Woensdag 12/08/2020
Lange wachtrijen voor vrachtwagens in Dover.

Brexit

De brexit komt er. Wat betekent dit voor ons land?

Lange wachtrijen voor vrachtwagens in Dover. Beeld AFP

Door de verkiezingszege van Boris Johnson stapt het Verenigd Koninkrijk ten laatste op 31 januari uit de EU. Na een verplichte transitieperiode volgt dan een onafwendbare klap voor ondernemingen aan beide kanten van het Kanaal. ‘Er staan nog steeds tussen de 6.500 en 28.500 Vlaamse jobs op de tocht’, stelt ondernemersnetwerk VOKA.

Uw eerste hulp bij brexit? Keep calm and drink tea! U kan deze maand nog altijd zorgeloos uw kerstaankopen doen in Londen zonder extra douaneheffingen te betalen voor de cadeaus die u in bijvoorbeeld warenhuis Harrods op de kop tikt. Pas wel op, de Britse pond kan duurder worden omdat de financiële markten opgelaten reageren dat er eindelijk duidelijkheid komt voor het zakenleven. Ook als u volgende zomer een wandelvakantie wil organiseren in pakweg de Pennines kan u met gerust hart afreizen. Maar Vlaamse textielondernemingen die nu al Britse orders krijgen voor de wintercollectie van volgend jaar, of reisorganisaties die voor de eindejaarsperiode hotels boeken, moeten wél op hun tellen passen.

Premier Boris Johnson is van plan om ten laatste op 31 januari de brexit te formaliseren en wil voor het einde van 2020 een akkoord over een toekomstige relatie met de Europese Unie. Zonder afspraken over het tegendeel kunnen dan voor sommige producten douaneheffingen van kracht worden, die kunnen oplopen tot tien procent. Transporteurs zouden dan rekening moeten houden met langere wachttijden aan de Eurotunnel of Kanaalhavens, door extra controles van douane, voedsel-, veterinaire en farmaceutische inspectiediensten. En tijd kost ook geld. De haven van Zeebrugge wil de producten digitaal inklaren voor ze in de haven komen, maar bedrijven zullen dan wel moeten investeren in deze technologie. Omdat het VK nog altijd onze op drie na grootste afzetmarkt blijft, kijken onze ondernemingen dan ook nog steeds bezorgd vooruit. 

Boris Johnson zegt de brexit te zullen formaliseren voor 31 januari 2020. Beeld AFP

“We betreuren de brexit nog altijd”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, dat de Vlaamse bedrijven oproept om zich op een worstcasescenario voor te bereiden. “Als het VK en de EU er níét in slagen om tegen eind 2020 een akkoord te onderhandelen over de toekomstige relatie, worden de Vlaamse ondernemers alsnog geconfronteerd met een no-deal of harde brexit en staan (tegen 2030, MR) 28.000 Vlaamse jobs en 7,4 miljard euro aan toegevoegde waarde op de helling”, waarschuwt hij. “Zelfs in het meest gunstige scenario staan (tegen 2030, MR) 6.500 Vlaamse jobs en 1,8 miljard euro aan toegevoegde waarde op het spel.”

Maertens betwijfelt of een jaar voldoende zal zijn om een toekomstige handelsrelatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU af te spreken. “De Europese onderhandelingen voor het handelsakkoord met Canada hebben al meer dan zéven jaar geduurd. Één jaar is bijzonder kort om een gedetailleerd en handelsvriendelijk akkoord uit te werken om vlotte handel mogelijk te maken.” Een verlenging is volgens Voka wenselijk, want het terugtredingsakkoord laat een uitstel toe tot 2022.

Academische aderlating?

Eerder dit jaar waarschuwden ook de Vlaamse universiteiten al voor de gevolgen van een brexit. Geschat wordt dat Britse onderzoekers de eerste twee jaar na het vertrek minstens 1,3 miljard pond aan Europese onderzoeksfinanciering mislopen. Ook Belgisch-Britse onderzoeken en uitwisselingsprogramma’s worden dan getroffen. Enkele voorbeelden: sinds de start van Horizon 2020, het EU-kaderprogramma voor onderzoek en ontwikkeling, werkt de KU Leuven samen met Britse partners in 177 projecten, goed voor een budget van 92,7 miljoen euro. Van de 134 Horizon 2020-projecten aan de UGent zijn er 85 met Britse partners. 

De rectoren riepen Britten en EU-lidstaten op te voorzien in volwaardige alternatieve mechanismen. “Het zou voor alle betrokken partijen een drama zijn als de Britten niet alleen de EU verlaten, maar ook Europa.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234