jammer dat de mediabonzen je geen revanche gunden en je voortaan tegen jezelf moest strijden. Ik blijf je koesteren als een tv-monument dat van what you see is what you get zijn handelsmerk wist te maken, en zo een status van echtheid en vertrouwen verwierf die hem hoog boven alle anderen uit tilde. Ik weiger je dan ook als een ordinaire 'foefelaar' te zien. Probeer dat vooral zo te houden, Koen. Let voortaan een beetje beter op voor welke kar je je laat spannen en wees dubbel op je hoede voor televisionele aasgieren voor wie enkel centen en kijkcijfers tellen. Jij hebt allang geen goedkope 'truken van de foor' meer nodig om te scoren.

Je vriend Jules

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234