De bocht van Trump: "Snelste beleidswijziging in Amerikaanse geschiedenis"
De 59 kruisraketten die Donald Trump vannacht afvuurde op een Syrische luchtmachtbasis, getuigen ook van een ongeziene ommezwaai in zijn politiek. Zelfs de Democraten onthalen de aanval op applaus.
Vóór de gifgasaanval van deze week in Syrië, stond de burgeroorlog in het land ver weg op Trumps agenda. Hij mengde zich liever niet in het conflict, Assad mocht blijven zitten waar hij zat. In 2013, toen Obama op het punt stond een militaire aanval uit te voeren op Syrië, riep Trump de toenmalige president nog op weg te blijven uit Syrië. De gifgasaanval van deze week bracht daar verandering in.
Naar eigen zeggen zijn het de beelden van de Syrische burgerslachtoffers die Trump recht in het hart raakten en zijn houding veranderden. "De chemische aanval was een brutale aanval op onschuldige mensen waaronder vrouwen, kleine kinderen en zelfs kleine baby's. Hun dood is een schande voor de menselijkheid. Deze daden van het Assad-regime kunnen niet getolereerd worden. Mijn houding ten opzichte van Syrië en Assad is sterk veranderd." Binnen de 72 uur besloot Trump een aanval uit te voeren: als het menens is, is het menens.
Op VRT Nieuws noemt Rudi Vranckx de aanval zelfs de snelste beleidsverandering uit de Amerikaanse geschiedenis. "In één klap herstelt Trump de militaire geloofwaardigheid van de Amerikaanse afdreiging", zegt hij. Met de aanval maakt Trump vooral het verschil duidelijk met voorganger Barack Obama. Die zei in 2013 dat een chemische aanval van Assad een 'rode lijn' zou zijn, maar met een militaire tegenactie kwam hij nooit. Het werd voor de Republikeinen een symbool van Obama's te softe buitenlandpolitiek. "
Deze chemische aanval overschrijdt vele, vele lijnen, zelfs meer dan een rode lijn", reageert Trump nu daarop. De president toont dat hij krachtdadig optreedt, een belangrijk signaal voor de rest van zijn presidentschap. Kenners zien in Trump opnieuw een conventionele president, zoals ook president Clinton en president Bush snelle militaire acties ondernamen.
Opvallend is dat de reactie van Trump er slechts enkele uren kwam nadat Hillary Clinton in een interview opriep om Assads luchtmachtbasis aan te vallen. "Ik geloof echt dat we zijn vliegvelden hadden moeten vernietigen en dat we dat nog steeds moeten doen", zei ze tijdens een speech op de 'Women in the World'-top in New York City. "We moeten hem verhinderen om ze nog te gebruiken om onschuldige mensen te bombarderen en saringas op hen te gooien." De Democraten onthalen Trumps beslissing dan ook positief.
Expert: "Een bocht? Typisch voor Republikeinse president"
Iedereen die dacht dat Trump zich koest zou houden in Syrië, kreeg met de raketaanvallen op een Syrische luchtmachtbasis het tegendeel voorgeschoteld. Een militaire zet die volgens sommigen vriend en vijand verbaasde, al had professor Amerikaanse politiek Herman Matthijs (VUB) niets anders verwacht.
"Met zijn slogan America First doelde Trump op zijn binnenlands beleid", zegt hij. "Maar dat hij zich daardoor enkel zou bezighouden met zijn Amerikaanse speeltuin: vergeet het. Vandaag maakt Trump duidelijk dat Amerika nog steeds de nummer één is in de wereld, de leider waar iedereen naar moet luisteren."
Matthijs ziet Trump doen wat elke Republikeinse president in het verleden gedaan heeft. "Hij herneemt de Republikeinse traditie volledig. Republikeinse presidenten trekken de lijn, en wie daarover gaat, krijgt militaire tegenreactie. Vergeet niet dat Trump tijdens zijn campagne meermaals gezegd heeft dat Amerika zijn militaire macht meer moet inzetten. Dat is iedereen precies ontgaan. Pas dus maar op: dit is een eerste, vriendelijke, gerichte aanval. De regimes die tot nog toe dachten te kunnen doen wat ze willen, moeten zich vanaf nu koest houden. Trump maakt het duidelijk voor heel de wereld: de Amerikanen houden alles goed in de gaten."
Wat militaire interventies betrof, was het bij Obama acht jaar lang dan koud, dan weer warm. "Trump heeft zich tijdens Obama's presidentschap dan wel even uitgesproken tegen een militaire interventie in Syrië, maar vergeet niet dat er een verschil is tussen gerichte raketten afvuren en effectief grondtroepen uitzenden, waarover Obama lang getwijfeld heeft. Hij wilde dat risico niet nemen. Dat heeft Poetin goed uitgebuit en wellicht viel hij na acht jaar wél uit de lucht. Nu beseft hij dat Moskou opnieuw moet beginnen luisteren."
Van de emotionele beweegredenen die Trump aanhaalt na het zien van de gruwelijke beelden uit Syrië, gelooft Matthijs weinig. "Dit is volledig zijn stijl. Trump is geen man die gedreven wordt door de democratie. Het is een zakenman, iemand die op doelen mikt." Opvallend: "Ik heb in heel West-Europa nog nooit zo'n eensgezindheid gezien over Trump als vanochtend", zegt hij. Er is terug orde op deze aardbol. Tegen 25 mei, het moment dat Trump in Brussel rondloopt, zal hij ontzettend populair zijn."