Zondag 29/01/2023

'De Brakke Hond' 100

Sinds zijn ontstaan in 1983 heeft het literaire tijdschrift De Brakke Hond het vuur aan de lont van de Vlaamse letteren gestoken. Talloos zijn de talenten die het in zijn couveuse wist te koesteren en nog steeds is de jaarlijkse verhalenwedstrijd een trekpleister van formaat. Debuteren in De Brakke Hond was lange tijd een begeerd adelbriefje. Toch kampt het blad met een zekere metaalmoeheid. De website, ooit toonaangevend qua literaire berichtgeving, draait op een laag pitje en het lijkt alsof de redactie wel wat extra sterke schouders kan gebruiken. Niettemin bracht De Brakke Hond met enige zwier zijn honderdste nummer uit. En dat is een kleine mijlpaal. De samenstellers opteerden daarbij voor een "pak van Sjaalman"-achtige formule waarbij iedereen uit de inner circle van het blad om een quote werd verzocht. Een volzin, terloopse terzijde, een losse gedachte, een versregel of een een interviewcitaat: alles kon. De optocht van quotes start bij Dimitri Verhulst om te eindigen bij de overleden Kamiel Vanhole, wat leidt tot een bladernummer met zowel kruim als kruimels van de Nederlandstalige letteren. Zoals deze zelftypering van Koenraad Goudeseune: "Ik voel me een ondervoed haantje dat iedere morgen kwaaiig kukelt en op de rug van niet één kip welkom is." Of deze wijselijke mededeling van Johan Vandenbroucke, Brakke Hond-man met respectabele staat van dienst en intussen boekhandelaar: "Het enige boek waar je ooit spijt van krijgt, is dat wat je niet gekocht hebt." Het honderdste nummer van De Brakke Hond kampt met ups en downs. Sommigen venten te zeer hun ijdelheid uit en kunnen best deze 'geciteerde' woorden van Jeroen Brouwers ter harte nemen: "Om te schrijven is talent onontbeerlijk, en in even grote mate: bescheidenheid."

Obamaboekenmania

Een kleine Schotse uitgever beleeft zijn ultieme moment de gloire na de verkiezing van Barack Obama. Het in Edinburgh gevestigde Canongate Publishing schafte zich twee jaar geleden de rechten aan van Obama's The Audacity of Hope en zijn op 33-jarige leeftijd geschreven autobiografische relaas Dreams from my Father. Op dat moment had de Democraat nog lang geen internationale bekendheid en was Dreams from My Father zelfs niet meer in druk beschikbaar. Maar sinds de steile opmars van Obama verkocht de uitgeverij al 300.000 exemplaren van het boek. Verwacht wordt dat tegen het eind van het jaar 500.000 boeken over de toonbank zijn gegleden. Jamie Byng, manager-directeur van Canongate spreekt van "een piekende koortsaanval inzake Obama-interesse". Het kostte Byng destijds wel jaren onderhandelen met Obama om de deal rond te krijgen. Ook bij Waterstone's spreken ze van een onwaarschijnlijke Obamaboekenmania. "Indien boekenverkoopcijfers stemmen waren geweest, dan zat Obama al veel langer in het Witte Huis", zegt men in Londen. BHL/Houellebecq flopt, Le Clézio piekt

Het loopt niet meteen storm voor het met veel trammelant gelanceerde brievenboek Ennemis publics van het duo Bernard Henri-Lévy en Michel Houellebecq. Het Franse weekblad Marianne maakt zelfs gewag van "catastrofale verkoopcijfers". Van de eerste druk van het boek werden 100.000 exemplaren gedrukt maar na vier weken bleken er nog maar 27.940 verkocht. In het licht van alle mediabuzz zijn dat tegenvallende cijfers. Le Nouvel Observateur achterhaalde verder dat zowel Houellebecq als BHL elk 300.000 euro vingen voor hun aandeel in de correspondentie. Nobelprijswinnaar J.M.G. Lé Clézio vergaat het veel beter: hij voert de bestsellerlijsten aan en zijn uitgevers tekenden al liefst 76 contracten voor heruitgaves op.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234