Dinsdag 11/08/2020

De Block wil actief optreden tegen fake news over asielcentra

‘De ­bedoeling is dat we op zijn minst weerwoord bieden tegen de ­onwaarheden die worden verspreid’, zegt minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).Beeld BELGA

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) wil de strijd aangaan tegen desinformatie over asielcentra. Het communicatieplan wordt daarom aangepast en er komt een werkgroep die zal bekijken hoe er ingegrepen kan worden op sociale media. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Partijgenoot en Vlaams minister van Samenleven Bart Somers sluit zich aan bij de oproep.

De brandstichting in het toekomstig asielcentrum in Bilzen zet de minister aan tot actie. De Block stelt vast dat de overheid momenteel geen weerwerk biedt als er op sociale media valse berichten verschijnen. Vaak ­verschijnen er verhalen om omwonenden af te schrikken, met het 'nieuws' dat het aantal verkrachtingen, fietsdiefstallen of andere misdrijven zal toenemen als zo'n centrum er komt.

“De ­cijfers in gemeenten met een centrum tonen aan dat daar niets van klopt”, zegt De Block. “Alleen zijn Fedasil en het Rode Kruis, de grootste ­uitbaters van asielcentra, voorlopig nooit ingegaan tegen die desinformatie.”
De Block wil daarom de communicatie onder handen nemen. “De ­bedoeling is dat we op zijn minst weerwoord bieden tegen de ­onwaarheden die worden verspreid.”

De Block zegt ook dat ze voortaan burgemeesters op voorhand zal inlichten als een bepaalde site in aanmerking komt voor een nieuw asielcentrum. Nu gebeurt dat, om nodeloze onrust te vermijden, pas als het contract ondertekend is. Maar de minister begrijpt dat het dan moeilijker is voor de burgemeester om de bewoners correct in te lichten.

Ook minister Somers is voorstander

Partijgenoot Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) sluit zich aan bij zijn federale collega Maggie De Block. Transparant communiceren en foute informatie bestrijden zij erg belangrijk, zo zei hij in de marge van een bezoek aan een stadsvernieuwingsproject in Kortrijk.

“Ik heb veel begrip voor de angst en bezorgdheden van mensen. Daar moeten we ook naar luisteren”, zo zei Somers. “Ik heb zelf beslist om een verbindingsofficier te installeren in Bilzen. Dat doen we ook in Beveren en Zoutleeuw, omdat ook daar nieuwe asielcentra zijn.”

Er zal vooral worden ingezet op het bestrijden van foute informatie. “Het is wel belangrijk dat je foutieve informatie die men gebruikt om mensen angstig te maken, formeel tegenspreekt. Wij willen zelf juiste informatie geven en helder communiceren en daar gaan we ook op inzetten. We zullen transparant praten over wat de consequenties zijn van een asielcentrum, en wat de mogelijkheden zijn.”

“Goede zaak”

Groen-Kamerlid Jessika Soors juicht het voornemen van minister De Block toe. “Het is natuurlijk jammer dat het in Bilzen zo ver is moeten komen, maar het is een goede zaak dat minister De Block de polarisering wil tegengaan. Die polarisering is vaak de voedingsbodem waarop de gemoederen worden opgehitst”, aldus Soors in een reactie aan Belga.

Volgens Soors is er nood aan dergelijk “politiek leiderschap”. “De voorbije maanden en jaren hebben politici, denk aan Theo Francken, door hun woordkeuze vaak bijgedragen tot de polarisering. Ik ben daarom heel blij dat minister De Block vanuit haar bevoegdheden initiatieven neemt om de polarisering te bestrijden”, aldus nog Soors. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234