Donderdag 04/03/2021

De blootloper en andere zaken die je niet wist over Oscars

null Beeld AFP
Beeld AFP

Je wordt dezer dagen bedolven onder informatie over de Oscars. Maar wat weet jij eigenlijk over het jaarlijkse filmfeest, dat zondag zijn 84ste editie kent? Met deze weetjes en trivialiteiten kan je aan de toog/keukentafel uitpakken.

Waarom Oscar?
Officieel zijn het Academy Award of Merits (Onderscheiding van Verdienstelijkheid vanwege de Academie) die elk jaar worden uitgereikt, maar iedereen heeft het over 'de Oscars'. Waarom? Wel, niemand weet het honderd procent zeker. Er zijn twee theorieën. De meest aangehaalde is die van Bette Davis. Die zou hebben opgemerkt dat de achterkant van het beeldje leek op haar eerste echtgenoot, Harmon Oscar Nelson. De andere theorie wil dat Margaret Herrick, secretaresse bij de Academy, "precies mijn nonkel Oscar" uitriep toen ze het beeldje voor het eerst zag. De naam 'Oscar' dook pas in 1939 op, tien jaar na de ceremonie voor het eerst werd gehouden.

Geroosterde kip in 1929

Ook de Oscars begonnen bescheiden. In mei 1929 werd een dineetje voor 270 gasten gehouden in het Hollywood Roosevelt Hotel. De gasten betaalden vijf dollar, er werd geroosterde kip geserveerd.

Topcategorieën vallen zelden in dezelfde handen

De 3D-avonturenfilm 'Hugo' van Martin Scorsese haalde elf nominaties binnen, waaronder die van 'beste film'. In de geschiedenis van de Oscars hebben slechts drie films alle vijf topcategorieën (beste film, beste acteur, beste actrice, regie en script) binnengehaald: 'It Happened One Night' (1934), 'One Flew over the Cuckoo's Nest' (1975) and 'Silence of the Lambs' (1991). Maar liefst 37 andere films werden ooit in de 'Big Five' genomineerd, maar grepen naast die ultieme Oscarglorie.

De grootste verliezer
Geluidsmixer Kevin O'Connell is al twintig keer genomineerd, maar zijn schoorsteenmantel is nog leeg. Dat maakt van hem de meest onfortuinlijke genomineerde in de geschiedenis van de Oscars. O'Connell werd onder meer genomineerd voor 'Terms of Endearment' en 'Transformers'. "Mocht ik ooit een speech mogen geven omdat ik een Oscar heb gewonnen, zou ik aan alle genomineerden zeggen dat ze zichzelf niet als verliezers mogen beschouwen. Jullie zijn winners en laat niemand je iets anders wijsmaken", verklaart hij aan Entertainment Weekly. O'Connell zit wel lekker in de bestuursraad van de Academy, waar hij de geluidssector vertegenwoordigt.

Billy Crystals tandenborstel

Billy Crystal is zondag één van de gastheren en hij zal een tandenborstel in de zak van zijn tuxedo hebben. Niet omdat hij bang is uit zijn mond te stinken. Als kind deed Crystal alsof hij een Oscarspeech gaf en daarbij gebruikte hij zijn tandenborstel als microfoon. De acht keren dat hij gastheer van de ceremonie was, bracht hij zijn tandenborstel mee op zijn zenuwen te bedaren.

Verboden je Oscar te verkopen

Heel wat celebrities hebben hun Oscar weggeschonken of zijn het beeldje in een verhuisdoos kwijtgeraakt. In 1950 verbood de Academy de verkoop van de Oscars. Erfgenamen moeten de beeldjes terug aan de Academy verkopen voor één symbolische dollar. Toch werden ondanks die contractuele overeenkomst naar schatting 150 beeldjes verkocht. Die van 'Gone With The Wind' werd op een veiling voor 1,5 miljoen dollar verkocht aan Michael Jackson.

Blootloper
Tijdens de uitreiking in 1974, terwijl acteur David Niven Elizabeth Taylor op het podium vroeg om haar de Oscar voor beste film (The Godfather Part II) te overhandigen, onderbrak een naakte man de ceremonie. Niven improviseerde: "Wel, dames en heren, het moest er eens van komen. Is het niet fascinerend dat die man slecht één keer in zijn leven een lach zal oogsten, en dat door zijn kleren uit te trekken en zijn tekortkomingen te etaleren". De streaker was Robert Opel, een fotograaf en galeriehouder die backstage was geraakt door zich voor journalist uit te geven.

Marlon Brando weigerde zijn Oscar
In 1972 ging de Oscar voor beste acteur naar Marlon Brando, voor zijn rol in 'The Godfather'. Brando weigerde de onderscheiding en stuurde de Indiaanse actrice Sacheen Littlefeather het podium op om hem te vertegenwoordigen. Die verklaarde dat Brando de manier waarop Indianen (Native Americans) in de films werden voorgesteld niet op prijs stelde. De Academie verbood prompt het afvaardigen van woordvoerders.

De langste
De langste Oscarceremonie ooit was die van 2002 en duurde - geeuw - vier uur en 23 minuten.

De jongste, de oudste
De jongste Oscarwinnares was Tatum O'Neal, die tien was toen ze beste actrice in een bijrol won voor 'Paper Moon' (1973). De oudste was Jessica Tandy, die als 80-jarige tot beste actrice werd uitgeroepen voor haar rol in 'Driving Miss Daisy'.

De meeste
Zowel 'Ben Hur' als 'Titanic' en 'The Lord of the Rings: Return of the King' haalden elf Oscars binnen. Het record qua aantal nominaties delen 'Titanic' en 'All About Eve': elk veertien.

De kleinste
Anthony Hopkins kwam als Hanninal Lecter slechts zestien minuten in beeld in 'Silence of the Lambs', de kleinste rol ooit die een Oscar voor beste hoofdrol opleverde.

Slokop
Walt Disney won 22 Oscars, waarmee hij het meest succesvolle individu uit de geschiedenis van de Oscars is.

Missers
Zowel 'The Turning Point' (1977) als 'The Color Purple' (1985) werd 11 keer genomineerd maar kon geen enkele award winnen. 'True Grit' kwam vorig jaar dicht in de buurt, met 10 onverzilverde nominaties. (lb)

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234