Donderdag 20/02/2020

De Braziliaanse Laís Pereira volgde haar man Stefan naar België

We hebben in ons Belgenlandje op culinair vlak niet te klagen: de hele wereld kent ons van onze chocolade, ons bier en onze wafels. Maar onze Belgische keuken heeft natuurlijk nog veel meer klassiekers in petto. Goesting zocht uit waar je je buitenlands bezoek het beste kan laten kennismaken met oer-Vlaamse kost.

Laís (28) en Stefan (32) leerden elkaar vijfenhalf jaar geleden kennen, toen hij in Rio was voor zijn werk. Vorige maand is het koppel naar Aalst verhuisd.

"Daarvoor verbleven we samen in het buitenland, ik volgde hem van project naar project'", vertelt Laís. "Tussendoor zijn we wel regelmatig mijn schoonouders komen bezoeken, dus ik ken België een beetje. Voor ik Stefan had ontmoet, wist ik niets over jullie cultuur of eetgewoonten. Of toch wel, ik wist dat jullie lekkere chocolade maken, maar ik had er nog nooit van geproefd. Nu ben ik er verzot op. Toen ik hier voor het eerst kwam, is me meteen opgevallen dat jullie héél graag zoet eten. Al van 's morgens vroeg, bij het ontbijt. Koffiekoeken, choco op de boterham... Dat zou nooit in me opkomen. Wij doen dat niet in Brazilië. Wij eten een broodje met ham en kaas, of fruit. Maar ach, ik hou wel van zoet!"

Pannenkoeken met chocolade

"Jullie desserts zijn ook geweldig. Ik kreeg bij mijn schoonmoeder voor het eerst pannenkoeken met chocoladesaus. Overheerlijk. De volgende keer dat ik in Brazilië was, heb ik dat klaargemaakt voor mijn ouders. Ik had ze de lekkerste pannenkoeken ooit beloofd. Ze vonden er niets aan. Zuid-Amerikaanse pannenkoeken zijn zout en blijkbaar eten ze die liever." (lacht)

"Mijn favoriete Vlaams gerecht is vol-au-vent met frietjes. Frieten kende ik natuurlijk ook al, maar in het Engels noemen die French fries. Ik dacht dus dat het een Frans gerecht was. Ik weet inmiddels ook dat bij frietjes echte mayonaise hoort. Ik ben daar verslaafd aan, zulke goede vind je niet in Brazilië. Daarnaast hou ik van gezondere klassiekers. Witloof met ham en kaas, spruitjes... En ik zou het bijna vergeten: het bier is subliem. Ik ben vooral een fan van kriek. Het maakt niet uit van welke brouwerij, Mystic, Liefmans, Lindemans, het smaakt me allemaal. Wat ik niet lekker vind? Neuzekes. Sorry, die vind ik vies. Ik weet dat je het moet geproefd hebben, maar eerlijk gezegd begrijp ik de heisa niet."

"Ik ben nog niet zo vaak op restaurant geweest in België. Een zaak die bovenaan mijn lijstje staat, is Keizershof. Ik heb van verschillende mensen gehoord dat je daar moet zijn voor degelijke Vlaamse kost. Waar ik wel al ben geraakt, is in de Pampas, een Zuid-Amerikaans all-you-can-eatrestaurant met véél lekker vlees. Het deed me denken aan thuis. In Brazilië heb je een barbecuecultuur, we eten heel veel vlees."

Keizershof, Vrijdagsmarkt 47, 9000 Gent.

www.keizershof.be.

Pampas, Burgstraat 1, 9000 Gent. www.pampas.be.

This is Belgian

Tips van foodie Femke Vandevelde

Wie weet er beter in welke restaurants je de lekkerste streekproducten smult en het grootste aanbod Belgische bieren vindt dan de lokale foodies? Femke Vandevelde is jurylid bij Jong Keukengeweld, een initiatief georganiseerd door Toerisme Vlaanderen om jonge, plaatselijke chefs een duwtje in de rug te geven. Zij verklapt haar favoriete adresjes voor de Vlaamse keuken.

"Een van mijn favoriete restaurants is De Zwarten Engel in de Vlaamse Ardennen", vertelt Femke. "Dat wordt uitgebaat door Nelis en Rosalie. De zaak is heel klein begonnen, als landelijke plek waar mensen iets konden drinken of een snack konden eten onder de grote treurwilg. Maar intussen is De Zwarten Engel uitgegroeid tot volwaardig restaurant."

Welk gerecht zou je er zeker aanraden?

"Je kan er kiezen uit een reeks buitenlandse bereidingen zoals chili con carne en Vlaamse klassiekers, zoals stoofpotjes of konijn. Ik zou mijn gasten de tip geven om een van de gerechten met konijn te bestellen, die springen er echt uit. Als konijn met pruimen als suggestie wordt gegeven, moet je niet aarzelen!"

Krijg je dat ook op de klassieke manier geserveerd?

"Ja, in een heel charmant, ouderwets kommetje op een houten plank, met brood of puree erbij. Dat is helemaal anders bij Brasserie Boulevard, een topadresje in Sint-Martens-Latem. Daar eet ik bijna altijd vol-au-vent, die is er overheerlijk. Het is in feite een gepimpte versie, met kalfszwezeriken erin verwerkt. Maar je krijgt die niét in een boucheetje. De chef maakt van de vol-au-vent een waar kunstwerkje op je bord. Uitbaters Sam en Thomas hebben onlangs trouwens een lunch- en koffiespot geopend, recht tegenover het restaurant. Daar kan je ook gewoon eten afhalen. Dus als je de vol-au-vent of hun stoverij liever thuis aan je gasten serveert, kan dat ook perfect."

Konijn, vol-au-vent, stoverij, onze Vlaamse keuken draait duidelijk rond vlees.

"Enerzijds wel, maar dat wil niet zeggen dat er geen andere opties zijn. Visliefhebbers zullen bijvoorbeeld in de wolken zijn na een bezoekje aan Kelderman in Aalst. Je kan er haast alle soorten verse vis eten, van bijvangst tot zeetong of tarbot met verse bearnaise. Ik heb er eens hun interpretatie van tatjespap gegeten, het ouderwetse vissersgerecht met puree, melk, ei en garnalen. Echt lekker!"

Een laatste vraag waar we absoluut niet omheen kunnen... De beste frietjes, waar kan je die smullen?

"Dat is natuurlijk persoonlijk, maar voor mij is dat bij Frituur Botermarkt in Ledeberg. Daar bakken ze hun frietjes in ossenvet, wat ze een hele lekkere smaak geeft, en ze doen er niet te veel zout op. Dat kan de frieten nogal wak maken. De aardappelen zijn niet te dik gesneden, niet te dun. Echt zoals het moet."

De Zwarten Engel, Onderbossenaarstraat 7,

9680 Maarkedal. Op Facebook.

Brasserie Boulevard, Kortrijksesteenweg 175,

9831 Sint-Martens-Latem. www.blvd.be.

Kelderman, Parklaan 4, 9300 Aalst.

www.visrestaurant-kelderman.be.

Frituur Botermarkt, Hundelgemsesteenweg 10,

9050 Ledeberg. Op Facebook.

In het spoor van de reisgids

Heb jij eigenlijk een idee welke restaurants reisgidsen tippen als de beste culinaire plekken in jouw streek? Neen? Maak je niet druk, het is ook nog nooit in ons opgekomen om de Lonely Planet over België in te duiken. Tot nu.

Hot volgens Lonely Planet:

't Oud Clooster (Gent)

Grote kans dat je, als je in Gent woont, nog nooit bij 't Oud Clooster bent gaan eten. Misschien omdat het eethuis al meer dan twintig jaar bestaat en je liever recente zaken gaat ontdekken. Maar zodra je het restaurant binnenstap, ben je bekeerd. "Vroeger was dit een kloosterdomein", vertelt Dries. "Het behoorde toe aan de Zwarte Zusters, die naar Gent zijn gekomen in de veertiende eeuw. Het pand ademt geschiedenis, verschillende elementen zoals muren en gewelven zijn honderden jaren oud." Daarom is ook de inrichting niet te modern. Antieke kandelaars, boeken, beeldjes uit grootmoeders tijd. Aan sfeer ontbreekt het niet. "Op onze kaart staan anekdotes en weetjes over de geschiedenis van Gent", vervolgt Dries. "Zowel locals als toeristen vinden dat leuk. Ik moet zeggen dat Gentenaars nog steeds het grootste deel uitmaken van ons cliënteel. Maar toeristen vinden zeker hun weg hiernaartoe. Soms met een Lonely Planet in de hand, inderdaad. Je moet het tenslotte weten zijn. De zaak ligt niet pal op de route die de meeste toeristen nemen. Daardoor trekken we een bepaald soort toeristen aan, die de massa wat willen ontwijken. Zij appreciëren het dat ze dan tussen de locals zitten te eten." En wat krijgen ze dan? "Bourgondische keuken, met room en boter. Dat zijn nu de kenmerken van echte Vlaamse kost. Op onze vaste kaart staan brochettes, rundsstoverij met Westmalle en sla en frietjes, parmentierschotel... Daarnaast is er een wekelijkse suggestie. Nu is dat chipolata met preistoemp. Maar we hebben ook aan de vegetariërs gedacht, voor hen is er een veggieburger en een stoofpotje."

't Oud Clooster, Zwarte Zustersstraat 5, 9000 Gent. www.toudclooster.be.

Hot volgens Tripadvisor:

La Pomme d'Or (Oudenaarde)

Bezoek je met je gasten de Vlaamse Ardennen? Hou dan zeker halt in Oudenaarde. Je kan er de geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen induiken, aperitieven tijdens een rondleiding bij Brouwerij Liefmans en afsluiten met een lekkere maaltijd in La Pomme d'Or. Chef Patrick Kreies verwent toeristen met zijn Vlaamse klassiekers: "Al onze gerechten zijn Vlaams of Frans. We maken garnaal- en kaaskroketten, varkenswangen, stoverij of vol-au-vent met frietjes... Een suggestie die het erg goed doet, is konijn in Liefmansbier met champignons. Om de keuze gemakkelijker te maken hebben we menu's in het Nederlands, Frans en Engels. Trouwens, bij het restaurant hoort ook een hotel. Ideaal voor wie hier wat langer wil blijven plakken."

La Pomme d'Or, Markt 62,

9700 Oudenaarde.

www.pommedor.be.

Brasseurs (Sint-Niklaas)

Brasseurs is het eet- en drinkhuis van Aleksandra en Olivier, pal op de Grote Markt van Sint-Niklaas. "Veel typische gerechten op oude wijze: stoofvlees, lamsfilet met gratin en boontjes, varkenshaasje met graanmosterdsaus en kroketjes, coquilles en tong. En in het seizoen mosselen! We hebben ook het enige balkon op de Grote Markt, en dus een superuitzicht tijdens de Vredesfeesten!"

Brasseurs. Grote Markt 22, 9100 Sint-Niklaas.

Op Facebook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234