Maandag 25/01/2021

Tandartsen

De Block: "Vrij verkeer van mensen en diensten is nu eenmaal een pijler van de EU"

De Vlaamse tandartsen en medici trekken aan de alarmbel: de eigen jeugd komt niet meer aan de bak. Dit omdat de medische posten steeds vaker worden ingenomen door artsen uit andere landen van de Europese Unie. Dat zeggen het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT) en de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS). "Niets aan te doen", zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block. "Vrij verkeer van mensen en diensten is nu eenmaal een pijler van de Europese Unie."

Door moeilijkere en economisch minder interessante werkomstandigheden zoekt een aantal tandartsen en artsen uit de EU een nieuwe werkplek. "België lijkt het beloofde land: in vele landen blijft men onterecht prediken dat er in België een nijpend tekort is aan tandartsen en artsen", zegt Marc Moens van BVAS. "Die buitenlandse collegae zien een gat in de markt, maar niets is minder waar: als de Belgische menskrachtplanning niet wordt gerespecteerd komt er snel weer een overaanbod."

Daarom vragen het VVT en de BVAS aan de overheid om een maximum aan de buitenlandse instroom op te leggen. "Nu er massaal wordt nagedacht over een hervorming van de Europese Unie moeten de afgevaardigden bij de EU van de Belgische regering hiervan een topprioriteit maken", legt Stefaan Hanson van BVAS uit. "Indien er toch nog plaats is voor buitenlandse (tand-)artsen is er nood aan een wetenschappelijk evenwaardige evaluatie van de opleiding. Het is belangrijk om het aantal plaatsen voor (tand-)artsen in te vullen door eigen jongeren. Indien er dan nog plaatsen overblijven, kunnen buitenlandse artsen aanvaard worden."

Toelatingsprocedures

Volgens het VVT en de BVAS schort er ook iets aan de toelatingsprocedures. "Die zijn in Vlaanderen anders dan in Franstalig België. Om binnen de federale quota te blijven is er in Vlaanderen een toegangsexamen, en zal er dit jaar in Franstalig België voor het eerst een selectie gebeuren na het eerste bachelorjaar", aldus Moens. Het VVT en de BVAS vinden dat een numerus fixus moet worden ingesteld en dat alle kandidaat-studenten geneeskunde - ook de niet-Belgen - moeten deelnemen aan één federaal toegangsexamen.

Momenteel beschikt België over voldoende tandartsen en artsen, maar het VVT en de BVAS vrezen binnen een tiental jaar toch een uitstroom van het beroep. In de jaren 80 van vorige eeuw kwam er op tien jaar tijd een verdubbeling van het aantal (tand-)artsen.

"Niets aan te doen"

Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block is er aan de inwijkende tandartsen weinig te beginnen. "Vrij verkeer van mensen en diensten is nu eenmaal een van de pijlers van de Europese Unie. Belgische tandartsen mogen ook vrij hun beroep uitoefenen in andere Europese lidstaten, dat is een wisselwerking." Ook wat het verschil in opleidingsniveau betreft is De Block duidelijk: "Het opleidingsniveau zou hetzelfde moeten zijn, want zo staat het in de Europese regelgeving."

Waar De Block het wel enigszins ziet mislopen is op vlak van het aangerekende honorarium. "Sommige artsen houden zich niet aan de tariefafspraken die in België gelden, we proberen daar iets aan te doen, maar vooraleer we dat kunnen, moet het misbruik wel eerst aan ons gesignaleerd worden", aldus De Block.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234