Zaterdag 23/10/2021

AnalyseEK 2021

De bobo die het EK 2021 zo ingewikkeld maakte, is nu persona non grata op zijn eigen kampioenschap

Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, ligt dichter bij Bagdad en Teheran dan bij om het even welke andere speelstad van Euro 2021. Ook de schending van de mensenrechten aldaar is niet aan de orde. Beeld Photo News
Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, ligt dichter bij Bagdad en Teheran dan bij om het even welke andere speelstad van Euro 2021. Ook de schending van de mensenrechten aldaar is niet aan de orde.Beeld Photo News

Een Europees landenkampioenschap in elf verschillende landen was van bij het begin een organisatorische monsteropdracht. Toen kwam de coronapandemie en werd het een logistieke, politieke en virologische nachtmerrie.

Italië-Turkije, dat is de openingswedstrijd vrijdagavond. Bij gebrek aan een organiserend land is gekozen voor Rome. Dat had evengoed Brussel, als Europese hoofdstad, en een wedstrijd van België kunnen zijn, maar zoals bekend zijn wij er tussen 2012 en 2020 niet in geslaagd een stadion op te tuigen, waardoor de Rode Duivels al hun wedstrijden buitenshuis spelen. Een dikke maand later wordt de finale gespeeld in Wembley Stadium, een idee dat dateert van voor het royeren van Brussel als speelstad (2017) en ook niet werd herroepen na de brexit-vote van 2016.

De complexiteit van Euro 2021 is één man aan te rekenen, en die zit tijdens het toernooi in zijn zetel, in zijn Parijse flat, of in zijn huis in Nancy, of in zijn villa in Cassis, genietend van de miljoenen die hij als speler en als bobo heeft verdiend, boven én onder tafel – zoals inmiddels is aangetoond.

Michel Platini vindt het nog steeds een waanzinnig goed idee, even goed als die dag in 2012 toen hij voor het eerst op een congres zijn concept van een pan-Europese landencompetitie voorstelde. De reactie uit de zaal loog er niet om: “En wat mag dan wel de aanleiding zijn voor dat… euh… idee, mister president?” Michel Platini boog voorover en zei: “De zestigste verjaardag in 2020 van ons Europees Kampioenschap”.

Negen jaar later is de Franse spelmaker van weleer en de voormalige voorzitter van de Europese voetbalbond persona non grata op zijn eigen Euro 2020 – dat door corona dus Euro 2021 werd. Tegen L’Equipe zei hij eerder deze maand dat hij wel zou worden uitgenodigd als hij dat zou willen, maar nergens zal op ingaan. Onlangs werd zijn schorsing nog maar eens bevestigd.

Herverkiezing topman primeert

Welke bobo moeten we nog vernoemen? Aleksander Ceferin, de huidige voorzitter van de UEFA en ten tijde van de stemming in 2012 gewoon UEFA-bestuurder met een taak binnen het juridisch departement. De technocraat uit Slovenië was nooit een voorstander van het plan van Platini, maar zit nu wel als hoogste autoriteit met de gebakken peren. In een telefonisch interview met een aantal kranten zei hij eerder deze maand onomwonden: “Dit moeten we nooit meer doen. Niet in tijden als er geen virus rondwaart, laat staan nu. Maar goed, we zijn zo ver, we moeten erdoor.”

Waarnemers van het politieke voetbalschouwtoneel hadden verwacht dat Ceferin en zijn management van de coronacrisis gebruik zouden maken om het EK logistiek af te slanken, met minder speelsteden en minder landen om het reizen te beperken. Zo kwamen eerst Engeland en Rusland in beeld als landen met voldoende grote stadions die onmiddellijk konden inspringen. Maar landen en speelsteden Euro 2021 afnemen, heeft Ceferin niet aangedurfd. In 2023 staat zijn herverkiezing op het programma. Dat is dan zijn laatste, want een UEFA-voorzitter mag niet langer dan twaalf jaar zetelen.

Oud-UEFA-topman Michel Platini in 2014. Platini, bedenker van Euro 2020, zal er zelf niet bij zijn. Hij kijkt thuis, genietend van de miljoenen die hij als speler en als bobo heeft verdiend, boven én onder tafel – zoals inmiddels is aangetoond. Beeld Getty Images Europe
Oud-UEFA-topman Michel Platini in 2014. Platini, bedenker van Euro 2020, zal er zelf niet bij zijn. Hij kijkt thuis, genietend van de miljoenen die hij als speler en als bobo heeft verdiend, boven én onder tafel – zoals inmiddels is aangetoond.Beeld Getty Images Europe

Zo bleef onder meer Bakoe een speelstad. De hoofdstad van Azerbeidzjan, ligt dichter bij Bagdad en Teheran dan bij om het even welke andere speelstad van Euro 2021. Ook de schending van de mensenrechten aldaar is niet aan de orde. Azerbeidzjan is nu eenmaal een belangrijke trigger voor stemmen uit die regio en bovendien wil geen enkele Europese sportleider de toorn van president Ilham Aliyev over zich afroepen. Ter verschoning van de UEFA: de Europese Spelen en zowat alle sportbonden deden eerder al Bakoe aan.

Het toernooi helemaal afblazen was nog minder een optie. Nogal wat kleine nationale bonden rekenen voor hun functioneren op de stipendia die vanuit de Europese koepel komen en de grootste moneymaker voor de bonden, groter dan de Europese competities die vooral de clubs spijzen, blijft het EK. Dat met dat geld niet altijd even zorgvuldig en transparant wordt omgesprongen in de bonden, dat weten ze bij de UEFA ook, maar een kleine voetbalfederatie droogleggen is voor de zittende macht hetzelfde als zelfmoord.

Spelers in quarantaine

Het UEFA-management heeft zichzelf opgesplitst in twee organisatorische bubbels die de steden zullen verdelen onder elkaar. De ene staat onder leiding van Aleksander Ceferin zelf en de andere wordt geleid door Theodore Theodoridis, zijn secretaris-generaal. Pas in het laatste weekend zullen ze elkaar treffen in Londen en klinken op de goede afloop.

“Ik zal heel opgelucht zijn als we de avond van 11 juli gaan zitten voor de finale, hopelijk op Wembley,” voegde Ceferin er nog aan toe, met een lachje. Dat ‘hopelijk’ slaat op eventuele noodscenario’s waarbij door plotse virusuitbraken moet worden uitgeweken naar andere landen.

Zo bleek nog maar eens dat de voetballers ondanks veelvuldig testen en inentingen zelf lang niet virusvrij zijn. Spanje is met kapitein Sergio Busquets al getroffen door een besmetting en ook in de Zweedse selectie moeten een aantal spelers in quarantaine.

Euro 2021 is het meest complexe sportevent ooit door de mens georganiseerd. Het is niks minder dan een virologische nachtmerrie. De meest recente berichten voor Engeland wijzen op een opstoot van de deltavariant van het coronavirus, met een reproductiegetal hoger dan 1. Aan het voornemen om op 21 juni Engeland helemaal open te gooien en op 11 juli Wembley te laten vollopen wordt vooralsnog niet getwijfeld. Voetbal is meer dan ooit de belangrijkste bijzaak van het leven.

De paus ontvangt UEFA-topman Aleksander Ceferin in het Vaticaan.  Beeld Photo News
De paus ontvangt UEFA-topman Aleksander Ceferin in het Vaticaan.Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234