Donderdag 06/05/2021

Update

De Block: "Tegen vanavond onderdak voor iedereen"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block belooft tegen vanavond onderdak voor alle asielzoekers. De Block heeft vanmiddag een task force bijeengeroepen die de asielcrisis moet bestrijden. Dat heeft het kernkabinet beslist.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) wil dat alle asielzoekers die geen opvangplaats hebben, tegen vanavond gegarandeerd een dak boven het hoofd hebben. Een speciale task force komt om 13 uur samen om te kijken waar er extra tijdelijke opvangplaatsen kunnen komen om zo de noodsituatie op te lossen.

Crisismanager
De Block kreeg vandaag de wind van voren van haar eigen crisismanager Peter De Roo. Die had in een open brief kritiek geleverd op het beleid van De Block. De Roo wil vooral dat er snel oplossingen komen voor de gezinnen die door het tekort aan opvangplaatsen geen dak boven het hoofd hebben. Hij hekelt ook het feit dat er nog niets zou gebeurd zijn met het crisisplan dat hij had uitgewerkt om de winter te overbruggen.

3.000 plaatsen
Staatssecretaris De Block is het niet eens met de kritiek op haar beleid. Ze wijst onder meer op de recente verlenging van 3.000 plaatsen in de opvangstructuren. "Dat zijn al 3.000 mensen die niet op straat moeten slapen", zegt De Block. De Open Vld-politica wijst erop dat ze nog maar sinds december in functie is en dat de structurele asiel- en opvangproblemen niet op enkele weken kunnen opgelost worden. Ze kondigt wel maatregelen aan om iets te doen aan de huidige noodsituatie.

Task force
Zo komt er om 13 uur op het kabinet van De Block een task force samen. Bedoeling is om te kijken of er bijvoorbeeld bij Defensie of bij de NMBS geen gebouwen beschikbaar zijn voor de tijdelijke opvang van asielzoekers. "We bekijken alle mogelijke pistes", aldus De Block, die alvast wil dat er tegen vanavond een oplossing is voor iedereen. "Het gaat opnieuw vriezen. Het is onaanvaardbaar dat mensen de nacht op straat moeten doorbrengen. Iedereen moet vanavond een dak boven zijn hoofd hebben."

Zoveelste jaar
Het is het zoveelste jaar op rij dat het opvangprobleem in de aandacht komt bij de eerste nijpende vrieskou. Om dat weerkerende probleem op te lossen, zijn volgens De Block structurele maatregelen nodig, zoals een efficiënt terugkeerbeleid. "Het zou onaanvaardbaar zijn dat we in de toekomst opnieuw met dezelfde problemen geconfronteerd worden", luidt het.

Tijd nodig
De liberale vicepremiers namen het voor aanvang van het kernkabinet wel op voor de staatssecretaris. Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne zei dat het probleem al lang bestaat en niet op enkele weken kan worden rechtgetrokken. Hij is er wel van overtuigd dat de staatssecretaris op korte termijn plaatsen zal vinden. Volgens MR-vicepremier Didier Reynders zal de oplossing van de hele regering moeten komen, "net als de voorbije jaren". "Misschien kan de premier initiatief nemen", opperde Reynders.

Debat
Een debat over de nieuwe opvangcrisis staat vanmiddag alvast op het programma van de plenaire Kamer, na de algemene bespreking van de begroting. De start van de discussie is voorzien voor 15 à 16 uur. De Kamer debatteert en stemt de volgende twee dagen over de eerste begrotingsoefening van Di Rupo I. Bij het begin van de zitting vroeg de oppositie - N-VA-fractieleider Jan Jambon en zijn Groen-collega Stefaan Van Hecke - om staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) zo snel mogelijk naar het halfrond te halen om tekst en uitleg te geven over het tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers. Kamervoorzitter André Flahaut en de meerderheid stemden daarmee in.

Vakbonden

Zowel het ABVV als de ACW roepen vandaag de regering op dringend werk te maken van de opvang van daklozen. "Doe er alstublieft wat aan. Dwing ons niet in een land te wonen waar we mensen aan hun lot overlaten op straat, in de kou", zegt Steven Marchand van de socialistische vakbond ABVV in een open brief aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block.

Verantwoordelijkheid opnemen

"Beste politici, sluit niet langer de ogen voor het menselijk leed dat zich op dit moment afspeelt op straat", klinkt het ook bij het de koepel van de christelijke werknemersorganisaties ACW. Die vraagt dat de regering "verantwoordelijkheid opneemt. Deze gezinnen en kinderen moeten uit de kou en van straat gehaald worden. De regering moet op korte termijn extra noodopvang en opvangplaatsen organiseren".

"Mocht het alsnog een kwestie van gebrek aan bussen zijn, wil ik er wel een aantal trachten te regelen. In de heenreis naar Brussel zullen ze dan wel gevuld zijn met vakbondsmilitanten die je even komen bezoeken, aldus nog Marchand. (belga/lpb/ep)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234