Zaterdag 16/11/2019

De bloemenhoofdstad van Vlaanderen

De Florali�n zijn nog steeds een luxueus uitstalraam. Een soort modeshow met bloemen in plaats van kleren

@9* DM bolleke tsskop= @9* eind blokje=

De 33ste editie van de Gentse Floraliën, nu in Flanders Expo

Tot 24 april is Gent weer even de hoofdstad van bloemenminnend Vlaanderen, want in Flanders Expo vindt de 33ste editie van de Floraliën plaats. Bijna 200 jaar geleden ontstaan als een 'salon' waar plantenliefhebbers hun nieuwste aanwinsten toonden, zijn de vijfjaarlijkse Floraliën uitgegroeid tot een van de belangrijkste bloemententoonstellingen ter wereld.

Door Paul Geerts

De geschiedenis van de Gentse Floraliën gaat terug tot februari 1809. Toen organiseerden enkele bloemenliefhebbers in de herberg Au Jardin de Frascati aan de Gentse Kouter een kleine tentoonstelling waar vijftig bijzondere planten werden getoond. Het was de periode waarin rijke kasteelheren en burgers schitterende parken lieten aanleggen en oranjerieën bouwden om hun plantenliefhebberij te beoefenen. Het initiatief had zo'n succes dat enkele jaren later uitgeweken moest worden naar de Pacificatiezaal van het Gentse stadhuis.

Het was de Nederlandse koning Willem I die de organiserende Société d'Agriculture et de Botanique de titel 'koninklijk' verleende. Ook na de Belgische onafhankelijkheid konden de Gentse tuinbouwers rekenen op koninklijke belangstelling. Het is bijvoorbeeld traditie dat de Floraliën worden geopend door de regerende vorst, een traditie die vorige keer niet kon gehonoreerd worden omdat koning Albert II toen net geopereerd was aan zijn hart. Maar deze keer was het vorstenpaar wel van de partij op de officiële opening.

l Toeristische attractie

De Floraliën zijn altijd bedoeld als een luxueus uitstalraam. Een soort modeshow met de producten van de Gentse bloemisterij in plaats van kleren en een forum waar ook buitenlandse kwekers hun nieuwigheden kwamen presenteren. In de loop der jaren werden er trouwens tal van nieuwe planten geïntroduceerd, zoals camelia's, orchideeën, begonia's en natuurlijk azalea's, nog steeds de trots van de Gentse tuinbouw. Die rol spelen de Floraliën nog altijd, onder andere via de meer dan 750 wedstrijden waarop de mooiste sierplanten bekroond worden en de aanwezigheid van buitenlandse kwekers en handelsdelegaties.

Maar vandaag zijn de Floraliën toch op de eerste plaats een toeristisch mega-evenement geworden. De vorige editie in 2000 trok meer dan 300.000 bezoekers, wat neerkomt op 3.000 bezoekers per uur, plus nog eens ruim 50.000 vip-genodigden voor de avondbezoeken. Daarom wordt steeds meer belang gehecht aan de presentatie van de stands. Bovendien zijn allerlei vernieuwingen doorgevoerd om ook de vele gewone bezoekers, die niet onmiddellijk een boodschap hebben aan de hoogstandjes van plantenkweekkunst, te plezieren.

l Hoogstandje

Het parcours dat 2 kilometer lang is, slingert zich door de hoofdhal en vijf van de zes zijhallen van Flanders Expo. In hal 1 lopen de bezoekers over een verheven wandelweg. Twee bruggen en één centraal gelegen uitkijkpunt zorgen voor een spectaculair zicht op de bloemenpracht. In de stand van Floralux in dezelfde hal is een indrukwekkende verzameling eeuwenoude olijfbomen te zien die speciaal uit Italië aangevoerd werden. Ook indrukwekkend is de stand van laurierkweker Devisch uit Jabbeke, met een uitzonderlijk assortiment planten in alle vormen en maten. Nog in hal 1 heeft de Italiaanse azaleakweker Donato een 11 meter hoge piramide gebouwd met 600 azalea's van elk vier meter hoog en meer dan 5 miljoen bloempjes. Op de stand van Zuid-Afrika zijn prachtige protea's te zien, terwijl Brazilië uitpakt met oogverblindende tropische planten.

Op diverse plaatsen langs het wandelcircuit zijn artistieke stands ingericht, bedoeld om aan de bloemen en planten een meerwaarde te geven in de vorm van bloemsierkunstwerken, creatieve tuinontwerpen en plantensculpturen. Het oogt allemaal spectaculair en getuigt van veel vakmanschap. Interessanter zijn echter de educatieve stands waar bijvoorbeeld de geschiedenis van de azaleateelt en -veredeling geschetst wordt. De Nationale Plantentuin van Meise toont een collectie exotische eetbare planten zoals koffie, thee en cacao. Ook is op deze stand een exemplaar van de Wollemia-den te zien, een plant waarvan men dacht dat ze was uitgestorven maar die enkele jaren geleden levend en wel ontdekt werd in het binnenland van Australië.

l Beeldig

Een complete zijhal van Flanders Expo is voorbehouden voor het project 'Tuinen van de 21ste eeuw' waarvoor tuinarchitecten en -ontwerpers een twintigtal demonstratietuinen aangelegd hebben. Het is een goedbedoelde maar niet echt geslaagde poging tot diversificatie.

Een veel zinvoller initiatief is de focus op de bloemschikkunst. In twee speciaal ingerichte ruimten tonen tien floristenscholen voor amateurs en 25 topfloristen hun soms spectaculaire bloemschikcreaties. Net als op de vorige Floraliën belooft dit een van de publiekstoppers te worden, mede door de sobere maar heel effectieve vormgeving, met een verduisterde omgeving waarin de bloemen als museumstukken gepresenteerd worden.

In hal 6 kan de bezoeker voor het eerst kennismaken met een tiental grote plantensculpturen of -mozaïeken, gecreëerd door onder meer de gemeente Koksijde, de Canadese stad Montréal, de provincies Henegouwen en Oost-Vlaanderen, de Chinese stad Shanghai en dierenpark Paradisio. Het zijn driedimensionale figuren die volledig opgebouwd zijn met levende bladplantjes. Nieuw is ook de vlindertuin, met exotische vlinders die in samenwerking met de Compagnie du Zoute (eigenaar van de Vlindertuin in Knokke) en de Floralies de Liège in de verbindingsweg tussen hallen 5 en 7 ingericht werd.

Op het einde van de wandeling door de Floraliën komen de bezoekers automatisch terecht in Floralideeën. Dat is een grote bloemenmarkt met tientallen standjes waar bloemen, planten en tuinmateriaal verkocht worden en allerlei demonstraties te zien zijn.

n

Praktisch

l Flanders Expo vindt u aan de Maaltekouter 1 in Gent (www.flandersexpo.be).

l De Floraliën zijn nog tot en met zondag 24 april te bezoeken, dagelijks van 8 tot 18.30 uur (toegang tot 17.45 uur). Om alles zo aangenaam mogelijk te laten verlopen wordt het aantal bezoekers per twee uur beperkt. De duur van het bezoek is wel vrij te bepalen. Bezoekers volgen een vast parcours. Het wordt ten zeerste aangeraden te reserveren.

l Tot woensdag 20 april betaalt u 17 euro voor een kaartje, van donderdag 21 tot zondag 24 april is dat 15 euro.

INFO www.floralien.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234