Dinsdag 07/02/2023

NieuwsMachtsmisbruik

De bom onder de ‘The Voice’: meer dan veertig vrouwen beschuldigen vier toppers van de Nederlandse showbizz

Juryleden Ali B en Marco Borsato en orkestleider Jeroen Rietbergen. Beeld RTL
Juryleden Ali B en Marco Borsato en orkestleider Jeroen Rietbergen.Beeld RTL

Meer dan veertig vrouwen hebben een bom onder de Nederlandse entertainmentindustrie gelegd. Het YouTube-kanaal ‘BOOS’ loste donderdag de documentaire met hun getuigenissen: ‘This Is The Voice’. Zowel minder- als meerderjarige vrouwen beschuldigen deze topmannen van verkrachting, aanranding en machtsmisbruik. Het Nederlandse gerecht is een onderzoek gestart.

Jeffrey Dujardin

Marco Borsato (55)

Sinds december vorig jaar regende het al beschuldigingen van misbruik en ongepaste aanrakingen bij minderjarigen tegen Marco Borsato, showbizzicoon en coach bij The Voice. Borsato kwam terecht in een mediastorm, de zanger ontkent de beschuldigingen. Er lopen nu twee strafrechtelijke onderzoeken. Hij diende op zijn beurt ook klacht in tegen een van de vermeende slachtoffers wegens laster. Die beschuldigingen zijn nu concreet geworden: drie meisjes van The Voice Kids vertelden anoniem aan BOOS dat Borsato hun billen betastte.

Marco Borsato. Beeld ANP Kippa
Marco Borsato.Beeld ANP Kippa

Een kandidate van veertien jaar meent dat de zanger haar billen aanraakte tijdens een barbecue. Toen ze hiervan wegliep, zocht hij haar achteraf opnieuw op. Haar ouders bevestigen dat verhaal. Een andere kandidate, van dertien jaar oud, geeft een zeer gelijkaardige getuigenis, die ook bevestigd wordt door haar moeder. Volgens de meisjes zat Borsato “geregeld aan jonge meisjes bij The Voice Kids”. Maar een echte verrassing zijn deze verhalen niet volgens insiders: “Hij raakte meisjes aan op hun heupen, we horen die klachten al langer. Iedereen wist ervan, maar hield elkaar de hand boven het hoofd.”

Jeroen Rietbergen (50)

Jeroen Rietbergen is de oud-toetsenist en bandleider van The Voice of Holland, de (recente) ex-man van Linda De Mol (57) en dus de (voormalige) schoonbroer van John de Mol (66), producent van het programma. Kortom, voor de deelnemers was hij een man met aanzien. Zo bepaalde hij welke nummers de kandidaten zouden zingen.

Jeroen Rietbergen. Beeld ANP Kippa
Jeroen Rietbergen.Beeld ANP Kippa

Hij is ook een man die volgens insiders een tweede smartphone verborg in zijn Porsche. Waarom? Dat vertellen de negentien vrouwen die hem beschuldigen. “Hij vroeg mijn nummer”, zegt een vrouw die volledig onherkenbaar gemaakt is. “Eerst contacteerde hij me zakelijk. Later vroeg hij ook foto’s, en hij vroeg om samen een hotel te boeken.”

Een andere anonieme vrouw vertelt hetzelfde verhaal: eerst een gezellige babbel, dan een uitnodiging op hotel. Nog een ex-kandidate kreeg een duidelijke waarschuwing: “Hij zei me dat ik ‘niet te geil’ mocht doen tijdens de opnames, want dan zou hij mij bespringen.”

Zo bleef de berichtenstroom doorgaan: “Hij vroeg of ik me ‘daar beneden had geschoren’”, zegt een andere vrouw. “En hij stuurde me een dickpic.” Ook tijdens de opnames durfde hij over de grens te gaan. “Hij vroeg me: ‘Hoe oud ben je?’ Zeventien, zei ik. Hij antwoordde: ‘Oh, daar voel je niks van’”, zegt een andere ex-kandidate. “Hij was een man die dacht: ‘Ik kan toch doen wat ik wil’.” Rietbergen stapte eerder deze week al op bij The Voice en bekende dat hij zich ongepast heeft gedragen tegenover verschillende vrouwen die meewerkten aan het programma.

Ali B (40)

Ook over de rapper Ali B, die sinds 2013 coach was bij The Voice, spreken drie vrouwen zich uit. Onder hen een jonge vrouw van wie de rug getoond wordt. Het is 11 januari als ze voor het politiekantoor staat, haar gezicht verhult ze met een pet en haar stem is vervormd. “Ik ga vandaag aangifte doen voor verkrachting”, zegt ze terwijl ze nerveus in haar handen wrijft. “Dit is een grote stap. Het is al zo lang geleden en ik wil het al zo lang doen. Hierdoor heb ik bevestiging gekregen dat wat er is gebeurd niet mijn eigen schuld is.” Intussen zijn al twee klachten ingediend tegen de rapper.

Twee ex-kandidates getuigen over wat hen overkwam toen ze weggestemd werden uit The Voice, beiden hebben een gelijkaardig verhaal. “Op een bepaald moment belde hij me om halftwaalf ’s avonds op om te zeggen dat hij in de buurt was. Hij vroeg mijn adres, zodat hij me kon komen ophalen”, zegt de ex-kandidate die toen achttien jaar was.

Ze gingen samen naar zijn studio en daar liep het uit de hand. “Hij kwam naast me zitten en begon me ineens te zoenen. Ik liet wat hij van plan was met mij over me heen komen. Ik ben eigenlijk verstijfd en toen heeft hij seks met me gehad. Ik was zo in shock dat ik geen nee durfde te zeggen en me niet durfde te verzetten.”

Ali B. Beeld ANP Kippa
Ali B.Beeld ANP Kippa

Erna besloot Ali B nog eens naar haar auditie te kijken, alsof niks gebeurd was. “Daar gaf hij dan commentaar op. Het was voor mij lang niet duidelijk dat dit misbruik was. Ik vind het moeilijk om het een verkrachting te noemen, maar dat was het wel”, zegt ze, waarop ze in tranen uitbarst. Ali B ontkent alles en klasseert de verhalen als “een paar roddels en insinuaties”. De Nederlandse televisiezender RTL heeft intussen de samenwerking met de rapper beëindigd.

De onbekende regisseur van ‘The Voice’

Ook hij wordt door vijftien vrouwen beschuldigd van ongepaste seksuele opmerkingen. “Het gaat van opmerkingen tot daadwerkelijke avances en aanrakingen”, klinkt het. Een van de ex-kandidates verklaart ook dat ze hem op de hoogte gebracht had van wat zich achter de schermen afspeelde. Hij zei dat hij er wel van wist, maar deed er nooit iets aan.

“Ik kreeg op een gegeven moment enkel nog aandacht die niet gepast was, van veel oudere mannen op de set. Je had altijd het gevoel dat iemand veel meer van je wou.” Zijn advocaat zegt aan BOOS dat hij zich “niet herkent in de aantijgingen”.

Wie vragen heeft of hulp zoekt bij seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik kan terecht bij hulplijn 1712.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234