Vrijdag 30/10/2020

De Block: "Migratiekanaal om medische redenen stoppen"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).Beeld UNKNOWN

In 2011 dienden er voor het eerst meer mensen een aanvraag in tot medische regularisatie dan op basis van humanitaire gronden. Midden november waren er 7.959 aanvragen om medische redenen, 7.046 om humanitaire.

De aanvragen om medische gronden gaan al jaren pijlsnel omhoog. Vorig jaar staken zij voor het eerst de aanvragen om humanitaire redenen voorbij. Bij die 'humanitaire redenen' gaat het bijvoorbeeld om een uitzonderlijk lange asielprocedure of families met schoolgaande kinderen (9bis in het vakjargon). Bij de 'medische gronden' moeten illegalen hun zware ziekte kunnen aantonen (9ter).

Amper vijf procent gegrond
In totaal stroomden er vorig jaar 15.000 aanvragen binnen. Een kleine 7.959 waren medische aanvragen (51 procent van alle aanvragen), 7.046 waren humanitaire aanvragen (49 procent van alle aanvragen). De hoge cijfers hebben alles te maken met het recht op OCMW-steun en een tijdelijk verblijfsstatuut zodra de aanvraag tot medische regularisatie ontvankelijk verklaard is. Nog frappanter is dat er van 51 procent medische aanvragen maar 5 procent gegrond bleken.

Dat lage cijfer toont aan dat er heel wat misbruiken en onterechte aanvragen gebeuren via de zogenaamde '9ter'. De vorige jaren probeerden veel mensen via dit kanaal een regularisatie te krijgen omdat er veel te weinig artsen waren bij de overheid die de medische dossiers grondig konden doornemen. "We moeten dit nieuwe migratiekanaal stoppen", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).

Strenger
Het parlement raakte het midden november eens over strengere regels die dit wijdverbreid misbruik moeten bestrijden. De aanvrager moet voortaan naast het gestandaardiseerde medische getuigschrift ook een doktersbriefje bezitten dat niet ouder is dan drie maanden. De arts kan een aanvraag ook onmiddellijk afwijzen indien er geen sprake is van een ernstige ziekte die aanleiding kan geven tot een regularisatie via 9ter. Als de aanvrager niet komt opdagen bij de arts die zijn ziekte moet onderzoeken, wordt zijn regularisatie voortaan ook meteen geweigerd.

"We hebben nu een serieuze filter ingebouwd," zegt Nahima Lanjri, migratiespecialiste van CD&V. "Binnenkort zal er dus zeker een daling komen in het aantal medische aanvragen."

In het regeerakkoord staat ook een passage die het medisch toerisme moet aan banden leggen. Veel buitenlanders komen nu met een toeristenvisum van drie maanden medisch shoppen in ons land en betalen hun ziekenhuisfactuur niet. "De kosten worden daarna verhaald op het Riziv of plaatselijk OCMW", zegt Lanjri. Een nieuwe databank moet ervoor zorgen dat de patiënt wel degelijk opdraait voor zijn eigen medische behandeling.

N-VA-cijfers
Cijfers van N-VA rond het terugkeerbeleid veroorzaakten gisteren deining. Parlementslid Theo Francken (N-VA) bracht naar buiten dat het budget voor het terugkeerbeleid met 8 procent daalt dit jaar. Op een budget van 16 miljoen euro zou dit een besparing betekenen van 1,15 miljoen euro.

"Is dit alweer een administratieve fout van de regering?" sneert Francken. Staatssecretaris De Block en Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) ontkennen deze cijfers met klem. "N-VA heeft een rekenfout gemaakt", zegt De Block. DVZ moest enkel haar budget verminderen met 0,25 procent, zoals alle andere overheidsinstellingen, wat neerkomt op 40.000 euro.

Die besparing zou ook de opening van het nieuwe terugkeercentrum in Steenokkerzeel, de Caricole, niet mogen vertragen. Dat centrum moest begin vorig jaar openen, maar loopt vertraging op omdat de beveiliging te wensen overliet. "Ik wil dat centrum zo snel mogelijk openen, ik ben volop personeel aan het rekruteren. Er zullen immers veel meer mensen ons land moeten verlaten", zei de Block nog.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234