Dinsdag 18/05/2021

Rellen VS

De boomerang van Charlottesville: waarom Silicon Valley steeds meer alt-right-aanhangers de mond snoert

Het moment dat de auto op de tegendemonstranten inrijd in Charlottesville. De foto werd na het incident massaal via sociale media verspreid.  Beeld AFP
Het moment dat de auto op de tegendemonstranten inrijd in Charlottesville. De foto werd na het incident massaal via sociale media verspreid.Beeld AFP

Verscheidene internetbedrijven keren zich steeds meer tegen de alt-right beweging in de VS. Bedrijven als Apple, Airbnb, Twitter en Facebook hebben al meerdere aanhangers van alt-right geblokkeerd. Maar is dat wel de juiste manier?

Bij de rellen in Charlottesville door de alt-right beweging 'Unite the Right' viel een dode en een tiental gewonden. Sinds de incidenten worden heel wat aanhangers van de alt-right openlijk geviseerd, zowel online als op straat. De alt-right wordt in de VS gebruikt als verzamelnaam voor mensen die uiterst conservatieve denkbeelden aanhangen. Bij een groot deel alt-rightaanhangers leeft ook een superioriteitsidee van het ‘blanke ras’, de zogenoemde 'white supremacists'.

De Amerikaanse president Trump wordt wel vaker met alt-right geassocieerd door zijn aanstelling van de inmiddels ontslagen Steve Bannon als topstrateeg. De uiterst conservatieve Bannon is als topman van de uiterst rechtse nieuwssite Breitbart een van de uithangborden van alt-right. "Nu Bannon ontslagen is, zal dat de banden met alt-right niet permanent doorknippen", schrijft Rolling Stone.

Demonstranten van alt-right en tegenbetogers in New Orleans, Louisiana.  Beeld AFP
Demonstranten van alt-right en tegenbetogers in New Orleans, Louisiana.Beeld AFP

The Daily Stormer gecensureerd

Na het racistische geweld in Charlottesville keren steeds meer internetbedrijven zich tegen alt-right. Laatst is de neonazisite The Daily Stormer offline gehaald. Directe aanleiding voor de ban is een artikel waarin de dood van het slachtoffer Heather Heyer wordt bespot. Het bedrijf GoDaddy die de domeinnaam ondersteunt, heeft daarna besloten om The Daily Stormer niet langer online te houden. De beheerder zegt dat het hem niet meer lukt om de pagina te ondersteunen. Hij zou naar eigen zeggen door andere providers en servicebedrijven worden geweerd. Eerder werden ook de Facebook-, YouTube-, Twitter- en Instagrampagina van de neonazisite gewist.

Topman van Facebook Mark Zuckerberg en zelf Jood, schrijft waarom hij pagina's heeft verwijderd: "Voor haat is geen plaats op Facebook. We zijn niet geboren om elkaar te haten." Enkele evenementpagina's werden offline gehaald waarop nieuwe demonstraties van 'Unite the Right' zijn aankondigd. Apple-CEO Tim Cook schrijft op Twitter: "We hebben eerder de terreur van white supremacists en racistische geweld gezien. We moeten ons er tegen verzetten."

Na de blokkering van The Daily Stormer hebben bedrijven als Uber, Facebook, Twitter, MailChimp en Wordpress ook actie ondernomen. Airbnb heeft mensen geblokkeerd die alt-rightbijeenkomsten willen bijwonen. Spotify heeft alt-rightmuziek verbannen. En Apple en Paypal hebben hun betaalservice uitgeschakeld op websites die kledij met onder meer naziboodschappen verkopen. Zelfs het datingprofiel van de extreemrechtse Christopher Cantwell is verwijderd door OkCupid. Het bedrijf is van plan om hetzelfde te doen met andere 'gelijkaardige gebruikers'.

Ook andere spilfiguren uit Silicon Valley zoals Tesla-topman Elon Musk en voormalig Uber-CEO Travis Kalanick reageerden eerder op Trump en zijn 'Republikeinse beleid'. Ze blokkeerden geen gebruikers maar stapten uit bedrijfsraden van het Witte Huis. Musk heeft de raad verlaten omdat Trump het klimaatakkoord van Parijs niet heeft geïmplementeerd en Kalanick als protest tegen het nieuwe Amerikaanse migratiebeleid. Drie andere bedrijfsleiders hebben het voorbeeld van Musk en Kalanick vorige week gevolgd. Ze hebben een adviesraad van Trump verlaten na zijn 'ongepaste reactie' op het geweld in Charlottesville. Trump keurde het geweld wel af, maar hield vol dat ook de linkse tegendemonstranten boter op het hoofd hadden.

"Het wordt moeilijker om mensen te overtuigen dat bedrijven die Trump steunen zich niet automatisch associëren met racisme en haat. Als hun imago wordt aangetast, zijn ze verplicht zich te distantiëren van die groepen", zegt Marlene Towns, professor aan de Georgetown McDonough School of Business aan technologiesite The Verge.

Protest en achterpoortjes

Toch is er protest vanuit linkse en rechtse hoek op de online censuur. "Niemand heeft het recht te beslissen wat wel en niet mag verschijnen op internet", zegt de beheerder van de website The Daily Stormer. The Electronic Frontier Foundation (EFF), een Amerikaanse ngo die rond privacy en internetgebruik werkt, gaat daarmee akkoord: "Voor fervente voorvechters van de vrijheid van meningsuiting is dit een brug te ver. Alle mensen moeten zich verzetten tegen het polariserend geweld dat lijkt te groeien in ons land." Ook de extreemrechtse nieuwssite Breitbart News spreekt schande: ze zien duidelijke parallellen met de internetcensuur in China. Ze eisen met onmiddellijke ingang dat de accounts van gebruikers terug online gaan.

Het sluiten van de accounts op verschillende sociale media werkt bovendien een andere trend in de hand. De verschillende neonazistische groeperingen hebben immers achterdeurtjes om het systeem te omzeilen. Hun boodschappen vol haat blijven online doordat ze andere domeinnamen opkopen. Vandaag staat de site The Daily Stormer gewoon terug online, dit keer wel via The Dark Net. Andrew Anglin, de oprichter van de site, sprak na het offline halen van GoDaddy van een 'onschatbare hoeveelheid aan publiciteit'.

null Beeld Daily Stormer
Beeld Daily Stormer

'Niet censureren'

De technologiesite The Verge vraagt aan beheerders om sites niet te verwijderen. "Dat dwingt ze enkel nog maar meer in de illegaliteit", klinkt het. "We pleiten ervoor om de Manila-principes te volgen, een kader van beveiligingsmaatregelen en transparantieregels voor webplatforms. Zo wordt volledige bescherming van bepaalde sites gevraagd, zowel over de inhoud die erop verschijnt als de bescherming van persoonsgegevens."

EFF vult aan: "Een deel van het werk is nu om dergelijke beslissingen met gepaste acties en censuur tegen te gaan. Ten tweede moeten we de zwakke schakels in de internetinfrastuctuur blootleggen. Silicon Valley moet hier een harde lijn durven trekken: Ze mogen geen domeinnamen opschorten op basis van inhoud. 2017 moet het jaar worden waar het internet functioneler, essentiëler en rechtvaardiger wordt. We kunnen - en moeten - daarvoor blijven strijden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234