Dinsdag 24/11/2020

Gezondheidszorg

De Block over borstreconstructie: "Kwetsbare patiënten moeten beschermd worden"

Beeld PHOTO_NEWS

"De betrokken kwetsbare groep van patiënten moet inderdaad beschermd worden." Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block in een reactie op een open brief die MNM-presentatrice Ann Reymen aan haar richtte over borstreconstructie.

In haar brief klaagt Reymen aan dat de patiënt vaak nog te veel moet ophoesten voor een borstreconstructie. Reymen liet zelf haar borsten preventief weghalen en op basis van eigen weefsel reconstrueren. De kosten kunnen oplopen tot 4.000 euro, die niet wordt terugbetaald. Borstimplantaten daarentegen worden wel terugbetaald.

Minister De Block zegt in een reactie dat "de betrokken kwetsbare groep van patiënten inderdaad beschermd moet worden tegen oneigenlijke eisen inzake vergoeding via de zogenaamde esthetische supplementen bovenop honoraria en andere courante supplementen".

Maar, zo wijst de woordvoerster van De Block erop, "dit zit eigenlijk niet bij de minister, maar wel bij het Riziv". Het akkoord Medicomut 2013-2014 wilde waarborgen bekomen voor de evenredige beperking van de supplementen. "De chirurgen gingen daar niet mee akkoord. De minister bestelde daarop een studie bij het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. Die stuurde ze vervolgens door naar het Riziv." De besprekingen zijn nog aan de gang.

Tot slot bekijkt De Block of "het uitvoeren van dergelijke toch complexe ingrepen niet beter beperkt zou worden tot referentiecentra, zodat niet alleen de kwaliteit beter kan geborgd worden maar ook de efficiëntie van het zorgtraject geoptimaliseerd, hetgeen een gunstig effect kan hebben op de kostenstructuur".

MNM-stem Ann Reymen trok de discussie op gang met een open brief.Beeld VRT - Lies Willaert

"Hebzucht van chirurgen"

Volgens sp.a-politica Elke Roex staat de hebzucht van de chirurgen een volledige terugbetaling van borstreconstructies met eigen weefsel in de weg. Bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) mag zich dus niet verschuilen achter het Riziv, maar moet de chirurgen zelf tot de orde roepen.

"De Block schuift de verantwoordelijkheid ook vandaag weer van haar af", reageert Brussels parlementslid Elke Roex, die zelf met de problematiek geconfronteerd werd. "Dat is te gemakkelijk voor een bevoegd minister."

Roex vindt dat De Block de chirurgen die zich onredelijk blijven opstellen zelf tot de orde moet roepen. "Als het over besparen gaat, is ze de eerste om zich met de zaken van het Riziv te moeien, vandaag geeft ze dan weer niet thuis."

Beeld BELGA

1.500 euro per borst

Intussen pleiten ook de Christelijke Mutualiteit en het Partena Ziekenfonds voor een betere terugbetaling vanuit de verplichte ziekteverzekering. CM-voorzitter Luc Van Gorp: "Er bestaat vandaag al een terugbetaling voor deze operaties, maar omdat het om een complexe ingreep gaat, vragen heel wat plastisch chirurgen supplementen. Die lopen sterk uiteen. De kosten voor de patiënt kunnen daardoor hoog oplopen." Partena deelt die mening.

De CM zegt een absoluut voorstander te zijn van een terugbetaling vanuit de wettelijke ziekteverzekering. "Er is een werkgroep opgericht waarin het Riziv, plastisch chirurgen en ziekenfondsen rond de tafel zitten om afspraken te maken over een correcte vergoeding voor een dergelijke operatie om op die manier de hoge supplementen tegen te gaan."

In afwachting van een mogelijke regeling betaalt de CM nu al vanuit het sociaal fonds voor een borstreconstructie 1.500 euro terug (per borst).

Gezondheidsvoordelen

Ook Partena is vragende partij voor een hogere terugbetaling vanuit de verplichte verzekering. "Reconstructie met eigen weefsel biedt belangrijke gezondheidsvoordelen ten opzichte van reconstructie met implantaten", luidt het.

14 tot 20 procent van de vrouwen die een borstoperatie hadden omwille van kanker, kiest voor een borstreconstructie, bleek uit eerder onderzoek van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234