Vrijdag 19/07/2019

Dokterslonen

De Block is niet van plan om ereloonsupplementen te schrappen

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Beeld Wouter Van Vooren

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) benadrukt dat ze samen met alle betrokkenen een oplossing wil vinden voor de problematiek, maar dat de supplementen inderhaast schrappen niet de juiste manier is. Ze reageert daarmee op de oproep van de Christelijke Mutualiteit (CM) die dat voorstelt.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft dan toch gereageerd op de Barometer van de CM. Eerder klonk het dat de minister niet beschikbaar was voor commentaar door de regeringscrisis.

In een reactie aan persagentschap laat De Block weten dat ze de bekommernis om de stijgende kosten van eenpersoonskamers in ziekenhuizen deelt. Ze vindt het wel geen goed idee om de ereloonsupplementen bij ziekenhuisopnames te verbieden, zoals CM voorstelt. “Voor veel ziekenhuizen zijn die supplementen een bron van inkomsten. Door ze zomaar af te schaffen, zouden we extra druk zetten op hun financiële toestand.” De minister benadrukt dat alle betrokkenen samen een oplossing moeten vinden voor de problematiek. “Het gaat hier over de toegankelijkheid van zorg voor de patiënt, dit moét hoog op de agenda staan.”

Uit de jaarlijkse ziekenhuisbarometer van de Christelijke Mutualiteit blijkt dat de kosten van eenpersoonskamers voor patiënten stijgen, door de ereloonsupplementen. Bovendien zoeken de ziekenhuizen volgens de CM “creatieve oplossingen” om meer inkomsten binnen te rijven, bijvoorbeeld een extra bedrag voor extra’s in de kamer zoals een televisie.

Lees ook

De Christelijke Mutualiteit (CM) na de Barometer die toont dat ereloonsupplementen blijven stijgen en de prijsverschillen per ingreep pieken: “Schaf hospitalisatieverzekeringen af.”

Hoeveel is een dokter waard? Experten over de ethische spanning tussen vrij beroep en publieke gezondheidszorg. “Artsen kijken vooral naar wie meer verdient. Dat ze ook eens het omgekeerde doen.

Minister De Block deelt de bekommernissen, zegt ze. Maar het probleem sleept al jaren aan en is “niet in een-twee-drie opgelost”. “De voorbije jaren hebben we al veel vooruitgang geboekt”, maakt ze zich sterk. Ze verwijst onder meer naar het verbod op ereloonsupplementen bij daghospitalisaties in twee- of meerpersoonskamers en het plafond voor supplementen bij bepaalde ingrepen, zoals een borstreconstructie met eigen weefsel.

“We zijn hier met andere woorden hard aan het werken. Maar zoiets kost tijd. Blindweg alle ereloonsupplementen afschaffen, ook in eenpersoonskamers, zou niet verstandig zijn”, meent de minister. Volgens haar zou zo’n beslissing de financiën van de ziekenhuizen te veel onder druk zetten, en zouden belastingen of sociale bijdragen verhoogd moeten worden, klinkt het. “Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn.”

De Block pleit voor een “structurele oplossing”. De minister is bezig met de hervorming van de ziekenhuisfinanciering en het ziekenhuislandschap, brengt ze in herinnering. Tegelijkertijd roept ze de sector zelf ook op een extra inspanning te doen. “Het gaat hier over de toegankelijkheid van zorg voor de patiënt, dit moét met andere woorden hoog op de agenda staan”, benadrukt ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden