Vrijdag 09/06/2023

De bossen van West-Vlaanderen

De tijd van zon & zee is voorbij, leve de geuren en kleuren van de herfst! Goesting serveert je de mooiste bossen van West-Vlaanderen op een presenteerblaadje.

ORVEYTBOS

My little pony's

De schepen op het Kanaal Bossuit-Kortrijk gingen vroeger in Moen even ondergronds door een tunnel van 611 meter lang. In de jaren 70 werd de tunnel vervangen door een open vaargeul. 225.000 vrachtwagens werden gevuld met klei, die op het landgebied naast het kanaal werden gestort. Eind jaren 80 werd dit gebied opengesteld voor het publiek. Geen modderige poel meer, maar een mooi en divers groengebied. De shetlandpony's zijn de natuurlijke grasmaaiers van dienst.

Kraaibosstraat, 8552 Moen.

DE OOSTHOEKDUINEN

Zeewind

Wie houdt van de zeelucht en geen dikke druppels op het hoofd wil krijgen die van de bomen vallen, zal genieten van het duin- en bosgebied tussen De Panne en Adinkerke. Je vindt er stuifduinen, mosvlakten, duingraslanden, bloemrijk struweel en een vochtig grasland met knotwilgen. En dat allemaal op een vrij beperkte oppervlakte. Terwijl de ouders stil worden van de rust, kunnen de kinderen ravotten in de speelzones.

Olmendreef 2, 8660 De Panne.

TILLEGEMBOS

Romantica

Waan je in een sprookje in de Kasteelbossen ten zuidwesten van Brugge. In het Tillegembos staat een van de weinige waterburchten in het Brugse Ommeland. Het bos straalt rust en kalmte uit. Ideaal dus voor een romantische wandeling zonder de kinderen. Opwarmen kan in de herberg In de Trutselaar.

Tillegemdreef, 8200 Sint-Michiels.

GALGEBOSSEN

Lekker gruwelen

Nu is het een prachtig natuurgebied met meer dan 150 soorten planten. Er leven 24 soorten dagvlinders, waaronder de ijsvogelvlinder. Kijk goed rond je heen als je gaat wandelen in dit bos. Met een beetje geluk spot je een ree, een vos of een marter. Je kan je niet voorstellen dat de graaf er in de jaren 1700 zijn onderdanen liet ophangen. Durf jij dit bos bezoeken op Halloween?

Gasthuisstraat, 8906 Elverdinge.

VRIJBOS

Natuurdroom

In Wereldoorlog I werd dit bos het strategische punt bij uitstek. Het bos was doorweven met een net van spoorwegen die aangesloten waren op de spoorlijn Staden-Westrozebeke. In 1918 besloot men het offensief in te zetten tegen het Duitse leger. Kapotgeschoten stammen waren het enige wat overbleef. Tegenwoordig is het één van de grootste bossen in West-Vlaanderen. Het lijkt een rustig bos, maar het krioelt er van leven. Kijk goed uit, want je kan er spechten, reeën, vleermuizen en de felgeel gekleurde wielewaal bekijken.

Eugene De Grootelaan 37, 8650 Houthulst.

SIXTUSBOSSEN

Op zoektocht

Ben je op zoek naar de dikste eik uit de streek? Dan wandel je best in de Sixtusbossen. Neem de kinderen gerust mee. Ontdek het bos met hen aan de hand van de speurtocht. Het omvat plezante opdrachten en weetjes.

Leeuwerikstraat, 8640 Vleteren.

BULSKAMPVELD

Wandelplezier

Lekker verdwalen in één van de bosrijkste gebieden van West- én Oost-Vlaanderen kan je in het landschapspark Bulskampveld. Het gebied is 90 km2 groot en is perfect

om in te fietsen. Ook voor een stevige wandeling is het geweldig. Doe die stevige wandelschoenen maar aan, want in het park vind je 150 km aan wandelpaden.

8730 Beernem.

HELLEGATBOS

Bloemenpracht

Dit bos is prachtig in het voorjaar door het witte tapijt met blauwe stippen van de bosanemonen en wilde hyacinten. Maar ook in de herfst is het er schitterend. De naam van het bos verwijst naar een diepe kloof, onderaan de heuvelflank.

Rodebergstraat, 8950 Heuvelland.

CALMEYNBOS

Zee & bos

Maurice Calmeyn startte in 1902-1903 met het aanplanten van 55 ha bos in de duinen van De Panne. Hij wou hiermee aantonen dat het mogelijk was om bomen aan te planten dicht bij de zee. Je kan er fietsen, mountainbiken, wandelen of paard rijden. Voor wie zee en bos wil combineren, is dit de ideale bestemming!

Olmendreef 2, 8660 De Panne.

PRAETBOS

Stilteplek

't Praetbos leed erg onder de Eerste Wereldoorlog. De frontlijn lag op minder dan 10 kilometer en de bezetters en de lokale bevolking kapten massaal hout. Vandaag kan je er de militaire begraafplaats bezoeken. Geen mooiere plek om even stil te staan bij het leven en de dood tussen de zeldzame stengelloze sleutelboom, de vogelkers en de andere honderd plantensoorten.

Houtlandstraat 3, 8600 Vladslo.

Week van het Bos

Nog niet overtuigd om de boswereld in te trekken? Van 11 tot 18 oktober organiseren heel wat Vlaamse bossen toffe activiteiten voor jong en oud, in het kader van de Week van het Bos. Er staan tal van speurtochten, wandelingen en leerrijke cursussen op het programma, onder begeleiding van echte Natuurhelden. De agenda vind je op www.weekvanhetbos.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234