Woensdag 30/11/2022

Magazine

De break tegen burn-out

Jozefien:
Jozefien: "Aan het begin en het einde van de les groeten we en bedanken we elkaar door de handpalmen tegen elkaar te brengen voor de borstkas. Een klein ritueel dat ik graag in ere houd."Beeld Christine Hewitt

Jozefien Scheepers is met haar 29 lentes aan haar derde leven toe. Eerst was ze topskister. Na haar studies aan het Rits in Brussel maakte ze kortfilms en drie jaar geleden startte ze met yogalessen geven. Medio mei lanceerde ze een online yogaplatform, met filmpjes voor mensen die veel zitten en veel deadlines hebben.

Soetkin Bulcke

Jozefien Scheepers begon met yoga toen haar topsportcarrière voorbij was. "Ik heb vanaf mijn zesde wedstrijden geskied en ben op mijn vijftiende naar de topsportschool gegaan. Op mijn tweeëntwintigste ben ik moeten stoppen omdat ik in het laatste jaar een hersenschudding, klierkoorts en gescheurde voetligamenten had. Daardoor had ik zo veel achterstand opgelopen dat ik nooit meer het niveau kon halen van daarvoor.

"Al die jaren topsport hadden ook een tol geëist van mijn lichaam. Ik heb artrose in mijn rug en het kraakbeen van mijn knie is versleten. Gaan joggen kan ik bijvoorbeeld niet meer. Dat heeft er ingehakt, en ik heb echt een rouwperiode nodig gehad na de topsport. Ik ben toen met yoga begonnen. In het begin vond ik het verschrikkelijk, want ik was heel stijf van het skiën. (staat recht, buigt voorover en reikt met de handen tot de knieën) Zo ver geraakte ik maar. (lacht) Ik probeerde ashtanga, of poweryoga, maar dat was te zwaar voor mijn lichaam. Door het beoefenen van vinyasa yoga, een toegankelijkere variant, kwam de klik. Tijdens de afsluitende relaxatie-oefening viel op een keer opeens alles samen - een heel coole ervaring - en toen wist ik dat ik met yoga wilde verdergaan."

Jozefien trok voor drie maanden naar Indië en volgde er intensief les. Ondertussen maakte haar vader, die dokter is, in zijn praktijk reclame voor de yogalessen die zijn dochter bij terugkeer wilde opstarten. "Hij gaf me het zetje dat ik nodig had."

Met haar nieuwe online platform, yoga-time.be en de reeks Yoga at your desk-filmpjes wil Jozefien iedereen aan de yoga krijgen, ook de mensen die het te druk hebben om te sporten, zoals bedrijfsleiders. "Ik ben topsporter geweest, ik weet wat het is om te willen winnen. Er compleet voor gaan is niet altijd goed. Als je jezelf te veel verliest in wat je doet, krijg je een burn-out. Een korte power break nemen en vijf minuten met je ademhaling bezig zijn en een van mijn oefeningen doen, helpt tijdens een superdrukke tijd. Er staan nu zestien filmpjes online met gerichte yoga-oefeningen, maar ik wil ook een reeks ademhalingsoefeningen en korte meditatiemomenten voorzien."

Op haar site geeft Jozefien tips voor kleine pauzemomentjes, zoals een ademhalingsoefening voor tijdens het wachten op het groene licht in de wagen.

"Dit is een perfecte oefening voor wie aan de computer werkt. Het opent je schouders en je borstkas."Beeld Christine Hewitt

Persoonlijke coach

De oefeningen doe je zittend op je bureaustoel en elk filmpje duurt drie tot vijf minuten. Je kunt kiezen welk lichaamsdeel je wilt trainen en op welk niveau. In tegenstelling tot YouTube-filmpjes die je zo op het net kunt bekijken, is de site betalend. Tot en met eind augustus betaal je 2,99 euro per maand, nadien 4,99 euro per maand.

"Ik heb de site als een betaalplatform ontwikkeld omdat ik mijn studenten zo online kan coachen. Ik wil dat mensen mij persoonlijk kunnen volgen op mijn traject. Veel onlinefilmpjes zijn van verschillende mensen, die telkens weer een ander accent leggen. Ik lees veel over yoga en train zelf elke dag 1,5 uur. Wie kiest voor Yoga-time, kiest dus ook voor mijn aanpak."

Jozefien heeft niet de ambitie om een grote yogaschool te worden, ze wil liever zelf les kunnen geven, ook op verplaatsing. Zo geeft ze wekelijks yogalessen in het reclamebureau Choco en heeft ze ook het productiehuis van onder meer Tom Lenaerts, Panenka, als klant.

Ook blijft ze graag zichzelf. "Sommige yogi propageren een levensstijl waarbij ze elke dag om vier uur opstaan. Zo leef ik niet. Vaak zeggen mijn studenten tijdens de yogalessen: 'Je bent zo normaal!'. Dat hoor ik graag, ik wil yoga toegankelijk maken voor iedereen, met oefeningen op ieders maat."

"Je rug twisten kan wonderen doen als je al even aan je bureau zit. Het is niet alleen goed voor je rug, maar ook erg gezond voor je buikorganen."Beeld Christine Hewitt

Stoelyoga voor beginners

Jozefien noemt haar filmpjes Yoga at your desk, ze komen voort uit de zogenaamde 'stoelyoga'. Wie dat woord voor het eerst hoort, stelt zich er eerder een vorm van bejaardensport bij voor. Maar al na één filmpje komt de meerwaarde naar boven. Even de controle afgeven aan een vriendelijke jonge vrouw die je gewoon vertelt hoe je moet ademen, wat je met je armen moet doen en hoe je je buik moet intrekken: het is inderdaad een krachtigere break dan de vijfde espresso naar binnen gieten.

Jozefien is geen ervaren presentatrice en zeker geen tweede Evy Gruyaert maar haar vriendelijke uitstraling is eerlijk en authentiek en zorgt ervoor dat je je bij haar op je gemak voelt. Ze spreekt je aan in het Nederlands. Dat is ook bevorderlijk voor de gemoedsrust, want bij yoga komen er vaak exotische woorden kijken, en als je daarbovenop nog de hele tijd moet nadenken over de namen van spieren en lichaamsdelen in de lingua franca van het web, Engels, is het ontspannende effect al snel een pak minder.

Ook leuk is de mooie vormgeving van zowel de filmpjes als de site. Hier komt de expertise uit haar filmregieperiode naar boven. De site heeft een verfijnd, vergrijsd lichtgroen als hoofdkleur en een logo van de bekende grafisch vormgeefster Stephanie Specht. Ook dat is een pluspunt, want sport en stijl gaan helaas zelden hand in hand.

Yoga-time.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234