Maandag 09/12/2019

De boer op

Voor iedereen die houdt van lokaal en eerlijk: je kan vanaf nu elke vrijdag tussen 11 en 14 uur op schok gaan naar de boerenmarkt op het Dorpsplein van Oostakker. Alle zuivelproducten, groenten en fruit komen levende vers van de boerderij. Ja wadde!

Op de thee bij Elza

Bye bye House of Eliott, hello Maison Elza. Belgiës gekste kreeftenrestaurant vond het tijd voor een nieuwe voordeur en gaat nu door het leven als ontbijtbar annex theehuis. Wél intact is de vintage twentieslook die de plek altijd zo onweerstaanbaar gezellig maakte. Tip: Elza's afternoon tea, met gebak, scones en Callas-confituur is zo lekker dat je er met plezier een uurtje (of twee) voor in je agenda blokkeert!

Maison Elza, Jan Breydelstraat 36, 9000 Gent. www.maisonelza.be.

boem patat

Ook zo'n patattenfan? Bij Pomme et Terre staat de zoete aardappel centraal. Je haalt hun originele gerechten af of - als je geluk hebt - scoort een tafeltje in het piepkleine restaurant. Op het menu staan heerlijk speelse gerechten zoals de mobster, die geheel in Italiaanse stijl een topping van rucola, mozzarella, parmezaan en pico de gallo kreeg. Of wat dacht je van een sweet sweetie? Daarin werd onze favoriete groente verwerkt tot een... brownie. Zeker proeven!

Pomme et Terre, Serpentstraat 28, 9000 Gent. Pomme et Terre op Facebook.

happig op

honing

Of het nu in thee, op brie of in een mok warme melk zit: van honing kunnen we nooit genoeg krijgen. Hoera dan ook toen de Deense honingproducent HELT met raathoning op de proppen kwam: natuurlijke raathoning die rechtstreeks uit de bijenkast werd geoogst en waar je zelf nog stukjes van moet afsnijden. Toegegeven, in het begin voelt het een beetje gek aan om op je honing te kauwen, maar dat zal je gauw genoeg vergeten zijn door de zachte, zoete smaak van het goedje.

Raathoning vanaf € 12,50, bij De Erfzonde, Kleine Karmelietenstraat 48, 9500 Geraardsbergen. www.helthoney.dk.

Taart voor mij!

Zoete geschenkjes uit de hemel, zo kan je de creaties van Tarte à Moi nog het beste omschrijven. Dagelijks bakken ze artisanale taarten, cakes en koekjes die je vanaf nu voor een prikje uit de rekken van Delhaize plukt. Ideaal voor zoetekauwen die geen tijd hebben om aan het bakken te slaan, ook al zijn de recepten gemakkelijk genoeg om zelf thuis te proberen. Doe maar ineens, met dit recept voor hun hemelse kaastaart met speculaas.

Kaastaart met Speculaas

Ingrediënten

70g zachte boter, 70g cassonade, 1 eigeel, 100g bloem, 2g speculaaskruiden, 4g kaneel, 200g verse kaas, 150g slagroom, 50g poedersuiker

Zo maak je het

Meng de boter, de cassonadesuiker, het eigeel, de bloem, de speculaaskruiden en de kaneel.

Doe 2/3 van het beslag in een bakvorm, dit wordt de bodem van je taart. De overschot hou je apart voor de crumbletopping.

Bak zowel de bodem als het overige beslag 20 minuten op 180°C en laat het vervolgens afkoelen.

Meng de verse kaas met de opgeklopte slagroom en de poedersuiker.

Giet de kaasvulling op de afgekoelde bodem in de bakvorm.

Verkruimel het overige gebak tot crumble en strooi dit over je taart.

Zet nog enkele uren in de koelkast.

Tarte à Moi, bij Delhaize, van € 1,89 tot € 9,95. www.tarte-a-moi.prezly.com.

Koken met

een sterretje

Amper twee is het restaurant van Michaël Vrijmoed, en het is nu al een van dé vaste waarden aan de sterrenhemel. En er is goed nieuws: de man heeft net zijn eerste boek uit, dus vanaf nu kan je zijn heerlijke creaties ook uit jouw kookpotten toveren. Of toch bijna, want hij was zo sympathiek om een en ander wat te vereenvoudigen.

Vrjimoed, Lannoo, € 34,99.

Gentse goestingskes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234