Maandag 21/09/2020

Vluchtelingencrisis

De bocht van Merkel: van 'Wir schaffen das' naar 'minder asielzoekers'

Duits bondskanselier Angela Merkel.Beeld AP

"Het is niet onethisch als de Duitse regering de instroom van asielzoekers beperkt." President Joachim Gauck erkent dat de Willkommenskultur op haar limieten botst. Bondskanselier Angela Merkel sluit zich daarbij aan: "Het aantal asielzoekers moet aanzienlijk dalen." De politieke bocht lijkt dan toch ingezet.

Sinds de befaamde Wir schaffen das-uitspraak van Merkel torst Duitsland de grootste last van de omvangrijkste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. In het voorbije jaar kwamen meer dan een miljoen asielzoekers en migranten veiligheid en werk zoeken in Europa's sterkste economie. Velen ontvluchtten de oorlogen in Syrië, Afghanistan en Irak.

Lokale sociale diensten en de publieke opinie worstelen met het onthaal. "Het gaat er niet meer om hoe lang de vluchtelingenstroom aanhoudt, maar hoe lang het land deze stresstest doorstaat en hoe lang de politiek verantwoordelijke vrouw in haar ambt blijft", schrijft de invloedrijke krant Die Zeit.

Ook op een bijeenkomst van de CSU, de conservatieve Beierse zusterpartij van Merkels eigen christendemocratische CDU, heeft ze gisteren de wind van voren gekregen. De CSU eist een quotum van maximaal 200.000 vluchtelingen per jaar. Oostenrijk heeft als eerste EU-lidstaat een bovengrens ingevoerd: tot 2019 zal het in totaal maximaal 127.500 vluchtelingen herbergen, kondigt kanselier Werner Faymann aan.

Drie fases

Zo ver wil Merkel niet gaan. Maar in aanloop naar belangrijke regionale verkiezingen treedt ze de CSU'ers wel tegemoet. "Waarover we het met elkaar eens zijn, is dat we het aantal aankomende vluchtelingen aanzienlijk en duurzaam moeten verminderen." Drie fases worden voor Merkel cruciaal: vrijdag volgt overleg met Turkije, dat 'een sleutelrol' speelt op de route naar de EU-buitengrenzen. Op 4 februari volgt een conferentie in Londen en half februari komt er een beslissende EU-Raad over de vluchtelingencrisis. "Pas daarna kunnen we een tussenbalans opmaken en zien waar we staan", stelt Merkel.

De EU-top valt samen met het bedekte ultimatum van Raadsvoorzitter Donald Tusk, die de komende twee maanden bepalend noemt voor het voortbestaan van de Schengenzone. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Nederlandse premier Mark Rutte hebben deze waarschuwing herhaald in het Europees Parlement. Over een 'plan B', als de vluchtelingenstroom niet onder controle wordt gebracht, spreekt niemand zich uit. Juncker verhoogt wel de inzet door nog eens het voortbestaan van de euro aan Schengen te koppelen.

N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld belga

Gebrek aan solidariteit

Volgens Duits president Gauck, de ex-priester die ondanks zijn ceremoniële functie een groot moreel gezag geniet, ligt de oplossing vooral in Oost-Europa. De Duitse en Oostenrijkse opvangproblemen wijt hij aan "het gebrek aan Europese solidariteit in Oost-Europa", dat de beloftes niet nakomt om het spreidingsplan te respecteren. Van de 160.000 vluchtelingen die alle 28 lidstaten enkele maanden geleden beloofden te hervestigen, kregen er nog maar 322 onderdak.

In België reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever tevreden op de Duitse bocht. "Ik zeg dat al lang", reageert hij. "Ik denk dat Duitsland eindelijk de leiding moet nemen om te stoppen wat het land onder leiding van Merkel zelf heeft ontketend. Hoe sneller, hoe liever."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234