Dinsdag 06/12/2022

De Boeck speelbal van bestuur

In de omgeving van De Boeck valt dan weer te horen dat hij juridische stappen overweegt tegen de club.

Glen De Boeck nam gisterenvoormiddag afscheid van Germinal Beerschot. Iets voor elf uur arriveerde de maandagavond ontslagen trainer bij het oefenveld om zijn voormalige assistenten en spelers vaarwel te zeggen. Even later waren wij er bij toen De Boeck zijn kantoor in het Olympisch Stadion leegmaakte. De Boeck wou geen commentaar kwijt. De weggestuurde coach zag er ontgoocheld en opgelucht tegelijk uit.

In de uren die volgden, sijpelden vanuit de wandelgangen berichten door over de manier waarop het ontslag zijn beslag kreeg. Dat had niet alleen te maken met de tegenvallende resultaten. Na De Boecks kritische interview in onze zaterdagkrant wilden erevoorzitter Jos Verhaegen en diens schoonzoon, TD Gunther Hofmans, de trainer er absoluut uit. Maar in de intern verdeelde bestuurskamer lag dat niet zo simpel.

De ‘clan Verhaegen’ zou maandag plots steun hebben gekregen uit onverwachte hoek: aandeelhouder Patrick Vanoppen (Verhaegens grote rivaal in het bestuur) gaf blijkbaar mee zijn zegen. Als tegenprestatie zou Verhaegen binnenkort zijn aandelen in de club aan Vanoppen verkopen, zodat deze laatste de macht in handen krijgt. De Boeck werd dus mogelijk als pasmunt gebruikt om de bestuurlijke twisten op te lossen.

Ondertussen hoopt men bij GBA dat De Boeck zonder ontslagvergoeding aan de kant kan worden geschoven. Het bestuur wil de trainer pakken op uitlatingen in de pers als “jij bent niet bezig met het clubbelang, maar met je eigen belang” (over Verhaegen) en “wie tegen mij twee keer in korte tijd liegt, moet begrijpen dat hij niet voor een makkelijke situatie zorgt” (over Hofmans). Volgens GBA geeft dit aanleiding genoeg tot een ontslag om ‘dringende redenen’. In de entourage van De Boeck valt echter te horen dat hij zich daar niet zomaar bij neerlegt en desnoods juridische stappen zal ondernemen.

Het bestuur legde zichzelf, net als alle spelers en medewerkers een spreekverbod op. “Tot nader order persstop”, sms’te Gunther Hofmans ons. Voorzitter Herman Kesters - tot op het einde een vurig pleitbezorger van De Boeck - wenste evenmin te reageren. Kesters, die onder één hoedje speelde met Vanoppen, moet zich ongetwijfeld gepasseerd voelen door zijn compagnon. Het doet vermoeden dat Kesters wel eens de volgende kan zijn die uit de club wordt gewipt. Vanoppen, ten slotte, nam zijn telefoon niet op.

Oh ja, er wordt ook nog gezocht naar een opvolger voor Glen De Boeck. De verwachting blijft dat Dennis van Wijk eerstdaags wordt gepresenteerd als nieuwe T1. De Boeck wordt in het geruchtencircuit alweer gelinkt aan Lierse, waar Eric Van Meir eerder aangaf opnieuw hulptrainer te willen worden. De Boeck zelf zei gisteren dat hij vanuit die hoek nog niet werd benaderd.

Frituur

De manier waarop De Boeck maandagavond laat zijn ontslag moest vernemen, was overigens ‘du jamais vu’. Het was één van zijn assistenten die De Boeck rond 21.30 uur via de telefoon het slechte nieuws bracht. Gunther Hofmans had de rest van de technische staf vlak daarvoor op de hoogte gebracht. De Boeck, die op dat moment in een frituur eten aan het bestellen was, wist zelf nog van niks. Bij thuiskomst plakte er een brief van een deurwaarder op De Boecks deur. In zijn brievenbus vond hij dan zijn officiële C4. Overigens stapte clubkinesist Tom Verhoeven uit solidariteit met De Boeck inmiddels mee op. De verwachting is dat T3 Freddy Heirman en mental coach Nathan Kahan hetzelfde gaan doen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234